2017. február 22., szerda

A kávés book tag

Egy egyáltalán nem meglepő bejelentéssel kezdeném a mai posztot: szeretem a kávét. 
Szeretem? Imádom!
Imádom egy csésze meleg kávéval indítani a napot, vagy munka előtt beugrani a kedvenc coffee-to-go kávézómba egy adag cappuchinoért. 
Úgyhogy, mikor Nancy kihívott a coffee book tagre, tudtam, hogy ezt bizony meg kell csinálnom!


1. Fekete - Mondj egy sorozatot, amiben mindenkinek nehéz elmerülni, kivéve a hardcore rajongóknak

A feketéről mindig a vizsgaidőszak jut eszembe, amikor a minél hatékonyabb eredmény érdekében feketén ittam a kávémat. Éjfélkor. Egek, micsoda idők voltak!
Egy hardcore rajongóknak való sorozat? Maggie Stiefvater: Hollófiúk sorozatát mondanám ide, mert bár ez az írónő legnépszerűbb sorozata, elég sok molycit hallottam arról panaszkodni, hogy nem tudtak elmerülni benne. Úgyhogy ehhez a sorozathoz nem árt egy kis kitartás - de megéri amúgy, Adam és Ronan párosa mindent megér. :)

2. Borsmentás mocha - Mondj egy könyvet, ami télen vagy az év egyik ünnepi időszakában sokkal népszerűbb, mint máskor.

Ezt a kávét megkóstolnám, mert annyira hypelják a külföldi youtuberek, és nem fair, hogy még nem ittam. Ebbe a kategóriába J. K. Rowling: Harry Potter sorozatát mondom, aminek az első részét karácsony környékén rengetegen újraolvassák. Ami érthető is, hiszen az ottani karácsonyi rész annyira ünnepies, és hangulatteremtő. Emellett nem akartam egy direkt karácsonyi regényt választani.


3. Forró csokoládé - Melyik a kedvenc mesekönyved?

Forró csoki, téli napjaim egyik megmentője. Régebben elég sokszor ittam, mostanában sajnos elveszett a tea oltárán, de egyszer-egyszer olyan jó ezzel kényeztetni a lelkemet.
A téma pedig elég aktuális, mert pont ma gondolkodtam ezen a kérdésen, mivel megrendeltem Catherynne M. Valente: The Boy Who Lost Fairyland könyvét (A Tündérföld sorozat 4. részét), és eszembe jutott, hogy mennyire szeretem ezt a sorozatot. (Csak abban nem voltam biztos, hogy tényleg ez A Kedvencem).
Aztán belegondoltam, hogy A lány, aki körülhajózta Tündérföldet könyvet kétszer újraolvastam, tele van jelölőcédulával, és amint a kezembe vettem, ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy ismét nekiálljak, rájöttem, hogy megérdemli ezt a címet.

4. Dupla eszpresszó - Mondj egy könyvet, ami az elejétől a végéig lekötött és letehetetlen volt.

Nem vagyok egy nagy eszpresszós, akárhányszor lehetőségem lenne inni, mindig mást választok - de megígérem, hogy legközelebb azt veszek a kávézóban!
A kérdéshez pedig az egyik legfrissebb élményemet mondanám, az idei évem kedvenc olvasmányát (ezidáig), Katherine Addison: A koboldcsászár regényét. Már annyiszor méltattam ezt a könyvet, és csak ismételni tudom magam, hogy milyen csodálatos, lebilincselő története van, izgalmas szereplőkkel és egy remekül kidolgozott politikai, intrikában gazdag cselekménnyel.

5. Starbucks - Mondj egy könyvet, amibe úton - útfélen beleütközöl.

Bárcsak úton-útfélen beleütköznék a Starbucksba, de sajnos még a környékünkön sincs belőle. Eddig kb. kétszer ittam ott, egyszer Bécsben, egyszer pedig Budapesten, és mindkétszer valamilyen karamellás nem tudom, micsodát vettem. Amúgy elég drága, azt meg kell hagyni, és nem szeretném tudni az általam választott kávék cukortartalmát, de egyszer-egyszer azt mondom, belefér. Pláne, mert elég finom a kávéjuk.
A kérdéshez pedig egy olyan könyvet kéne választani, amit olvastam is végül. A nem olvasotthoz könnyű - ilyen mostanában Sarah J. Maas bármelyik regénye, Brittany C. Cherry: Lebegés kötete és Veronica Roth: Árnyak és jelek. Olvasott nem jut eszembe most, úgyhogy maradok ennél a háromnál.

6. Kis kávézó - Mondj egy magánkiadós könyvet, amit szívesen népszerűsítenél

Szeretem az eldugott kávézókat, azoknak olyan különleges hangulatuk van. Sajnos nem könnyen bukkanok rá ilyenekre, de már maga a felfedezésük egy élmény.
Viszont be kell vallanom, nem nagyon olvasok magánkiadós könyveket. Nem azért, mert előítéleteim lennének, egyszerűen csak nem találtam nagyon olyanokat, amik felkeltették volna az érdeklődésem. Persze azért van egy hatalmas szerelmem, ami magánkiadós kötet - Hannah Johnson: Know Not Why. Határozottan az egyik kedvenc LMBT könyvem - könnyed, humoros, olvasmányos, és ha csak rágondolok, mosolyognom kell. Kb. nekem ez a könyv volt az, ami másoknak a Simon és a Homo Sapiens-lobbi.

7. Hoppá! Véletlenül koffeinmentest kaptam - Mondj egy könyvet, amitől többet vártál

Már a kategória nevétől is kiráz a hideg. Még sosem ittam koffeinmentes kávét, de kb. hasonló kategória, mint az alkoholmentes sör.
Szomorú, de elég sok könyv, amitől többet vártam, bár ezek főleg sorozatzáró kötetek. A legutóbbi ilyen élményem James Dashner: The Death Cure volt. Nem volt rossz, de határozottan alulmúlta az előző részeket.

8. A tökéletes keverék. Mondj egy regényt vagy sorozatot, ami keserédes volt, de végül is elégedetten tetted le.

Azaz cappuchino két cukorral. Nagyon nehéz volt ehhez a kategóriához könyvet találnom, pont a "keserédes" jelző miatt. Rengeteg tökéletes könyvet olvastam, de nagyon kevésre illik ez a jelző. Végül a 2015-ös évem leg-leg-leg regényére tettem le a voksom -  Rene Denfeld: Az elvarázsoltak. A regény történetébe nincs semmi édes, viszont az írásban igen. Csodálatosan megírt, fájdalmas és elgondolkodtató regény volt ez, amelyet még egy regénynek sem sikerült felülmúlnia.


Ez lett volna a coffee book tag. Köszönöm Nancykének a kihívást, egy élmény volt (teás tag nincs? :)). Én nem hívnék most ki senkit, de ha valaki kitölti a taget, nyugodtan linkelje (és garantáltan kihívom utána minden tagre, amit kitöltök a jövőben :))

8 megjegyzés:

  1. de van teás is :)
    http://www.deszy-konyv.hu/2016/01/tea-book-tag.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az ajánlást, ez jól is hangzik! :)

      Törlés
    2. én is lementettem :D

      Amúgy nálam is pont a héten lesz aktuális a kávés tag :D pénteken megy majd ki a blogon :D

      Törlés
    3. Majd meglesem pénteken mindenképp! :)

      Törlés
  2. Ííí, eddig csak a teás taget töltöttem ki, de ez nagyon tetszik :D Kár, hogy ötezer éves lemaradásban vagyok mindennel :'D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor officially kihívtalak rá. :D Amúgy én is lemaradásban vagyok a posztötleteim kivitelezésében - de majd egy nap... egy nap. :D

      Törlés
    2. Majd valamikor a távoli jövőben kitöltöm :DDDD Jelenleg 57 vázlat van a bejegyzéseim között, annyira le vagyok maradva, de kitűztem célnak, hogy havonta 2-t megpróbálok befejezni közülük :'D Egyelőre csak szép álom, idén még csak 1-et pótoltam :/

      Törlés