2017. október 24., kedd

Philip K. Dick: Valis

"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne."

Horselover Fat számára minden a rózsaszín fénnyel kezdődött, az isteni jelenéssel, amely VALIS-nak hívta magát. A valóság szövete széthasadt, és a világba áramló információ kételyeket és kérdéseket hozott magával. Horselover Fat pedig nem nyugszik addig, amíg ezekre a kérdésekre választ nem kap.
Félig önéletrajz, félig fikció. Félig science-fiction, félig szépirodalom. Félig lélektani regény, félig metafizikai értekezés. Válaszok keresése olyan kérdésekre, melyeket talán jobb lenne nem feltenni. A VALIS teológiai detektívregény, ahol Isten egyszerre játssza az eltűnt személy és a tökéletes bűntény elkövetőjének szerepét.
Philip K. Dick életművének egyik legnagyszerűbb, legszemélyesebb darabja megrázó és elgondolkodtató olvasmány, átszőve őrült humorral és öniróniával. Néha mosolygásra késztet, néha felkavar, de egy biztos: közömbösen képtelenség elmenni mellette.




Akik jártak már a blogomon, tudhatják, hogy nagy rajongója vagyok Philip K. Dicknek. Első pillantásra „furcsa” alapkoncepciójú regényeiben sokkal több rejtőzik: társadalomkritika, vallási és filozofikus kérdések, a valóság megkérdőjelezése mind-mind visszatérő motívum a szerző könyveiben. Nemrég jelent meg újra idehaza a Valis, az író egyik legelismertebb műve – nem meglepő módon.

Napokkal ezelőtt fejeztem be az olvasást, azonban még mindig a hatása alatt állok. A Valis ugyanis különbözik Philip K. Dick többi regényétől. Habár a szokásos stílusban íródott, sőt úgy indul, mint más történetei, egyből érződött, hogy ez a kötet más lesz. A Valis ugyanis nagyrészt a szerző személyes tapasztalataiból készült, mondhatni egyféle önéletrajzi kötet. Így témáját tekintve szívszorító élményt jelentett az olvasása.

A Valis ugyanis egy vallást mutat be a főszereplőn keresztül. Ezt már megszokhattuk korábbi művekből, azt viszont nem, hogy folyamatosan önmagával szembemenve őrületnek bélyegzi a szavait. Olvasóként leginkább az tűnt fel, hogy hosszas oldalakon keresztül magyarázza Philip K. Dick az exegézisét, mégis úgy érződött, hogy valami hiányzik belőle, valamitől nem voltam képes átlátni az egészet. Az viszont egyértelművé vált, hogy az író milyen olvasott ember volt – a vallása kialakításánál ugyanis sok elemet hozott kapcsolatba más vallásokkal, vagy emelt át onnan (például a korai kereszténység szimbolizmusát, a kezdeti tanításait – sőt még a zsinati időszak előtt kialakult hitviták egyes elemeiből is találhattunk az eszmefuttatásaiban).

Leginkább a narrációtól szorult össze a szívem olvasás közben. Philip K. Dick maga is szereplőként jelent meg, azonban már a kötet elején elhint valamit, aminek következtében más szemmel néztem a regény hátralévő részét. Zseniális volt, ahogy váltogatta az E/3. és az E/1. személyeket, és ahogy lassanként maga is részesévé vált a történetnek. Ugyanakkor megrázó volt arról olvasni, hogy miként írt a saját tévképzeteiről – olvasás közben azon gondolkodtam, hogy honnan eredtek ezek a megjegyzések: a környezetéből vagy saját magából. Mindkét verzió megrázóvá teszi ezeknek a kommenteknek az olvasását.

Aki hagyományos módon vár történetet a Valistól, csalódni fog, mert nem fog ilyet találni. Úgy tűnhet elsőre, hogy egy spirituális útra indulunk el, amelyben a főszereplő megismeri az univerzum kialakulásának rejtélyét, azonban ez csak álca. Egy ember életének története ez, lelkének megjelenítése pár száz oldalba összetömörítve. Így a legtöbb fikciónak tűnő elem is valós történés volt a szerző számára (beleértve a rózsaszínes fényt, a Zebrát, de még a benne élő másik – felettes – személyt is).

Komoly témák jelentek meg a műben – köztük a mentális betegség és az öngyilkosság is -, amelyek feldolgozásánál ismét nem az olvasó kapott egyféle megnyugvást vagy feloldozást. Mivel mindegyik feldolgozott téma a szerzővel történt (némely a regény megírása közben is jelen volt az életében), nem egy tanmese lesz belőle, és nincs érzékenységgel kezelve. Brutális őszinteséggel, már-már tényszerűen írt ezekről. Ezek mellett pedig a narrációval is igyekezett távolságot tartani, aminek köszönhetően akaratlanul is többet árult el olvasóknak, mintha leírt volna minden egyes érzelmet.

A Valis sok tekintetben eltér a többi regényétől, miközben a legfontosabb aspektusaiban megmaradt egy igazi Philip K. Dick élménynek. Bár ennél igazibb semmi sem lehetett volna. Nem mondhatom erről a könyvről, hogy tetszett (önéletrajzi könyveket nem méltatok), azt viszont igen, hogy egy olyan élményt nyújtott, amire még sokáig emlékezni fogok. Közelebb került hozzám a kedvenc íróm, megismerhettem őt olyan oldaláról is, sokkal emberibbé vált számomra. És sikerült még jobban megkedvelnem őt.


Könyv adatai
Eredeti cím: Valis (1981)
Kiadó: Agave könyvek (2017)
Oldalszám: 288

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése