2014. május 11., vasárnap

Patrick Ness: Soha nincs vége

"Fuldoklik a fiú."

A fiú kétségbeesetten, magányosan merül el a háborgó tengerben.
Meghal.
Majd felébred, csupaszon, a testét zúzódások borítják, de életben van.
Hogy lehet ez? És mi ez a különös, elhagyatott hely?
Ahogy lassan megérti, hogy mi történik vele, a fiú egyre jobban mer remélni.
Talán ez nem a vég…
Talán még nincs vége…


Amikor a jéghideg víz a bőrödhöz ér, még nem vagy biztos benne. De amikor kezded elveszíteni az uralmat a tested felett, amikor először megérzed a reccsenést valahol a lapockád tájékán, majd amikor a koponyád éles csattanással a sziklának ütődik, már biztosan tudod: itt van vége….

Vagy mégsem?

Nem. Soha nincs vége. Hogy miért? Tarts velünk május 1-13-ig Patrick Ness felkavaró és ragyogó könyvének blogturnéján, s talán megleleled a választ a kérdésre. A turné során megismerheted a regény roppant tehetséges íróját, a könyv nagyszerű karaktereit, olvashatsz virtuális világokról, mazsolázgathatsz az idézetek között, és ha ügyesen használod az eszed, megnyerheted Patrick Ness: Soha nincs vége című könyvének egy példányát!


Nos, mi mással is kezdhetném a bejegyzést, mint a ténnyel, hogy találkoztam Patrick Ness-szel, és dedikáltattam is ezt a regényét (is). Akkor azt mondtam neki, hogy ez a könyv minden, amiről álmodtam. És nem túloztam. Cserébe ő úgy dedikálta a könyvet, hogy reméli, tetszeni fog. 
Ha most itt lenne Mr. Ness már válaszolhatnék neki, hogy igazam volt, ez a könyv egy valóra vált álom volt.

Úgy gondolom, nem könnyű erről a regényről egy mély elemzést írni, ítéletet mondani felette, és vállalom, én nem is tudok. Most csak inkább az érzésekről tudok írni.

A Soha nincs vége fojtogató regény. Már az első oldal a főszereplő halálával indul, mely után máshova kerül; egy igazi Pokolba, ahol minden egyes nap ugyanolyan mint a másik, nincs senki, és egyes egyedül van az egész világon. 
Szörnyű volt ezt olvasni, mert minden egyes oldal úgy telt el számomra, hogy azt ismételgettem, ez nem lehet így. Nem maradhat így. És a regény előrehaladtával a tagadás inkább félelembe váltott, vagy sajnálatba, mert Seth olyan helyzetbe került, amelyet senkinek sem kívánnék. 
És éppen ezért volt szörnyű olvasni, mert bár nem akartam beleélni magam, mégis Patrick Ness olyan csodálatos módon ír, hogy úgy éreztem, én is ott vagyok Seth-tel együtt. 

És bár tényleg megrázó élmény volt olvasni Seth történetét, Patrick Ness-nek hatalmas tapsot adnék, mert semmi sallangot nem tett a regénybe. Tömör, rövid mondatokkal operál, amely mégis megtalálják az utat az olvasó szívébe. Amit pedig külön értékeltem, hogy felettébb realisztikusan ábrázolja a különböző helyzeteket - ennek eredménye volt, amit már említettem is, hogy úgy éreztem, én vagyok ott Seth helyett. 

Viszont be kell vallanom, meglepett ez a regény. Már megszoktam Patrick Ness stílusát, történetvezetését, és a Soha nincs vége annyira más. Úgyhogy kis zárójelben mondanám, hogy ha ne ítéljétek meg Mr. Ness-t csak ezen könyv alapján. Egyedül a hangulat, ami azonos mondjuk a Chaos Walking trilógiával. 
Én mondjuk külön értékeltem, hogy a történet két síkon játszódik - egyik rész, ahol Seth van, amelyben olyan mintha az idő teljesen lelassult volna, és már-már kínzó ez a tudattalan állapot, a másik rész pedig a visszaemlékezések. 
Na, ezek a visszaemlékezések is! Komolyan úgy gondolom, hogy Seth-nek minden rosszból kijutott, és annyira szomorú volt olvasni, hogy miként jutott el a könyv első oldaláig. 
Persze Mr. Ness itt is alaposan megkínzott, hiszen nem lehetett, hogy egyben elmesélje a történetet, apró puzzledarabokból kellett összeraknunk, amelyek random sorrendben érkeztek. És persze mindig volt valami kis utalás, amitől csak még kíváncsibb lettem. 

A szereplőknél Seth-et szeretném kiemelni. Nagyon közel került hozzám, teljes mértékben át tudtam érezni a fájdalmát, amin keresztül ment.
Egyébként van egy jelenet még a legelején a könyvnek, mikor egy ágyban fekszik, és boldog. Számomra az volt az egyik legszebb rész a könyvben, és csak azért, mert ott boldog lehetett Seth.

Összesítve, Patrick Ness: Soha nincs vége regénye igazán különleges mű, ráadásul olyan témával, amellyel nem mindennap találkozni. Emellett pedig töménytelen mennyiségű érzelmi töltettel rendelkezik, úgyhogy ajánlott akkor olvasni, mikor nem zavar meg senki. 
És természetesen kedvencem lett. Imádtam az eredetiségét, az üzenetét, a mindenét.


Könyv adatai
Eredeti cím: More Than This (2013)
Kiadó: Vivandra (2014)
Oldalszám: 400

Nyereményjáték


A történet során Seth állandóan rejtélyekkel és kérdésekkel találja szemben magát. Ébredésének első pillanatától kezdve, mint egy kirakós darabkáit, úgy próbálja összerakni az életét, a múlt eseményeit, a jelen furcsaságait.
Így aztán a Soha nincs vége blogturné nyereményjátéka is a gondolkodásra és a logikára épül, segítségünkre hívva a könyv szereplőit és azok jellemző tulajdonságait.
Minden blogon találsz egy állítást - összesen tehát 7 db-ot. A 7 állítást figyelembe véve, azok információs tartalmát kiszűrve, kilogikázva a következő kérdésre kell választ adni:

Ki fut sportszerűen a regény szereplői közül???
/a kiadó kizárólag magyarországi postacímre postáz! Segítségül: a választ a bejegyzések némelyikében is megleled, ha figyelmesen olvasol!/

A mai segítség: Tomasz nem Angliában született.



További állomások


05/01. - Roni Olvas
05/03. - CB Olvas
05/05. - Loki Olvasmányai
05/07. - Zakkant Olvas
05/09. - Media Addict
05/11. - Always Love a Wild Book
05/13. - Nem Harap a ... Blog

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése