2020. április 11., szombat

Leltár (80) 2020. március

A Leltár minden hónap elején jelentkező rovat, amelyben megemlékezem az előző havi történésekről, számot vetek az olvasmányaimról, ill. tervezgetek. Ez utóbbit kissé naivan.






Gondolom senkinek nem lesz újdonság, hogy márciusban kifordult önmagából az életem. Március 18-a óta itthonról tanítjuk a diákokat, ami elsőre úgy tűnt, hogy esetleg több szabadidőt eredményez, a valóság ezt nem fedi. Ráadásul bevallhatom, hiányoznak a diákjaim, a tanóráink, a beszélgetéseink. Ráadásul idén az osztályaim nagy része végzős, így gyakorlatilag az utolsó közös pillanatainktól is meg lettünk fosztva.
Természetesen most az a legfontosabb, hogy mindannyian vigyázzunk magunkra, családtagjainkra és egymásra. Majd a jövőben, amikor biztonságos lesz, elköszönünk egymástól.

A "hogy érzem magam" kérdésre nem tudok miként válaszolni. Nagyon sokat aggódom, ami az olvasásomon is meglátszik (vagy épp a blogoláson). Annyira terveztem, hogy márciusban összeszedem magam, ez nem sikerült. Áprilisra ígérni sem merek, mert nem szeretnék csalódást okozni. Van egy félig megírt könyves véleményem, amit jó lenne befejezni, de továbbra sem szeretnék erőltetett posztokat közzétenni.

Mindenesetre most készen állok, hogy megírjam a leltárt! Úgyhogy kezdjünk is bele!

Márciusban olvastam


Márciusban 6 könyvet olvastam, és 2, igen KETTŐ, új kedvencet avattam.

1. Moskát Anita: Irha és bőr
Olvasási idő: 2020. február 14. → 2020. március 2.
Csillagozás: 5*

Az Irha és bőr nagy részét februárban olvastam, de nem akartam siettetni az olvasást, így a befejezése átcsúszott márciusra. Eddig mindegyik Moskát Anita regényt kedveltem, de először A mesterhazugság novellája ütött szíven. Másodszor pedig az Irha és bőr, ami szerintem az eddigi legjobban sikerült regénye.
A történet elgondolkodtató volt, és a modern társadalom több problémájára is rávilágított. A "kedvenc" részeim az egyes fejezetek közti "mesék" voltak, amelyek minden egyes alkalommal szívbemarkoló élményt nyújtottak.

2. Octavia E. Butler: Átváltozás
Olvasási idő: 2020. március 2. → 2020. március 8.
Csillagozás: 4*

Nem egyszerű nyilatkoznom az Átváltozásról, különösképpen azok után, hogy tavaly a Hajnal lett az év regénye nálam (vagy legalábbis az egyik). A második rész is jó volt, de nagyon azt éreztem, hogy csupán egy átvezető regény, amiben megismerhetjük mindkét oldal hozzáállását a kialakult helyzethez. Voltak benne fontos gondolatok, de úgy éreztem, hogy nagyrészt ugyanazt a megállapítást tette az írónő újra és újra a regény nagy részében.
A befejezés viszont erős lett, s előrevetíti, hogy a sorozatzáró kötetben fontos események fognak bekövetkezni.

3. Isaac Asimov: The Caves of Steel
Olvasási idő: 2020. március 8. → 2020. március 11.
Csillagozás: 4,5*

Folytattam az Isaac Asimov életmű-olvasást márciusban is, mégpedig a Robot univerzumban maradva. Kicsit furcsa volt a sok robotos novella után egy regény olvasni - ráadásul nyomozós történetet -, de miután beindultak az események, én is belevesztem az olvasásába.
Ismételten fejet hajthatok Asimov előtt, ugyanis ismételten megmutatta, hogy igenis vannak nekem való robotos történetek is!
Most már tényleg bekerülhet a kedvenc íróim közé.

4. Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
Olvasási idő: 2020. március 14. → 2020. március 18.
Csillagozás: 4*

Nehéz megfogalmaznom A női test és más összetevőkkel kapcsolatos érzelmeimet, mert leginkább nincsenek. Miután a kötet végére értem, még azon a véleményen voltam, hogy „végül is nagyrészt jó novellák voltak ezek…” (ezért adtam neki négy csillagot). Eltelt azonban néhány nap, és novellák többségének csekély hatása elpárolgott.
Ebben biztosan közrejátszott az is, hogy abban bíztam, hogy ez a kötet is hasonló élmény lesz, mint a Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről – misztikus, megdöbbentő, elgondolkodtató. Sajnos nem így alakult. Az írónő törekedett arra, hogy a történetei meglepjék az olvasót, de sokszor a csattanó kuszasága (néhol egyenesen érthetetlensége) tette tönkre a novellát.
Pedig vannak előnyei ennek a kötetnek. Machado nagyon szépen ír, ami éles kontrasztot alkot a néhol vulgáris, néhol pusztán szívfacsaró tartalomnak. Ezért is okoz még nagyobb csalódást az a közöny, amit a kötet legtöbb novellája iránt érzek.

5. Cory Doctorow: Radikálisok
Olvasási idő: 2020. március 18. → 2020. március 23.
Csillagozás: 5*

A hónap olvasmánya.
A rövid fülszöveg alapján már nagyon bizakodva álltam a kötethez, de amint elolvastam az első mondatot, egyből magával ragadott. Mind a négy történet mondanivalója ütős volt, és bármennyire is szeretnénk tagadni, olyan jelenségeket mutatott be, amelyek jelen vannak a világunkban.
Ezt a novelláskötetet lehet magyarázni, de úgy gondolom, jobb, ha te magad tapasztalod meg.

6. Andrzej Sapkowski: The Last Wish
Olvasási idő: 2020. március 11. → 2020. március 31.
Csillagozás: 4*

Igen, igen, igen, végre én is megismerkedtem a híres Witcherrel, és elmondhatom, kellemes volt a találkozás. A kötet első fele nagyon olvastatta magát, imádtam, ahogy az egyes tündérmesék megjelentek a novellákban!
Sajnos a hónap második felében történt változás hatással lett az olvasásomra is - nagyon nehezen sikerült befejeznem, folyamatosan elkalandoztak a gondolataim, ráadásul az utolsó novellában megjelent Yennefer, ezzel együtt pedig a romantikus szál is, és csak arra tudtam gondolni, hogy miért?


Aktuális olvasmányok


   

Ray Bradbury: Stories Volume 2
Haladás: 87. oldal (+0 oldal)

Márciusban sem olvastam Bradbury novellát. :(

Koushun Takami: Battle Royale
Haladás: 328. oldal (+328 oldal)

Áprilist sikerült nagyon-nagyon jól indítanom, ugyanis a Battle Royale hatalmas siker nálam. Még Eszti hatására rendeltem meg a könyvet március elején, és alig vártam, hogy olvashassam. Nos, sokkal többet ad, mint vártam volna.
Annyira elmondanám a véleményemet egyes dolgokról, de az spoileres lenne. A lényeg viszont, hogy annyira IMÁDOM! Úgy örülök, hogy adtam neki egy esélyt!

Tervek


Annak ellenére, hogy március végére elfogyott az olvasási kedvem, rengeteg könyv szerepel az áprilisi tbr listámon! (Szám szerint 10, a 2 aktuális olvasmánnyal együtt.)
Jobb lesz, ha úgy tekintek erre a listára, hogy április-májusi tbr.

Egyébként nagyon furcsa listát állítottam össze, de leginkább azért, mert olyan könyveket akartam olvasni, ami kikapcsol, és nem igényel komolyan koncentrációt (mondom úgy, hogya Battle Royale-t olvasom. Nem baj, ilyeneken nem akadok el.)


1. 2020-as beszerzések

      

4db idei beszerzést választottam ki áprilisra.

Az első jelöltet, a Battle Royale-t már olvasom.

A második jelölt Octavia E. Butler: Hibridek. Nem szeretnék várni ismét egy évet a sorozat folytatásával, nagyon kíváncsi vagyok a végére. A cím alapján van ötletem, de remélem, meg fog tudni lepni az írónő.

A harmadik könyv az egyik leggyönyörűbb. Sara Collins: Frannie Langton vallomásaira azért figyeltem fel - a csodaszép borítón kívül -, mert az Alias Grace-hez hasonlítják, amit nagyon szerettem. Az alapkoncepcióban tényleg vannak megegyező elemek, érdekel, hogy Collins mennyire viszi el más irányba a történetet.

A negyedik jelölt pedig az egyik legalulértékeltebb írónő regénye, Rene Denfeld: The Butterfly Girl, a The Child Finder folytatása. Kellett idő, hogy felkészüljek lelkileg erre a kötetre, de most úgy érzem, készen állok rá.


2. 2019-es beszerzés



 Brandon Sanderson: Firefight maradt ismételten a listámon. Talán májusban el is jutok hozzá.


3. 2017-es beszerzés


Valami könnyedre vágytam, s mi sem könnyedebb egy jó kis Rick Riordannél. Külön jól jött, hogy Arwen ismételten meghirdette a Riordan-a-thon-t. Remélem, sikerül áprilisban elolvasni, hogy kivehessem részemet ebben a read-a-thonban.

4. 2014-es beszerzések

Minden évben van egy olyan fogadalmam, hogy szeretném a legrégebbi beszerzéseimet elolvasni. Eddig sikeresen vettem az akadályokat, viszont idén még semmit nem olvastam a legrégebbi listáról. Ezért most több könyvet is kiválasztottam a 2014-ben beszerzett könyveim közül.

      

Henrik Eberle: Levelek Hitlerhez egy jó kis forrásgyűjtemény, ami rövid leírást ad az eseményekről, s rengeteg levelet mutat be példának.

Mindenki ismeri szerintem Rainbow Rowell Fangirl című regényét. Ez az egyik leghype-oltabb könyv, amit még nem olvastam. Kicsit félek tőle, de végre hangulatom van hozzá, úgyhogy nem hagyom elveszni.

Végezetül pedig az egyik kedvenc ifjúsági sorozatomat is folytatom: Shannon Messenger: Exile-ről semmit nem tudok mondani, hiszen spoileres lenne. Viszont azt gondolom, hogy hatalmas kár, hogy ez a sorozat nem jelent meg itthon. 500+ oldalasak a kötetek, de annyi érzelem és akció van bennük!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése