2019. július 9., kedd

Hétvégi Olvasónapló (184) YA könyvek hete

A hétvégi olvasónapló egy hetente jelentkező rovat, amelyben az elmúlt heti olvasmányaimat összegzem, valamint megosztom a következő heti terveimet. Emellett simán szövegelek mindenről benne.





Kicsit megkésve, de megérkezett a hétvégi olvasónapló is - cserébe elég hosszú kiadásra számíthattok. :) 
Múlt héten nyaralni voltam (első felvonás), ami azt jelentette, hogy átadhattam magam a Balaton, a pihenés és az olvasás szépségeinek. Nagyszerű volt leülni, s csak olvasni megszakítás nélkül! A Balaton pedig hihetetlenül meleg volt - esténként már olyan volt, mintha fürdővízbe mennék be. Ettől függetlenül rengeteget fürödtem, úsztam, stb.stb.

Na, de! Az olvasás része a lényeg!

A héten olvastam


      


Bizony, bizony! Sikerült igen komoly eredményeket elérnem ezen a héten. Kezdve azzal, hogy hatalmas lépéseket tettem egyes kihívásaimmal, folytatva azzal, hogy végre befejeztem két sorozatomat. 
A két első olvasmányom, Cinda Williams Chima: Stormcaster és Deathcaster tökéletes volt. Oké, oké, az utóbbiban méltánytalanul kevés időt kapott Evan és Destin, viszont a másik kedvenc szereplőimnek cserébe sok-sok oldalnyi lehetőség jutott. Rájöttem arra, hogy ennek a sorozatnak határozottan a Flamecaster a leggyengébb tagja, az ott megismert karaktereket nem is sikerült megkedvelnem a sorozat végére sem. A történet igen intenzív volt, végig aggódhattam a szereplők sorsáért. Chima amúgy is nagyon ért a szívem kizsigereléséhez. 

Következő olvasmányom, Laini Taylor: Dreams of Gods & Monsters már más élményt tartogatott. Nem volt rossz, de borzalmasan túlírtnak találom. Ezt simán meg lehetett volna oldani 400 oldalban (a 600 helyett). Sajnos nem igazán sikerült megtartani a figyelmemet sem. Egyedül Zuzana és Mik tartották bennem a lelket, akik a legklasszabb szereplők az egész sorozatban!

Végül pedig egy újabb csalódás ért, és ismét Nova Ren Suma nevéhez fűződik. A Room away from the Wolves jó lehetett volna - az írónő csodaszépen ír még mindig -, ha lett volna értelme a történetnek. Igen, igen, kaptam egy nagy csavart, amire nem számítottam, de az nem hozta el azt a nagy "aha, akkor ezért történt ez" érzést. Azt hiszem, ez volt az utolsó könyv, amit megvettem az írónőtől. 

Aktuális olvasmányok


   

Ursula K. Le Guin: The Books of Earthsea
Haladás: ~400. oldal (+126 oldal)

Sajnos nem tudom, hogy pontosan hol tartok a könyvben, mert kint hagytam a nyaralóban a picikét. Viszont az első napon sikerült elolvasnom a 3.részt a sorozatból, azaz nagyon örülök. Ez a sorozat még mindig a legmegnyugtatóbb olvasási élményem. Nincs kapkodás, nincs pánik, csak lassan sodródom az eseményekkel. A regény tökéletes átadja Sparrowhawk életfelfogását. 
A negyedik részbe is belekezdtem, s eddig ennek a résznek van eddig a legizgalmasabb nyitánya. Nagyon kíváncsi leszek, mi lesz a főszereplők küldetése ezúttal!

Cassandra Clare: Árnyak ura
Haladás: 307. oldal (+307 oldal)

A legrosszabbra készültem. Mivel még Laini Taylor is csalódást okozott, azt gondoltam, hogy ez a 700 oldalas féltégla a végemet fogja jelenteni. Cassandra Clare azonban valahogy képes a legrosszabb helyzetből is győztesen kijönni. Nagyon tetszik ez a rész! Rengeteg a dráma, mégis teljesen leköti a figyelmemet. De könnyű is, mert kedvelem a szereplőket, s érdekel a sorsuk is. 
Azért nagyon félek, mit tartogat ez a rész - nem sok jóra számítok.

Tervek


Már csak egy ifjúsági regény maradt a várólistámon júliusra, így azzal véget is fog érni a YA könyvek maratonja. Úgy gondolom, még 4 könyvet el tudok olvasni a következő időszakban. Lássuk, igazam lesz-e?

      




Az utolsó ifjúsági regényt egyben a legnehezebb is számomra. Régóta olvasom Catherynne M. Valente: Tündérföld sorozatát, és már csak a The Girl Who Raced Fairyland All the Way Home maradt hátra. Nem tudom, mi vár rám ebben az utolsó kötetben, de bármi is, esélyes, hogy megkönnyezem ennek a sorozatnak a végét. 

Júniusban vettem meg Adrian Tchaikovsky: Hadállat regényét, és napról napra egyre kíváncsibb vagyok rá. Eredetileg ezzel akartam kezdeni a nyaralást, de kicsit hátrébb csúszott. Viszont Valente után ez következik!

Hasonló módon izgatott vagyok Margaret Atwood: MaddAddam regénye miatt is. Már elég sokszor dicsértem a sorozatot, ezért nem ismétlem magam újra. De annyira várom, hogy megtudjam, milyen sorsuk lesz a kedvenc szereplőimnek!

Utolsó jelöltem pedig Mark Lawrence: Tövisek császára, amivel végre elérek A Széthullott Birodalom végére. Régóta halogatom már ezt a sorozatzárót, nagyrészt a második rész okozta csalódottság miatt. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése