2013. december 13., péntek

Katie Alender: Bad Girls Don't Die - A rossz lányok nem halnak meg

Sorozat: A rossz lányok nem halnak meg #1

A szenvedélyt csupán egy hajszál választja el a megszállottságtól…
Alexis kishúga, Kasey megszállottjává válik egy antik babának, de Alexis nem igazán foglalkozik a dologgal, mert Kasey egyébként is elég fura. Ami azt illeti, Alexist is furának tartják az iskolatársai és a szülei, sőt, még a saját goth haverjai is. A dolgok egyre különösebbek lesznek, amikor a régi házban, ahol a lányok laknak, különös dolgok történnek: ajtók nyílnak ki és csukódnak be maguktól, a víz felforr a meggyújtatlan gázon, és a kikapcsolt légkondicionáló úgy lehűti a levegőt, hogy látszik az ember lehelete is.
És Kasey is megváltozik. Kék szemei zölddé válnak, elkezd régiesen beszélni és több óra is kiesik az emlékezetéből. A legnyugtalanítóbb azonban Kasey ellenséges viselkedése: az addig kedves, babaszerető kislány eltűnik, az új Kasey pedig dühös. Alexis az egyetlen, aki megállíthatja a húgát – de mi van, ha a zöldszemű lány már nem is Kasey?
Mit tennél, ha a várost halálos veszély fenyegetné, de senki sem hinne neked?



Szeretem a horrort, azt hiszem jobb lesz ezzel kezdenem a bejegyzést. És pont ezért éreztem úgy, hogy A rossz lányok nem halnak meg és én igen jó barátságban leszünk. Az egyetlen elvárásom vele szemben annyi volt, hogy félelmetes legyen, ahogy ígérték a könyv korábbi olvasói.

Számomra ez a könyv két külön szálra bontható - az egyik a horrorisztikus történet, ahol Alexis húga egyre furcsábban viselkedik, és éjszaka különféle ijesztő dolgok történnek, emberek élete kerül veszélybe, és minden tele van babával. A másik szál a tipikus középsulis dráma - kívülálló lány, helyes srác, pompomlány..stb.stb. Ismeritek a dörgést. Láttatok szerintem elég ehhez hasonló filmet ti is.

Kezdjük ezzel a középsulis résszel. Nem szívesen kertelek, úgyhogy kimondom, ez húzta le a könyvet 3 csillagosra. Ha valaki megmondja, hogy mi értelme volt ennek a szálnak azon túl, hogy beleillesszük a 2009-es mainstream YA-ba, akkor szívesen meghallgatom. Persze, elfogadtam volna ezt is, HA az írónő a regény első 30%-ban másról is írt volna, ami nem ez a középsulis történet.

De szedjük listába, mi nem tetszett:
- Alexis attitűdje, hogy finoman szólva felsőbbrendűnek gondolja magát a többieknél. Mindegy, őt alapból nem kedveltem, egyáltalán nem jött át, mint főhősnő. Nem és nem. Mert az biztos, hogy a főhősnők nem így bánnak a húgukkal. Pl.

- A herceg fehér lovon, aki eddig nem tudjuk hol volt, de pont a könyv időtartama alatt megjelenik, és ő Barbie Kenje. Komolyan. Ő Ken. Olvastam valahol, hogy hihető a kettejük közti szerelmi szál. Kéééérlek. Nagyon zavart, hogy a fiú a semmiből került elő teljesen random, és utána minden egyes alkalommal jelen kellett lennie. És akkor ne is említsük Alexis reakcióját rá. Nem tudom, nekem egyáltalán nem volt hiteles ez a romantikus szál, és a fiút sem tudtam igazán megkedvelni, mert teljesen üres karakter volt. 

- Visszatérve a hercegünkre, én konkrétan nevetésben törtem ki, mikor megjegyezte, hogy "ez nem sárga, hanem aranyvessző színű."

- Az a kínos pillanat, mikor az ellenségeddel seccperc alatt BFF-k lesztek.

- Mikor a könyvtáros miattad megszegi a szabályokat, mert végre valaki kutatni akar. Erőltetett kissé.

- És az a rakatnyi klisé! (Spoileres példa: srác elhívja a lányt BÁLBA, majd a lányt megfenyegetik, hogy a fiú titkát, ezért a lány a fiú előtt eltitkolva ezt a következőt mondja: Nem a te hibád, de nem mehetek el veled. Ne kérdezz semmit!)

Ezek tényleg csak nagyvonalak, nem szeretnék beleveszni a részletekbe, de szerintem minden iskolai jelenet gyakorlatilag teljesen felesleges volt. 

Nézzük a másik szálat, a horror-jellegűt. Igazából itt játszódott maga a történet, és mikor az "otthon" lett a cselekmény helyszíne az nagyban emelt ennek a könyvnek az értékén. 
Ezeket tartom fontosnak kiemelni ennél a szálnál:

- Borzongós hangulatot teremtett. Azt nem mondom, hogy félelmetes volt ténylegesen (horrorfan vagyok, aki nemrég látta a The Conjuring - Démonok között hasonló tematikájú filmet). Viszont az írónő remekül megteremtette azt a sejtelmes, horrorfilmekbe illő hangulatot. 

- Tetszett, hogy a szellemünk mindent tudott, és ő volt az abszolút kedvenc karakterem. Azt azért sajnáltam, hogy jobban nem ismerhettük meg ezt a háttértörténetet. Bár tudom, a horrorfilmekben sem azzal foglalkoznak a forgatókönyvírók, de ez egy könyv... +10-20 oldal még simán elfért volna.

- A legnagyobb problémám ezzel a szekcióval a szándékos információvisszatartás volt. De még nem is előttem, mert nyilvánvaló volt minden, hanem Alexis előtt. Komolyan, hogy nem veszi észre a nyilvánvalót? Még el is mondja a rosszat, de nem esik le neki, hogy van ott más is. A lényeg, példának okáért.

- Kasey-t is kedveltem. Annak ellenére, hogy a családján belül teljesen elnyomott szerepe van, és még a nővére is gyakran úgy beszél, mint a kutyával, igencsak erős kislányról van szó. Bevallom, lehet jobban tetszett volna a regény, ha Kasey lett volna a főszereplő. Ugyanis ő az, aki mindazon a szenvedésen keresztülmegy, amelyről Alexis beszél. 

-  Egyébként én azt nem értem, miért is lett a vége teljesen összevonva 1-2 mondatba. Persze, értem én, vannak "prioritások", de olvastam volna még az utóhatásokról, nem pedig ezt. A történet ezen kívül lezárt, úgyhogy a sorozatundorban szenvedők is nyugodt szívvel olvashatják.

Összességében kissé vegyes élmény volt számomra a könyv. Egyrészt negatív volt a kissé kényszeres YA-sítás, amellyel a könyv horrorjának éléből vettek el. Másrészt viszont jó volt olvasni olyan regényt, ahol lehet kissé borzongani olyan YA-san.


Könyv adatai
Eredeti cím: Bad Girls Don't Die (2009)
Kiadó: Könyvmolyképző (2013)
Oldalszám: 352

Nyereményjáték


Járjunk végig kísértetjárta házakat! Kitaláljátok, hogy melyik kísértetház van a képen? Segítségképpen elrejtettük a betűket a blogbejegyzésekben. A lenti rafflecopter dobozba írjátok be minden állomáson a szellemjárta hely nevét, és máris nagyobb eséllyel indultok a nyereményjátékon!





További állomások


12/10 Deszy kuckója
12/11 Insane Life
12/12 Nem harap a...
12/13 Always Love a Wild Book
12/14 Roni olvas
12/15 Kelly & Lupi olvas
12/16 Dreamworld
12/17 Könyvszeretet
12/18 MFKata gondolatai

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése