2015. július 26., vasárnap

Féléves Könyves Kiakadás Tag

Épp a YouTube-s feliratkozásaimat néztem, mikor is ráakadtam, hogy Kassidy Voinche egy igazán érdekes tag-et csinált meg.
A tag az eddigi olvasmányokat és a jövőbeli terveket is kikérdezi, így szuper-izgalmasnak tűnik (House of Night hatás - már én is szuperezek mindenre).

De nézzük is, milyen kérdések vannak!
(ez nehéz lesz, tudom)




1. A legjobb 2015-ös olvasmányod.

Na, már itt komoly problémába ütköztem. Eddig minden évben volt egy kiemelkedő olvasmány (egy mind fölött!), de idén kettő is van, ami megérdemelné ezt a címet. Argh! Oké, legyen Rene Denfeld: Az elvarázsoltak könyve. Gyönyörűen megírt, érzelmileg felkavaró olvasmány, ami egyszerűen elvarázsolt.



2. Legjobb folytatás, amit 2015-ben olvastál.

Meg kell néznem, hogy milyen folytatásokat olvastam eddig, mert nem igazán jut eszembe semmi hirtelen. Szegény Ruins Dan Wellstől... ha befejeztem volna, valószínűleg az a könyv állna itt. Az Infernot is írhatnám Dan Browntól, de az annyira nem kelti a folytatás érzését. Úgyhogy egy novella hosszúsági könyvecske kerül ide, ami hatalmas szerelem volt még év elején: Courtney Summers: Please Remain Calm. Szintén egy érzelmileg nagyon megviselő regény, amely rengeteg gondolatot ébresztett bennem. Mindenképp szeretném az összes szereplőt egy puha takaróba bugyolálni, és ölelgetni.


3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél.

A lista igencsak hosszú ismételten, főleg mert imádom az új megjelenéseket (micsoda meglepetés, tudom). Gondoltam, hogy egy sorozatfolytatást írok, de rájöttem, hogy most nincs annyira hangulatom hozzájuk (a kínos pillanat, amikor 75 futó sorozatod van...). Viszont az egyik kedvenc írónőm új könyvet jelentetett meg nem is olyan rég: Courtney Summers: All The Rage. Úgy imádom az írónőt, miért nem olvastam még mindig? Nyuuuuuuuu...


4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére.

Ha magyar nyelven nézem, akkor: Jennifer Nieven: All The Bright Places; Anthony Doerr: All the Lights We Cannot See; Robin LaFevers: Mortal Heart; Nathan Filer: A zuhanás sokkja.
Angol nyelven pedig... hmm. Ez megint nehezebb kérdés, lásd eggyel feljebb. De ismét egy kedvenc írót választok, akinek a könyve jövő hónapban jön ki: Patrick Ness: The Rest of Us Just Live Here.



5. Legnagyobb csalódás. 

Hehe. Nem ez volt a legrosszabb olvasásélményem, hiszen olvastam Elizabeth Chandler regényeit, de azokról tudtam, hogy rosszak lesznek. Sally Green: Half Bad - Fogság regényénél reménykedtem abban, hogy jó lesz.



6. Legnagyobb meglepetés.

Gondolkodtam, hogy Gayle Forman: Itt voltam regényét írom, amit egyszerűen imádtam, de aztán rájöttem, hogy volt egy sorozatfolytatás, ami sokszorosan felülmúlta az első részt, és ezzel komoly meglepetést okozott: Debra Driza: MILA 2.0 - Renegát. Nem mondom, hogy tökéletes volt, de üdítő volt az első rész okozta csalódás után.



7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új).

Általában két elolvasott könyv után szeretek kedvenc szerzőt avatni (bár van pár, akit már az első regénye után a szívembe zárok). Mindenesetre azonnal Neal Shusterman jutott eszembe, mikor ezt a kérdést olvastam. Az Unwind - Bontásra ítélve az egyik kedvenc regényem, és a Full Tilt is igen kellemes olvasmányélmény volt.



8. Legújabb könyves szerelem. 

Sok új kedvenc karakterem lett, de nem igazán zúgtam bele egyikükbe sem. Most így Noah, Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer - Mara Dyer eszmélése regényéből, aki eszembe jut.



9. Legújabb kedvenc karakter.

Így már jóval több jelöltem van! De mivel a legújabbat kell megneveznem, így Adam Maggie Stiefvater: The Raven Boys - A Hollófiúk könyvéből. Most jut eszembe, hogy ez a regény is mekkora meglepetés volt számomra... pláne, mivel a Mercy Falls farkasai sorozat végében akkorát csalódtam. Ez a könyv viszont 5*. De Adam! Nem tudom megfogni, mivel érte el, hogy kedvenccé váljon, de az biztos, hogy kiváló munkát végzett.



10. Egy könyv, amin sírtál.

A kínos pillanat, amikor ilyen nem akadt. Több regény is elszomorított komor hangulatával, de egyiket sem könnyeztem meg. Ja... előfordul az ilyen.

11. Egy könyv, ami boldoggá tett. 

Ilyenből már jóval több akad! Azt hiszem duplázok: Maggie Stiefvater: The Raven Boys - A Hollófiúk. Vigyorogva olvastam (persze nem végig, de értitek), és annyira jó érzés volt, hogy most is mosolyogva emlékszem  vissza rá.


12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál. 

Újranézéseket nem számolom most, úgyhogy a Csillagainkban a hiba - még év elején néztem meg. Na, ezen a filmen bezzeg sírtam. A közepén elkezdtem, és a vége után fél órával sikerült is abbahagynom. Kiváló adaptáció lett.



13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál.

Hát ööö... nem igazán szoktam kedvenceket választani, hogy őszinte legyek. De jó volt írni Ally Carter: All Fall Down könyvéről például. Igazából szeretek bejegyzéseket írni, még ha nyafogok is magamnak, hogy még mennyi van. Mondjuk még mindig imádnám, ha elkészülne már mindegyik poszt, amivel "el vagyok maradva".


14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál). 

Három Gabos könyv verseng ezért a címért, úgyhogy mindhármat beteszem ide, hogy ti is gyönyörködhessetek bennük még többet: Moskát Anita: Horgonyhely; Patrick Rothfuss: A Szél neve és A bölcs ember félelme.



15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

Ez egy kiváló kérdés - sok van, amit szeretnék, de mondjuk legyen Top 5?: Jandy Nelson: Neked adom a Napot; Robin LaFevers: Mortal Heart; Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue; Amy Kathleen Ryan: Spark; Jennifer Niven: All the Bright Places.

 


16. Kiket jelölsz?

Bloggerek, titeket választalak!: Nancy , Ryanito , Rileey (említetted, hogy tervezel több ilyesmit csinálni, itt a lehetőség :) ) , RavenS és PuPilla.

6 megjegyzés:

  1. ÚúÚúÚú...ez nagyon tetszik, vihetem én is? *-*

    VálaszTörlés
  2. Persze! Gondolkodtam, hogy amúgy is bejelöllek, csak nem tudtam, érdekelne-e. :) De ezentúl minden tagnél bejelöllek téged is. :D

    VálaszTörlés
  3. Kösziii! A másikat már megcsináltam, be van időzítve, nemsoká. :D Ezt is meg fogom! :) Hű, félek a 15-ös kérdésre elég hosszan tudnék válaszolni. :P

    VálaszTörlés
  4. Na igen - nekem is vissza kellett fognom magam ott, mert az a lista végtelen lenne különben! :D

    VálaszTörlés
  5. Ó, hát én most vettem észre, hogy jelölve lettem. :) Nagyon szépen köszönöm, mindenképp ki fogom tölteni! :)
    Egyébként a Csillagainkban a hibával annyira egyetértek! A könyvön egy árva könnycseppet nem ejtettem, de a filmen lesírtam még a jövő évi szempillafesték mennyiségemet is.

    VálaszTörlés