2016. november 3., csütörtök

Rosamund Hodge: Kegyetlen szépség

"Egy szörnyeteg feleségének szántak."

Nüxet gyerekkorától kezdve arra képzik, hogy végezzen a Királyság zsarnok uralkodójával, a félelmetes és halhatatlan démonnal. De amikor tizenhét évesen beköltözik a város fölé magasodó kastélyba, rájön, hogy semmi sem olyan, mint amilyennek képzelte: főképp nem a vonzó és szemtelenül szellemes férje. Nüx tudja, hogy mi a kötelessége, és hogy bármi áron meg kell mentenie a népét, de lassan be kell ismernie, hogy menthetetlenül beleszeretett az esküdt ellenségébe… Vajon ez elég indok arra, hogy feladja a küldetését, és átadja magát ennek a szörnyetegnek?



Hol volt, hol nem volt, régi nóta száll, és átalakul valami sötétté és rémisztővé. Rosamund Hodge Kegyetlen szépsége nemrég jelent meg a Menő könyveknél, a Blogturné Klub nyolc bloggere pedig összeállt, hogy bemutassa nektek ezt a kicsavart Szépség és szörnyeteg történetet. Ha velünk tartotok, lehetőségetek nyílik megnyerni a a kiadó által felajánlott regényt.

Szerelem, szerelem, szerelem, szerelem… Elolvastam Rosamund Hodge: Kegyetlen szépség című könyvét, amit imádtam, és hatalmas fangirl reakciót váltott ki belőlem. De nézzük meg kicsit részletesebben, miért is ennyire fantasztikusan csodálatosan kiválóan remek ez a regény!

Kezdjük először is az alappal, ami már szinte önmagában garantálta, hogy pozitív élményben lesz részem. Ugyanis egy Szépség egy a szörnyeteg feldolgozásról van szó (rendben, észrevehetők máshonnan származtatható motívumok is), ami az egyik személyes kedvencem. Az írónő pedig pont annyi extrát adott hozzá, hogy nem érezzük egyszerű koppintásnak a történetet. A nosztalgiafaktorért szintén járt a pont, mivel elég hű maradt az alaptörténethez, hogy felidézzem azt is magamban. Ráadásul ezzel elérte, hogy még kíváncsibb legyek arra, hogy az egyes kulcsjeleneteket Rosamund Hodge miként interpretálja. Mondanom sem kell, hogy fantasztikusan – legalábbis engem teljesen levett a lábamról.

A történet az egyetlen olyan aspektusa a regénynek, ami önmagában nem teljesen állja meg a helyét. Őszintén szólva, ha nem lettem teljesen elvarázsolva, zavart volna pár dolog a cselekményszállal kapcsolatban. Így csak észrevettem, de különösebben nem foglalkoztatott. De mik is voltak ezek? A legjelentősebb a befejezés, ami szerintem logikailag nem teljesen állja meg a helyét, ha végiggondolom.

Az írásmód, a karakterek és a romantika azonban teljesen elvitte az egészet, és garantálta, hogy kis fangirlként izguljam végig a könyvet. Nagyon értékeltem, hogy az írónő nagyon sok időt ölt abba, hogy komplex karaktereket gyártson. Sem Nüx, sem Ignifex nem olyan, akivel a legtöbb regényben találkozni lehet – nem félreértett, ártatlan, hősies. Egyszerűen csak ember és démon, akiknek megvan a maga rossz tulajdonságai, de akiket mindennek ellenére nagyon lehet szeretni. Nüxben imádtam, hogy a bűntudata és a kötelességtudata milyen komoly küzdelmeket vív az Ignifex iránt egyre erősödő érzelmeivel. Ignifex is hű maradt a karakteréhez, egyáltalán nem puhult el és fordult ki önmagából.

Nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy mit bírok Ignifexen, amikor ennyire „rossz”. Még csak nem is meg nem értett, hanem ténylegesen rossz, aki gonoszságokat követ el. Viszont úgy döntöttem, hogy ezt egyrészt a Disney, másrészt Rosamund Hodge számlájára írom. Nem tehetek arról, hogy az írónő úgy tudott szerethető karaktert alkotni, hogy nem tette tökéletessé.

És végül beszéljünk egy kicsit a könyv legfőbb fangirlteremtő részéről: a romantikáról. Hú! A legelső vacsorától kezdve shipeltem Nüxöt és Ignifexet, mert egyből kitűnt, milyen komoly kémia van közöttük. Igazából minden megvolt benne, ami izgalmassá teheti egy könyv romantikus szálát: kellő mennyiségű dráma, kis izgulás, hogy mikor jönnek végre össze, a türelmetlen várakozás, hogy jöjjenek már össze, az öröm, amikor közös jelenetük volt, a még nagyobb öröm, amikor flörtöltek. Persze mindezek mellett az írónő nem felejtette el, hogy Nüx célja Ignifex megölése; ez a kötelesség szolgáltatta az egyik konfliktusforrást a regényben. Komolyan úgy gondolom, hogy az írónő rengeteget hozzátett ahhoz, hogy működjön a kémia a két szereplő közt, és nem hagyatkozott a mesei alapra.

Mindent összevetve totális fangirlt csinált belőlem ez a regény. Más a legelső oldalaknál beszippantott magába ezzel a sötét hangulattal, és nem is eresztett végig. Csodálatosan kezelte a Szépség és a szörnyeteg alapot – egy izgalmas, felcsigázó történetet varázsolt belőle. A karakterek mesések voltak; örömmel utáltam Nüx családjának nagy részét. A lány érzelmei őszintén megjelentek, a viselkedése reális volt, elérte, hogy szimpatizáljak vele. Habár én magam nem vonzódom Ignifexhez, de őt is imádtam. A kettejük románca pedig… nincs mit tagadni, forrt a levegő minden közös jelenetnél. A legjobb minőségű szerelmi szál, amelynek minden pillanatát élveztem olvasóként. Ezek után biztos, hogy olvasok még az írónőtől; kíváncsi vagyok, miként jeleníti meg a többi könyvében a már ismert történeteket.





Könyv adatai
Eredeti cím: Cruel Beauty (2014)
Kiadó: Menő könyvek (2016)
Oldalszám: 432

Hogy lett a Kegyetlen szépség szerelmi szála telitalálat (és tökéletes, amitől elolvadtam)?

Figyelmeztetés! A következő fordítás apróbb spoilereket tartalmaz!

Nincs értelme olyan szerelmi történetet írni, amelyben egy önkényuralkodó démon szerepel, de problémamentes, boldog és fluffos. Nüx a regény nagy részében a bűntudatával és Ignifex iránti vonzalmával viaskodik, én pedig ezeket az konfliktusokat akartam valóssá tenni. Hol a drámai konfliktus, amikor egy meg nem értett valakit szeretünk? Nos, oké, lehet konfliktus – de ez a barátaid és a családod ellenvetéséből fakad. Azt akartam, hogy Nüxnek magával kelljen megküzdenie, hogy szerethesse Ignifexet.

Persze nem akartam túl problematikus szerelmi szálat írni. A Kegyetlen szépség egy romantikus történet. Azt akartam, hogy az emberek boldog legyenek, mikor Nüx és Ignifex közelebb kerültek egymáshoz (megj.: Megvolt, drága írónő, megvolt. Fangirlként sikoltoztam a közös jeleneteiken!). Boldog akartam lenni valahányszor közeledtek egymáshoz, és ha a kapcsolatuk toxikus lett volna, nem éreztem volna így. Azt akartam, hogy Nüxnek bűntudata legyen, amikor megcsókolja Ignifexet, de nem akartam ugyanezt érezni, amiért leírtam a csókot.

Hogy hogyan érjem el ezt? Hoztam pár szabályt.

1. Senki nem felejti el, mi Ignifex, és senki nem gondolja, hogy nem számít. Sem az olvasó, sem Nüx.

Oké, az olvasót nem irányítható, de megtettem mindent, hogy Nüx ne felejtse el soha. Mikor először látja Ignifexet és észreveszi, hogy neki van a legszebb arca, eszébe jut, hogy ő a fogva tartója. Mikor először jön rá, hogy vonzódik hozzá, eszébe jut, hogy ki ő, és mit tett. Mikor először csókolja meg, azt gondolja, hogy az ellensége volt, gonosz volt. Még csak nem is ember. Folyamatosan erre gondol.
Ráadásul, ami még fontosabb, Nüx soha nem gondolja, hogy ezek a dolgok nem számítanak. Néha megpróbálja megölni Ignifexet. Néha azon igyekszik, hogy boldogok legyenek együtt. De soha nem hiszi, hogy amit a férfi tett, nem fontos; szeretheti őt a kötelessége ellenére, de hiszi, hogy a kötelessége előrébbvaló.

2. Mindig Nüx mozdítja előre a kapcsolatukat.

A legproblematikusabb dolog Nüx és Ignifex kapcsolatában a férfi hatalma Nüx felett. Nüx rab, akit Ignifex egy ujjcsettintéssel megölhetne. Elég borzasztó helyzet.
A hatalom vonzó. Hatalom fölötted, hatalom, ami nem engedi, hogy nemet mondj? Rémisztő, hátborzongató és megalázó. Úgy döntöttem, hogy nem elég, hogy Nüx igent mondhat; neki kell feltenni a kérdéseket és követelnie.

A legkorábbi verzióban Ignifex kezdeményezte az első csókot. Így nézett ki: Nüx azt gondolja, hogy dögös, úgyhogy Ignife megcsókolja őt, ő pedig ellopja a kulcsokat mielőtt visszacsókol. Mikor azonban újragondoltam, rájöttem, hogy mivel Ignifex nem gondolatolvasó, nem tudhatta, hogy Nüx meg akarja csókolni őt. És mivel olyan sok ereje van, az, hogy minden jelzés ellenére csókolja meg őt, eléggé bántalmazásnak tűnt. Úgyhogy újraírtam a jelenetet. Ugyanez vonatkozik az egész regényre. Mindent, ami a kapcsolatuk fejlődését eredményezte, Nüx kezdeményezte. Nüxöt egész életében megfosztották a szabad választástól, úgyhogy nagyon fontos volt, hogy irányíthassa az Ignifexxel való kapcsolatát.

3. Azért Ignifex sem mindig úriember.

Olyan irritáló dolgokat csinál, mint a nyaka csókolása, hogy megijessze Nüxöt. Vagy épp ijesztő, fenyegető tetteket, például amikor a halott feleségeivel zárta egy szobába a lányt. Nüx úgy megy az esküvőjére, hogy azt várja, megerőszakolják, és habár Ignifex határozottan jobb ennél, attól még nem egy mintapéldány szerelmi téren.

4. És Ignifex mindig biztos a vonzalmában.

Van egy elméletem a követelőző/megszállott pasikról. Azt hiszem, többek közt azért is vonzó sok ember számára – habár (remélhetőleg) legtöbben realizáljuk, hogy való életben borzalmas -, mert a szerelme feltétel nélküli. Nem kell azon aggódnod, hogy elég csinos vagy-e, hogy felkeltsd az érdeklődését, vagy épp elég kedves, hogy megtartsd a szerelmét. Úgy viselkedhetsz, ahogy akarsz; akár sikítva el is rohanhatsz. Akkor is neked szenteli magát – neked, és csak neked.

Nem akartam egy megszállott pasit alkotni, de meg akartam jeleníti némely ismertetőjét, úgyhogy úgy döntöttem, Ignifex feltétel nélkül szereti Nüxöt. Nem kényszeríti arra, hogy viszonozza az érzéseit, de az sem érdekli, ha elutasítja őt. Szereti őt, és bárki bármit mond vagy tesz, akkor is szeretni fogja.

(forrás)

Nyereményjáték


Rosamund Hodge Kegyetlen szépség című regénye a világhíres Szépség és szörnyeteg történetet dolgozza fel nem hétköznapi módon. A mostani nyereményjátékban a Disney verzióban megismert dalokból láthattok egy-egy jelenetet, nektek pedig a rafflecopter megfelelő dobozába kell beírnotok a dal címét. A helyes választ adók között kisorsolunk egyet a Menő könyvek által felajánlott regényből.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

További állomások


11.03. Always Love a Wild Book
11.05. Függővég
11.06. Insane Life
11.08. CBooks
11.09. Dreamworld
11.10. Sorok között


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése