2019. január 14., hétfő

Art Spiegelman: A teljes Maus

„Ezek ​nem emberek!” Ha ez a gyűlölettel átitatott mondat egy állam ideológiájává válik, az minden esetben világméretű tragédiához vezet. A náci Németországban a goebbelsi propaganda elhitette az emberekkel, hogy bizonyos embertársaik alsóbbrendűek, akiket el kell pusztítani.
E szörnyűséges, egész Európát érintő történelmi bűntett áldozatainak állít emléket Art Spiegelman Pulitzer-díjas képregénye, a Maus. A szereplők antropomorf állatok: egérfejű zsidók, macskafejű németek és kutyafejű amerikaiak. Az ő sorsukon keresztül ismerjük meg a holokauszt megrázó eseményeit és következményeit.


Art Spiegelman ismert képregénye ismételten megjelent, ezúttal a Libri Kiadó gondozásában. Négy bloggerünk vette kezébe a könyvet, amiben két ember (apa és fiú) történetét ismerhetitek meg, akik átélték és túlélték a II. világháború egyik legsúlyosabb katasztrófáját. Tartsatok velünk, és ha részt vesztek a nyereményjátékunkban, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott két példány egyikét!

A teljes Maus egy olyan élmény, amit nehéz szavakba önteni. Szívbemarkoló, gyönyörű, bűntudattal teli. Art Spiegelman képregénye az egyik legismertebb holokausztot megörökítő mű, amellyel számos díjat és rajongót nyert világszerte. Én pár éve találkoztam a Maus első felével a könyvtárban, és képtelen voltam otthagyni. Azóta is kísértett annak a résznek az utolsó képe, ám A teljes Maus megjelenéséig kellett várnom, hogy teljessé váljon számomra is a történet.

A képregény különlegessége a szerző szimbolikája. A zsidókat egereknek, míg a németeket macskáknak ábrázolta a szerző. Elsőre egyszerűnek tűnik ez a megoldás, azonban a történet előrehaladtával jobban elmélyíti és bővíti ezt a szimbolizmust. Nagyon tetszett ez a megoldás, mert így még inkább szemléltetni tudta a korabeli emberek többségének gondolkodásmódját.

A történet két szálon játszódik. Egyik történetszál a szerző jelenében játszódik. Ennek a központi konfliktusa az apa-fiú kapcsolatból, később pedig a sikerből fakad. A másik szál a II. világháború idején játszódik, és a művész édesapjának történetét meséli el. Mindkét idősíkról megterhelő volt olvasni. A múltat a szegregáció, a dehumanizációs folyamat, majd a haláltáborok tették elviselhetetlenül borzalmassá. Ezzel szemben a jelen eseményeit olyan mértékű bűntudat itatta át, ami mázsás súllyal telepedett a szívemre.

Mindkét történet elgondolkodtatott az emberiségről és a családi kapcsolatok fontosságáról. Akárhányszor a holokausztról olvasok, csak elszörnyedni tudok, hogy milyen könnyen befolyásolhatók az emberek, és milyen kényelmes bűnbakot keresni a szenvedéseinkért. Viszont megrémít, hogy a kirekesztett társadalmi csoportok is hamar azonosulnak a kapott szerepükért. Ezt a szerző is kihangsúlyozta, és különböző művészi eszközök segítségével még inkább nyomatékosította ezt a gondolatot.

A szerző jelenében a családi kapcsolatok kaptak szerepet. A művész frusztrációja rossz érzést keltett bennem, mert teljesen szembemegy az értékrendemmel. Emiatt nem is tudtam megkedvelni őt, és nem is szerettem olvasni ezeket a részeket. Fontos volt, tanulságos, de nem tudtam átérezni a helyzetét.

Mindent összevetve nekem A teljes Maus egy kivételes élmény volt. Nem tudom egyszerű olvasmánynak bélyegezni, mert gyakorlatilag a szemem előtt kelt életre a történelem, és nyers őszinteséggel emlékeztetett az egyik legsötétebb foltjára.

Sokat gondolkodtam azon, hogy melyik korcsoportnak ajánlanám ezt a művet. A kivitelezés miatt a tinédzser korosztálytól felfelé már találhatnak tanulságot benne, de szerintem az idősebb korcsoport az, amelyik a mélyebb rétegeit is fel tudják dolgozni. Úgy gondolom, hogy A teljes Maus, bár gyorsan elolvasható, sokkal több időt igényel feldolgozásra.



Könyv adatai
Eredeti cím: The Complete Maus (1994)
Kiadó: Libri (2018)
Oldalszám: 296

Nyereményjáték


A könyv központi témája a holokauszt, így ennek az esemény szempontjából ismert helyszínekről lesz szó. Minden állomáson találtok egy helyszínt, amivel kapcsolatban két információt kell beleírnotok a Rafflecopter dobozba: mi működött az adott városban, és, hogy ma melyik országhoz tartoznak, ugyanis, a szóban forgó korszakban ezek mind a Harmadik Birodalom részét képezték. Például: Majdanek: haláltábor, Németország. Ha velünk játszotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyikét.
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

A mai feladvány:

Dachau

a Rafflecopter giveaway


További állomások


1/14 - Always Love a Wild Book
1/15 - Nem félünk a könyvektől
1/16 - Olvasónapló
1/17 - CBooks



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése