2019. november 9., szombat

Hétvégi Olvasónapló (186) Help! I need somebody...

A hétvégi olvasónapló egy hetente jelentkező rovat, amelyben az elmúlt heti olvasmányaimat összegzem, valamint megosztom a következő heti terveimet. Emellett simán szövegelek mindenről benne.





Úgy érzem, ezt a hetet a Beatles segített túlélni. Az a durva viszont, hogy gyakorlatilag nem emlékszem semmire, ami a héten történt - talán beütött így novemberre a mókuskerék érzés? Mindenesetre nagyon kikészültem tegnapra, s a világ legjobb érzése volt, hogy ma kicsit tovább alhattam.

Úgyhogy most elég üde vagyok ahhoz, hogy belevágjunk az olvasási részbe! Kezdjük is!

A héten olvastam


Kicsit nosztalgikus hangulatba kerültem most, hogy két könyvről is írhatok ebben a részben!

   

Még november 1-jén befejeztem Mats Strandberg - Sara B. Elfgren Tűz regényét, az Engelsfors trilógia második részét. A kezdeti panaszaimhoz képest javult valamennyit a történet, de nem érzem olyan erősnek ezt, mint A kört. Ráadásul - oké, megmondom, mi volt az egyik kiakadásom: az, hogy mindenki izzadt. Én komolyan azt hittem már egy idő után, hogy ennek jelentősége lesz, annyira hangsúlyozták, kin hogyan futott végig izzadságcsepp, kinek milyen alakú izzadságfoltja volt....stb. Amúgy nem volt jelentősége, csak úgy gondolták a szerzők, hogy a legjobb ötlet minden újonnan feltűnő szereplőnek a leírását az izzadásával kezdeni.
Tudom amúgy, hogy ez apróságnak tűnik, mert az is, de 670 oldal alatt frusztrálóvá vált. Szerintem van más módja is, hogy jellemezz egy karaktert.

Ezután végére értem Karen Marie Moning: Faefever könyvének, ami szintén kissé csalódás volt. Márcsak azért is, mert mikor először olvastam, imádtam! Most azonban nem tudtam hova tenni Mac több cselekedetét is; nagyon logikátlan döntéseket hozott. A vége pedig brutálisabb volt, mint amire emlékeztem. Ettől függetlenül várom, hogy decemberben folytassam a sorozat újraolvasását.

Aktuális olvasmányok


   

Romsics Ignác: Magyar rebellisek
Haladás: 68. oldal (+68 oldal)

Első új olvasásnak Romsics Ignác tanulmánykötetét választottam, s jelenleg a 3. tanulmánynál, a Székely lófők és közszabadok résznél tartok. A szerző részletekbe menően felvázolja a fellázadó társadalmi csoport helyzetét, motivációját és tettei következményeit is. Egyetlen egy ok van egyébként csak, amiért nem viseltetek még teljes rajongással a könyv iránt: olyan korszaknál tartok benne, ami nem esik bele igazán az érdeklődési körömbe (és ezen még a kedvenc történészem sem tudott változtatni). Alig várom, hogy kikeveredjek a magyar történelem közép- és koraújkori időszakából.

Ray Bradbury: Stories - Volume 1
Haladás: 188. oldal (+188 oldal)

100 novella az egyik kedvenc szerzőmtől - 956 oldal tömény extázis. Nem is tudom, melyik a hangzatosabb, mindenesetre el vagyok bűvölve. Eddig 20 novellát + bevezetést olvastam el, ezek nagy részét már másodszorra. Imádom Bradburyt, imádom a történeteit, azt a rengeteg érzelmet és gondolatot, amit bennem ébreszt.

Tervek


   

Nagyon szeretnék végezni Romsics Ignác tanulmánykötetével, mert már nagyon vágyakozom a maradék kettő novemberi olvasmányom után. Bevallom, fogalmam sincs, hogy melyiket válasszam, mindkettőhöz hangulatom van.
Dilemmák.

2 megjegyzés:

  1. A kört nekem is folytatnom kéne, annak idején én is a második résznél akadtam el. De csak simán azért, mert akkoriban kezdtem ingázni, és egyszerűen lusta voltam cipelni, mert olyan nagy az a könyv :/ De egyszer majd újrakezdem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én most tartok attól, hogy megint elakadok, mert hiába a függővég, nem érzek a késztetést, hogy folytassam - pláne, ha megint át kell élnem azt, mint a Tűz elején.
      Nem csodálom viszont, hogy ingázáshoz nem ezt a kis féltéglát választottad - nekem is csak itthon olvasós könyv lett. Remélem, hogy neked jobban fog tetszeni, mint nekem. :)

      Törlés