2015. május 23., szombat

Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek

"Mondtam, hogy elég vért adok a népnek, hogy belefulladjon. – Lenézett a guillotine alatt gyűlő vérvörös tócsára, ahogy az egyre terjedt a legközelebb álló férfiak és nők lába alatt. – Eláztatja majd a Királykertet, és berozsdásítja a köveket."

Sorozat: Lőpormágus-trilógia #1

Tamás tábornagy királyellenes puccsa korrupt arisztokratákat küldött a guillotine alá, és éhezőket juttatott kenyérhez. Egyúttal azonban háborút provokált a Kilenc Nemzetekkel, és belső támadásokat a királyhű fanatikusok részéről. Közben Tamás állítólagos szövetségesei, az Egyház, a munkások szakszervezete és a zsoldoscsapatok között kapzsi hatalmi harcok törnek ki.
Kifogyva a lehetőségekből, Tamás saját félelmetes lőpormágusi képességei mellett csak kevés bizalmasára támaszkodhat. Közülük leginkább saját elhidegült fiára, a megkeseredett Tánielre, aki briliáns lövész és lőpormágus, és Adamatra, egy nyugdíjazott rendőrfelügyelőre, akinek hűségét zsarolással teszik próbára.
A külső és belső ellenség szorításában vergődve, felerősödnek a rémült suttogások pusztításról és halálról, és a földre visszatérő egykori istenekről. Persze, ezek csupán babonás vén parasztok legendái – modern, tanult emberek már nem hisznek az ilyesmiben. Pedig talán jobban tennék…



A Fumax kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a 2014-es év Gemmell-díj nyertesének debütáló regénye, a Vérrel írt ígéretek, amely a Lőpormágusok-trilógia első része. Tarts velünk és ismerd meg a Blogturné Klub ötállomásos turnéján keresztül a Brian McClellan által teremtett sajátos világot. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Kezdjük azzal, miként is kezdtem ennek a könyvnek az olvasásába. Számomra a Vérrel írt ígéretek 2015 egyik legjobban várt regénye volt, már megjelenéstől kezdve alig vártam, hogy olvashassam (csak ez elmaradt mindig valamiért). Úgyhogy nagyon izgatott voltam, mikor végre ténylegesen is nekiálltam a könyvnek. Egyedüli hátrányt az jelentett, hogy az egyetem mellett elég lassan haladtam – nem tudtam magammal vinni sehova -, és ezért nagyon sokáig tartott míg befejeztem. Egyszer már jártam úgy, hogy emiatt az olvasási mód miatt egy könyvet rosszabbul értékeltem, mint tehettem volna, de Brian McClellan esélyt sem adott arra, hogy öt csillagnál kevesebbet adjak. Akárhányszor olvashattam egy kicsit, azonnal beszippantott, és kényszerítenem kellett magam, hogy lerakjam, és menjek a dolgomra. Úgyhogy egy maximálisan pozitív élményű könyvről és a jó megérzéseimről következzen a mostani bejegyzés.

Mostanában egyre több fantasyt olvasok, és eddig szinte mindegyikbe beleszerettem. Megszoktam, hogy ha harc van, azt kardokkal vívják, esetleg mágia segítségével. Nos, ez utóbbi a Vérrel írt ígéretekben is jelen volt, viszont, mint a borítóról és a sorozatnévről kitalálható, itt lőfegyvereket is használnak. Bevallom, kissé tartottam ettől – talán, mert a high fantasyről alapvetően középkorra hajazó világkép jut eszembe -, de szerencsére egész hamar megszerettem ezt a felállást is. Azt is különösen szerettem, hogy volt mágia a könyvben, ami leginkább megnehezítette a szereplők dolgát. Úgy gondolom, ha nem lenne varázslat, sokkal tisztábban megoldódott volna minden helyzet. De imádtam arról olvasni, hogy pl. Tániel is beáll X ellenséggel szemben, és lazán elrendezi őket.

A történet sokkal összetettebb, mint elsőre tűnik, és ezért különösen imádtam ezt a regényt. Azért tartottam attól, hogy egy esemény íveli át a könyvet, de szerencsére nem így történt. Annyi apró szálacska volt, ami valamiképpen hatással volt a fő történetszálra is. Volt néha egy-két olyan, ami annyira nem kötött le, de ezek hamar ki is véreztek. Amúgy az is érdekes volt, hogy Tamás miként képzelte el az új hatalom konszolidációját – enyhén utópisztikusnak és egyben radikálisnak is éreztem. És akkor még ne is említsük a külső ellenfeleket sem.

Tamás egyébként nagyon érdekes és összetett karakter volt számomra. Mikor elkezdtem olvasni a könyvet, azt hittem, ő valami hatalmas hős lesz csupa erénnyel. Viszont akkorát tévedtem, és úgy örülök, hogy így történt. Mondjuk nem tetszett, amit a nők megerőszakolásáról mondott, az az egy mondat annyira kivágta a biztosítékot, hogy nem bírtam figyelni az olvasásra egy pár oldalon át. De nem csak amiatt amit mondott, hanem mert ez nem illett bele egyáltalán a róla eddig megalkotott képbe. Egyébként azért volt Tamás a kedvenc szereplőm, mert mikor először találkoztam vele, éppen úgy nézett ki, mint a borítón. És nagyon érdekes volt, hogy egy férfi, aki most hajtott végre puccsot, miért néz ki úgy, mint akit most győztek le. Ezenkívül nagyon szimpatikus volt, hogy mennyire a nép érdekeit tartja szem előtt – bármilyen idealista elképzelései voltak. Még a hirtelenharagúságát is bírtam benne, néha megmosolyogtatott a nagy káosz közepette. Persze nem tökéletes ő sem, hiszen mikor külső perspektívából mutatják, inkább ridegnek és érzéketlennek jelenik meg, amiben van valami.

A többi karakter is hasonlóképpen részletesen kidolgozott, és egyikükről sem lehet megmondani, hogy tisztán jó vagy tisztán rossz: a szürke tartományban vannak mindannyian. Ez pedig az egyik legjobb tulajdonsága ennek a regénynek, és ezért mondanám, hogy a szereplőgárdája nagyon erős, nagyon karakterisztikus és emberi.

Mindent összevetve egyáltalán nem csalódtam ebben a könyvben, holott igen magas elvárásokkal kezdtem bele. A regény kiemelkedő jellegét a karaktereknek köszönhető elsősorban, akik mind különlegesek, és érzelmet váltanak ki az olvasóból. A háttérvilág és a történet is nagyszerű, nem szívesen keverednék arra, de nagy élvezet volt olvasni róla. Nagyon várom a következő részt, szeretnék ismét időt tölteni ezekkel a szereplőkkel.



Könyv adatai
Eredeti cím: Promise of Blood (2013)
Kiadó: Fumax (2015)
Oldalszám: 550

Nyereményjáték


A regényben sok szereplő bukkan fel és egyikőjük léte sem elhanyagolható, valamilyen úton-módon befolyásolják a jövő kimenetelét, de egyikőjük különös fontossággal bír. Ahhoz, hogy megnyerd a Fumax Kiadó által felajánlott Vérrel írt ígéretek egy példányát, nincs más dolgod, mint kitalálni, hogy melyik fontos mellékszereplőre gondoltunk.
Minden állomáson felteszünk egy kérdést, de vigyázz, mert az öt kérdésre helyesen adott válaszok első betűjére lesz csak szükséged, hogy a szereplő nevére fény derüljön! Az első betűket helyes sorrendben összeolvasva kiderül, hogy kire gondoltunk. Segítségképpen annyit elárulunk, hogy az a betű hányadik helyet foglalja el a névben.

Példa:
Kérdés: Ki a regény szerzője? (A megfejtés ötödik betűje)
Válasz: Brian McClellan (tehát a B lesz a megfejtés ötödik betűje)

Feladat:
1) Az állomásokon található kérdések megfejtésének első betűjét helyes sorrendben összeolvasva megkapjátok a szereplő (hatbetűs) nevét, akire kíváncsiak vagyunk. Csak a nevet főmegfejtés) írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe, a kérdésekre adott válaszokat ne!
2) Ha még eddig nem tettétek, akkor kérjük, hogy lájkoljátok az oldalakat.
3) A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre. Sok szerencsét!

A Fumax által kiadott egyik sorozat szerzője. A sorozat a britek válasza a Trónok harcára. Ki ez a szerző? (A megfejtés első betűje)



További állomások


05/17 Könyvszeretet
05/18 Bibliotheca Fummie
05/19 Függővég
05/20 CBooks
05/23 Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése