2017. január 1., vasárnap

Leltár (41) 2016. december

A Leltár minden hónap első napján jelentkező rovat, amelyben megemlékezem az előző havi történésekről, számot vetek az olvasmányaimról, ill. tervezgetek. Ez utóbbit kissé naivan.






A mostani lesz a legrövidebb leltáram, mivel a fogadalomlistámat már lerendeztük és fél órája kezdtem el az idei első olvasmányomat.

Nagyon gyorsan elrepült ez a december, főleg 22-e után. Egyik pillanatban még dolgozni mentem, a következőben meg már a leltárat írom. Azért egész jól telt a hónap, sok jóféle olvasmányt kezdtem el - olyat is, ami bekerült a top 10 kedvenc közé.

Decemberi olvasmányok

Összesen 8 könyv került sorra, viszont köztük két féltégla is található, így határozottan elégedett vagyok az eredménnyel.

A hónapot Debra Driza: Redemption – Feloldozás könyvével kezdtem, ami ismét pozitív csalódás volt - ez a sorozat minden egyes részével jobb és jobb lett. (2016. november 21. → 2016. december 2.) Az a befejezés pedig nagyon ütött!

Ezután vettem elő Steven Rowley: Lily és a polip könyvét, amit pár napos kihagyás után folytattam. Elszomorító, hogy mennyire alulmúlta magát érzelmek tekintetében, és ha visszagondolok rá, nem érzem úgy, hogy a távolság megszépítette volna az élményt. Elég megosztó egy könyv ez, mert Nancy például imádta, amit teljesen meg tudok érteni. (2016. november 24. → 2016. december 4.)


Következett John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság regénye, amellyel kapcsolatban igen magas elvárásaim voltak, hiszen a szerző másik regénye, Kobak, hatalmas szerelem lett. Ez a könyv nem érte el ugyanazt a hatást, viszont határozottan kiemelkedő realista regény! Érdemes elolvasni, mert kiválóan kezeli az előkerült témákat. (2016. december 5. → 2016. december 7.)
 


J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek könyve volt számomra a tökéletes karácsonyi olvasmány.

Mélyen megérintett a bensőségessége és a lapokból áradó szeretet. Biztos vagyok benne, hogy karácsonyonként még elő fogom venni. (2016. december 7. → 2016. december 8.)


A Whaley könyv befejezése után vettem elő Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek regényét, amelynek olvasását egyedül Tolkien könyve szakította félbe. Az írónő ismét bebizonyította, milyen csodálatos, ugyanis ez a könyve is óriási hatással volt rám. Abszolút kedvenc lett! (2016. december 7. → 2016. december 10.)
 

Még a hónap elején kezdtem el Rick Yancey: Az utolsó csillag könyvét, de szegényt pár napig hanyagoltam a fenti három regény végett. Nagyon kíváncsi voltam erre Az ötödik hullám zárórészére, hiszen az előző részeket imádtam. Sajnos azonban több problémám is akadt ezzel a kötettel, amelyen még a rajongásom sem segített. Mármint nem volt rossz, de olvastam ennél sokkal jobbat is Rick Yanceytől. (2016. december 4. → 2016. december 13.)

És jött a két féltégla könyv, amelyek felölelték a hónap hátralévő részét. Először Cassandra Clare: Éjfél kisasszonnyal indítottam, ami szintén nagy meglepetés volt! Sokszor leírtam már, de nem győzöm hangsúlyozni, mennyire kiemelkedő része volt az Árnyvadász világnak. Sőt, még azt is elérte, hogy ismét totális fangirl váljon belőlem. Azért ez teljesítmény! (2016. december 13. → 2016. december 23.)

Az év végén ismét szerelmes lettem, mégpedig Anthony Ryan: Az ébredő tűz regényébe, amely már a kezdetekkel beszippantott, és még most sem eresztett. Ahhoz képest, hogy főként alapozással telt ez a rész, végig lekötötte a figyelmemet. Lutheron pedig a szívemhez nőtt, érte még én is megtenném azt, mint a társa. (2016. december 13. → 2016. december 31.)

További értékelés(ek)

Novemberi olvasmányaim közül még egy értékeléssel tartoztam, Sylvain Neuvel: Alvó óriásokkal, amelyet a hónap elején pótoltam is.

A kedvenc könyvem
   

 Novemberben az volt a gond, hogy nem igazán olvastam annyira kiemelkedő regényt, decemberben pedig az, hogy bőség zavarába kerültem - négy jelölt is akadt erre a címre. Végül kettőre tudtam leszűkíteni, viszont Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek és Anthony Ryan: Az ébredő tűz közt már nem tudtam dönteni. Annyira különbözőek, és mindkettőt másért szerettem. Az előbbi az érzelmeimet kezdte ki, az utóbbi pedig teljesen magával ragadott. 

Aktuális olvasmány


Richelle Mead: Vérvonalak
Haladás: 18 oldal

Úgy döntöttem, hogy az idei évemet egy igazán régóta várólistás darabbal kezdem, amit már szégyellek, hogy nem olvastam. Így került elő a Goodreads TBR-m első helyén trónoló Vérvonalak, amit 2012 óta minden évben várólistára raktam, hogy "na, majd most!". 
Azt el kell mondanom, hatalmas váltás Az ébredő tűz után, azt fogalmaztam meg, hogy "nagyon YA", amivel semmi baj sincs, csak rá kell hangolódnom. Amúgy egész jól indul, szerintem remek kikapcsolódás lesz.

Tervek

Ismét nem egy hónapnyi tervem van, mert kétlem, hogy 12 könyvet el tudnék olvasni ebben a hónapban. De nézzük a várólistám tetejét!


Sorozatzárók (és kiegészítő novella)

      
 
   

Veronica Roth: A hűséges könyvét kaptam Ryanitotól kötelező januári olvasmánynak, és mivel nekem megvan Négyes novelláskötete is, így azt is hozzácsaptam, hogy végleg befejezzem a sorozatot, és elkezdhessek ismerkedni a következővel.

Ally Carter: Take the Key and Lock Her Up decemberi megjelenés, de mivel Az ébredő tüzet olvastam, nem akartam már elkezdeni mellé. Ezzel a sorozattal naprakész voltam végig, így most sem szeretném halogatni az olvasását - pláne, hogy ez az utolsó része az Embassy Row-nak!

Julie Cross: Timestorm könyve a Goodreads TBR listán most már az első helyen áll, de nem szeretném sokáig ott tartani. Megfogadtam, hogy befejezek sorozatokat, úgyhogy ezzel kezdem. 

Alexandra Bracken: Wayfarer holnapután jelenik meg, és garantálom, hogy aznap én már olvasni fogom! Rengeteget gondoltam az első részre tavaly, és bár elsőre nem vált kedvenccé, de az idő múlásával beette magát a bőröm alá, és nem ereszt. Amúgy meg kisséééé függővége lett a Passengernek, úgyhogy jó lenne, ha már olvashatnám a folytatást! Ó, és Nancys egy régi - egy új kihívásnál ez lesz az egy új (a régi pedig a Vérvonalak). 


Önálló kötetek



 

Tavaly év végén úgy döntöttem, hogy idén újrakezdem Neal Stephenson: A hét Éváját, amit szeretnék minél előbb megejteni, mert még mindig kíváncsi vagyok rá. 

Frech József: Fejezetek Nagyberki történetéből egy régi szerzemény, és a saját kihívásomhoz olvasom el részben. Az Egri csillagokra gondoltam, de annyi hosszú könyvet terveztem be, hogy majd kicsit később állok neki annak a kihívásnak.

Az egyetlen könyvtári könyv a listámon Markus Zusak: Az üzenet, amit már hónapok óta vadásztam a könyvtárban, és most karácsony előtt végre bent volt! Elég sanszos, hogy a Vérvonalak után vele folytatom a sort.

Még tavaly iratkoztam fel Katherina Addison: A koboldcsászár utazókönyvre, amely, ha minden igaz, most januárban érkezik. Már nagyon várom, már úgy olvasnám!

Új sorozatok


YA High Fantasy is ON! 

Újrakezdem Erika Johansen: Tear királynője regényét, és most már végig is fogom vinni, nem érdekel! Ez a könyv és a Seveneves megtanított arra, hogy annyira meg tudom szívatni magam, ha 2 hétnél tovább magára hagyok egy könyvet, mert abból pár pillanat alatt 2 hónap lesz...

Cinda Williams Chimaval már régóta szeretnék megismerkedni, és ehhez a Seven Realms sorozatát választottam. Remélem, tényleg annyira jó lesz a The Demon King , mint ahogy külföldön mondják!

Azt hiszem, ideje megkövetnem magam, és mindazt, amit a leltár rövidségéről mondtam. Bocsánat? Kicsit aktív volt a beszélőkém, és januárban még olyan lelkesen tervez az ember.

És mivel végére is értem a bejegyzésnek, Dearies, jó olvasási hónapot nektek és nekem is! :)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon kíváncsi leszek, hogy A hűségesre mit mondasz majd! Szerencsétlen könyvvel annyit kínlódtam.... A Vérvonalakra meg már kifangörlködtem magam privátban :D
    Mindent összevetve impozáns "kis" listád van januárra :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne is mondd, rettegek tőle, annyira vegyes véleményeket hallok róla... de most már nem akarom halogatni.

      Törlés