2019. szeptember 30., hétfő

Karcok a peremlétről | Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Egy díjnyertes novelláskötet Svédország legismertebb SFF szerzőjétől, aki méltó örököse Borges, Le Guin és Lovecraft munkásságának.
Egy gyermek egy konzervdobozba születik. Egy telefonközpontos a pokolban találja magát. Három nő valahol az időn túl lebeg. Meseszerű lények kísértenek csendes kis falvakat. Karin Tidbeck, a svéd szerző szürreális világaiban minden lehetséges. A kötetben található történetek nemcsak a hazájában, hanem világszerte meghódították a szépirodalmi sci-fi, a spekulatív fikció és az alternatív fantasy olvasóit, és olyan nagy írókat tudhatnak a rajongóiknak, mint Ann és Jeff VanderMeer, China Miéville vagy a néhai Ursula K. Le Guin.


„Az emberélet útjának felén
egy nagy sötétlő erdőbe jutottam,
mivel az igaz útat nem lelém.”

Az út, mely végül mégsem bizonyult tévesnek, a peremlétre vezetett, ahol az álom és valóság, a szürrealitás és fagyos igazság egymásba karolva tárta fel önmagát az olvasó előtt. Természetesen nem olyan egyszerű folyamat volt ez. Először a történetek elvarázsolták, megvárták, hogy kényelembe helyezkedjen az olvasó a misztikus világban, ahol minden lehetséges. Ám elég volt egyetlen pillanatig hinni a mágiában, a tények úgy rántanak vissza a földre, hogy napokba telik felépülni belőle. És ezután kezdődik minden elölről. Néha azonban pont fordítva történt. Néha a misztikum érkezett meg táltos lován, hogy magával vigye az olvasót egy (talán) jobb helyre.

Az utazás Beatrice történetével indul, egy szerelmi história egy férfi és léghajója, valamint egy nő és gőzgépe között. Nem egy hétköznapi szituáció, ahol az olvasót könnyen becsapja a helyzet szokatlan volta, s hopp, elveszett. Az első pofont a valóságtól itt kaptam, ám az üzenet tisztán átjött.

*

Más volt a helyzet Néhány levél Ove Lindströmnek történetével. Első ránézésre egy hanyag apának írt búcsú, ám minden egyes levél újabb réteget von a valóság köré. Az egyik olyan novella volt ez, ahol jóérzéssel fejeztem be az olvasást.


*
Nem minden történettel találtam meg azt, amit kerestem, ám tudom, hogy némely varázslathoz szükséges egy kis előzetes tapasztalás. Hiszen voltam már szerelmes, vannak barátaim – ám nem tapasztaltam még meg azt, ami a Miss Nyberg meg én novelláját valami többé tenné, mint gyönyörű leírás.

*

Akadt azonban olyan novella is, ami pont, hogy telibe talált, ami minden durvasága ellenére sajgó érzéssel távozott. Mint Rebecka, két barátnő története, ahol egyikük véget vetne életének, ám egy felsőbb erő nem hagyja. Habár morbidnak tűnhet a kivitelezés, mégis az egyik legfájdalmasabb történet. A mai napig kísért.

*

Miután magamhoz tértem a Rebecka okozta sokkból, egy könnyed történetet olvastam, mégpedig Herr Cederbergét, ami az álmok megvalósításának tanmeséjévé lépett elő. Talán maradandó élmény is lehetett volna, ha nem Rebecka előzi meg. Így azonban egy a sok közül, hiába a tanulság.

*

Herr Cederberg felejthetőségbe zuhanását elősegítette az is, hogy akárcsak az előtte lévő, az utáni következő novella is mély nyomot hagyott. Kicsoda Arvid Peckon? szintén a valóságban gyökerezik, egy telefonközpontos életét követheti az olvasó nyomon, akit egy nap szokatlan kéréssel hív fel egy fiatal nő. Ha a történet egy útmenti látványosság lenne, az alábbi figyelmeztetést kapná: vigyázat, túladagolva egzisztenciális krízist okozhat!

*

Az elkerült válság után Brita üdülőfaluja várt, aminek inkább hangulata, s nem mondanivalója ragadja el az olvasót. Akárcsak az utána következő címadó novella, a Rénszarvas-hegy, ám míg Brita üdülőfaluja már-már kellemesnek nevezhető, addig az utóbbi borongósan mágikus hangulatot teremtett.

*

Ezek után elkészítettek téged, hogy szerethesselek. Önző szeretettel, hogy ne legyek magányos. Csak azt nem vettem észre, hogy te mennyire szenvedsz. Így aztán elmenekültem, az olvasót pedig ott hagytam egy kérdéssel: tudsz-e önzetlenül szeretni?

*

Pyret egy megrázó tanulmány volt a hiedelmek és babonák háttérbeszorulásáról. Na de eltűnéséről is? Gyakori téma a modern világ és tudományok hatása a régmúltban gyökerező hitre és hiedelmekre, így elsősorban a kiválasztott lény és a narráció bizonyult hatásosnak.

*

Repül az idő, pedig hányszor kérjük, hogy álljon meg pár percre. Augusta Prima története ezt a lehetőséget mutatja meg az olvasónak, csak hogy emlékeztessen: vigyázz, mit kívánsz. A legkomolyabb eszmefuttatás ebben a novellában található az idő természetéről és szeszélyeiről.

*

Amikor azt hinné az olvasó, hogy már olvasott mindent, s igazán semmi nem lepheti meg, akkor kerül szembe a kötet utolsó két novellájával, a Matrónákkal és a Dzsagannáth-tal. Mindkettőhöz elengedhetetlen a tűrőképesség, s a mögöttes tartalom felfedezése iránti vágy, különben mindkét történet elbukik az abszurditás rögös talaján.

*

És mi történik a legvégén?

Egy olyan élmény feldolgozása, mint Karin Tidbeck Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről, nem egy pár perces feladat. Az egyes novellák még napokkal, sőt hetekkel később is a semmiből előbukkanva követelik, hogy újra és újra végiggondolja az olvasó. Akadnak olyan novellák is, amelyek még várnak az idejükre, hogy megértsem őket, s egy nap talán ez sikerül is.

Egy bizonyos. Ezt a novelláskötetet a nyitott gondolkodású embereknek ajánlom. Azoknak, akik vállalják, hogy a szürrealitás mocsarán átvágjanak, s rátaláljanak Karin Tidbeck brutálisan realista és kijózanító gondolataira. Akik szeretnének merengeni az emberiségünk problémáin és áldásain egy őszi estén, miközben körülöttük minden sötétségbe borul.



Könyv adatai
Eredeti cím: Jagannath (2012)
Kiadó: Agave könyvek (2019)
Oldalszám: 176

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése