2021. szeptember 24., péntek

2021-es év végi book tag

 

Alig pár hete posztoltam a félévzárós taget, és máris év végi taget töltök ki? Repül az idő.







Két héttel ezelőtt volt egy kisebb balesetem (egyik tanuló táskájának vállpántjában elestem, mikor osztottam ki a térképeket), úgyhogy az elmúlt időszakot itthon töltöttem. Nem mintha a fájdalom mellett lett volna kedvem írogatni, de YouTube-t nézegettem, és ott kezdett el megjelenni az év végi book tag, aminek kitöltésére én is kedvet kaptam.

Vágjunk is bele! 

1. Vannak-e olyan megkezdett olvasmányaid, amiket az év vége előtt be szeretnél fejezni? 


   

Egek, három is, de ebből kettő olyan van, amivel viszonylag lassan haladok.

1. Max Hastings: Fegyverben a világ
2021. január 1-jén kezdtem el ezt a könyvet, de teljesen megrekedtem. Ennek részben az az oka, hogy elég tömény, másfelől pedig, hogy úgy döntöttem, jegyzetelni fogok. Jelenleg a 210. oldalon tartok, és még kb. 670 oldal van hátra. Egyébként nagyon érdekes, és rengeteget tanulok belőle, csak rá komoly odafigyelést igényel, amit nem mindig tudok megadni neki.

2. Robin Hobb: Ship of Magic
2021. június 7-én kezdtem el a Ship of Magicet olvasni, és imádom. Komolyan, Robin Hobb a világ legjobb írónője! Itt az én hibám, hogy nem haladok vele. Gyönyörű ez a kiadás, de egyszerűen nem merem magammal vinni sehova, nehogy baja essen - és hát itthon nem olvasok valami sokat. A 104. oldalon tartok, és kb. 780 oldal van hátra belőle.

3. Philip Pullman: His Dark Materials
Ezzel a könyvvel állok a legjobban, de főleg amiatt, mert nagyrészt hangoskönyvként hallgatom. Miközben gyémántozok (diamond painting), lazán haladok 1-1 órát benne. Amúgy annyira örülök, hogy végre eljutottam ehhez a klasszikushoz! A Gyűrűk Urához hasonlóan ez is fantasztikus élmény!
A teljesség kedvéért pedig: 2021. július 28-án kezdtem el, és most a 388. oldalon tartok, a második rész elején. Még kb. 730 oldal van hátra.

2. Van-e olyan őszi könyv, amivel ráhangolódsz az év végére? 

Legutóbb azt írtam, hogy a fantasy könyvek vonzanak ilyenkor, s valamilyen szinten fenntartom ezt továbbra is. Viszont azt vettem észre, hogy a szépirodalmi művek iránt is jobban érdeklődöm ebben az időszakban. Ha megnézem az őszi várólistámat, a sci-fi szeptember végeztével már főleg ebben a két műfajban találhatók művek rajta. 


Egyébként úgy érzem, a 2021-es évben ez az átmeneti könyv Robert Merle: Védett férfiak lesznek. Ezt a könyvet szántam ugyanis a sci-fi szeptember utolsó olvasmányának, és ráhangolódásnak a szépirodalmi olvasmányokhoz. (Nagyon izgatott vagyok, hogy elkezdjem ezt, már évek óta tervben van Robert Merle megismerése!)

3. Van-e olyan friss megjelenés még, amit vársz? 

Elfogynak valaha a friss megjelenések, amiket várok? Soha! 


   

A No.1. megjelenés természetesen Neil Gaiman: Sandman - A teljes gyűjtemény 4. része, amit karácsonyra veszek meg magamnak. Most épp a frissen megjelent hangoskönyv 2. felvonását hallgatom, ezzel enyhítem a Sandman hiányát. Viszont már csak pár hónap, és a polcomon tudhatom ezt a gyönyörűséget is!
A Fumax kiadótól továbbá nagyon várom John Gwynne: Az istenek árnyékát. Eredetileg az író korábbi sorozatával szerettem volna kezdeni, de ha ez jelenik meg előbb, mit lehet tenni? Szeretném támogatni a kiadót, hogy megjelenhessen a szerző többi regénye is.


4. Sorolj fel három könyvet, amit még idén el akarsz olvasni. 

Az idei várólistámon még 13 könyv van a megkezdetteken túl. 


Ezeket a könyveket több okból választottam a várólistámra:

1. Olvasni kellene a legrégebbi könyveimet

Idén nem nagyon haladtam a kihívásommal, hogy a legrégebben megszerzett könyveimet elolvassam. Ennek köze van ahhoz is, hogy elég sok fantasysorozatnak vettem meg az első részét ebben az évben, és nem akartam elköteleződni annyi új sorozat mellett. Viszont a fantasyn kívül is szerepelnek rajta könyvek, így legalább azokat szeretném elolvasni. Két könyv maradt, ami megfelel ennek a szempontnak:
a. Maggie Stiefvater: A Skorpióvágta
b. Mats Strandberg - Sara B. Elfgren: Kulcs
Azért látszik, hogy ebben az évben még vásároltam YA könyveket, még ha csökkenő mennyiségben is. A kettő közül A Skorpióvágta érdekel jobban, az Engelsfors-trilógia második részét 2019-ben olvastam, és emlékszem, hogy nem vágtam hanyatt magam tőle. Elolvastam a rövid véleményemet róla, ami kicsit jobban meggyőzött, hogy adjak egy esélyt ennek. Kár, hogy fogalmam sincs, miről szólt az előző rész (pedig azt írtam, hogy mielőbb folytatnom kellene a sorozatot, nehogy elfelejtsem. Hopika.)

2. Haladni kellene az idén vásárolt/kapott könyveimmel

Idén egész jól megy az a projekt, hogy hamar elolvasom a könyveket, amiket veszek/kapok. Ez alól a sorozatok a kivételek, ahol el vagyok maradva, de nagyon jó áron tudtam beszerezni a további folytatásokat. 
Az alábbi könyvek tartoznak ide:
a. Fonda Lee: Jáde város
b. R. F. Kuang: A lángoló isten
c. Bridget Collins: A könyvkötő
d. Robert Merle: A védett férfiak
e. José Saramago: Vakság

Természetesen ezek közül mindegyikre nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, hiszen nem véletlenül vettem meg őket (illetve kaptam A könyvkötőt). Fonda Lee-től nemrég olvastam egy novellát Az év legjobb science fiction novellái 2020 kötetben, ami megnyugtatott, hogy legalább az írónő prózája miatt nem kell aggódnom. A lángoló isten miatt izgulok viszont, hiszen sorozatzáró kötet, és elképzelni sem tudom, az írónő milyen befejezést talált ki, egyáltalán hogyan tudja fokozni a Sárkányköztársaságban elérteket.
Legjobban mégis a három szépirodalmi könyv mozgatja a fantáziámat, ami betudható a korábban emlegetett őszi hangulatnak is. Mindenesetre remélhetőleg legkésőbb novemberben sort tudok keríteni rájuk.

3. Mert ősszel kötelező Stephen King, nem emlékszem, mi történt korábban, rajta van a várólistacsökkentős listámon, avagy minden más

A többi könyvet nem tudom ilyen szépen csoportosítani

A Magyarország története a második világháborúban azért került fel, mert a Várólistacsökkentés 2021 kihívásban szerepel. Ráadásul rövid, gyorsan fel tudom dolgozni, és majd felhasználni a történelem órákon. 

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos indoklása még ennél is egyszerűbb: kezd egyre kínosabb lenni, hogy nem olvastam ezt a regényt, mikor szinte minden mást igen. Ráadásul már annyi éven keresztül emlegetem, hogy "na most, na most, na most". Számomra ez is tökéletes őszi olvasmánym úgyhogy remélem, idén végre el is fogom olvasni.

Stephen King: Emelkedés és Mr. Mercedes főleg a szerző miatt kerültek fel. Elég sok olvasatlan King könyvem van, és ezek közül random választottam kettőt. Ha Mr. Mercedes tetszik, és lesz rá kapacitásom, a folytatásokat is szeretném elolvasni.

Max Gladstone: Nagyrészt halott és Four Roads Cross esetében a Nagyrészt halottat 2017-ben olvastam, viszont nagyon sokat felejtettem belőle; a sorozat ötödik része pedig azokat a szereplőket követi, akik az elsőben is szerepelnek. Úgyhogy újraolvasás következik, mielőtt folytatnám a sorozatot. Idén vettem meg a Craft-cycle utolsó részét is, így az is motivál az olvasásban.

Oké, eléggé elcsaltam ezt a kérdést, de legalább tudjátok, mik vannak tervben még idén!

5. Van-e olyan könyv, ami még esélyes az év könyve címre? 

Naná! 


A Gyűrűk Ura nagyon kiemelkedő helyet foglal el a szívemben, viszont Lyra-ék is megtalálták az utat ugyanoda. 
Persze bármelyik más könyv is meglephet még a várólistámon, de Philip Pullman: His Dark Materials sorozata számít most az első számú kihívónak.

6. Elkezdted-e már a jövő évi tervezést?

Nagyon nem - épp elég, hogy a végzős osztályomnál igyekszek mindent szemmel tartani. Azért van pár kihívás, amit a korábbi években is csináltam; azokat igyekszem folytatni tovább.

1. Kevesebb könyvet vásárolni, mint ahányat elolvasok. VAGY Kevesebb könyvet vásárolni, mint 2021-ben 
Ez eddig 25+3 úton - de persze még lesz egy Agaves csomagom, ha előrendelhetővé válik a Neuromancer, illetve ott van a Fumaxos rendelésem, ha a Sandman előrendelhetővé válik. Ez úgy még 7 könyv.

2. Olvasni a 2015-ben és 2016-ban vásárolt könyveimet
2016-ban kezdődött a lejtmenetem könyvvásárlást tekintve. Ebben az évben már sokkal több könyvet vettem, mint ahányat elolvastam, így több évbe fog telni, míg mindent elolvasok ebből az időszakból. 

3. Elolvasni a 2022-ben vásárolt/kapott könyvek legalább 50%-át
Ez idén egész jól megy - bár jó eséllyel a szülinapom és a karácsony gátat vet a győzelmi menetemnek. Ettől függetlenül jövőre is szeretném megtartani a célkitűzést, hogy fordítsak nagyobb figyelmet a frissen megszerzett könyveimnek. 

4. Ne hanyagoljam a 2021-ben vásárolt/kapott könyveimet sem
Ezt idén is megfogadtam, de csak részeredményeket tudok felmutatni. A cél az volt, hogy 60%-át olvassam el a 2020-as könyveimnek, örülök, hogy az 50%-ot el fogom érni. Igen, tavaly tavasszal azok a brutális akciók megtették a hatásukat.

5. Várólistacsökkentés 2022
Nem nagyon szeretnék kihívásokra jelentkezni jövőben - bármilyen jól is hangozzanak, mert nem is igazán törekszem arra, hogy teljesítsem őket. A Várólistacsökkentés viszont már hagyomány, így nem maradhat ki jövőre sem!

Ennyi lett volna az év végi book tag. Komoly tervek vannak még olvasás szempontjából; remélhetőleg sikerül mindent megvalósítanom közülük! 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése