2014. május 23., péntek

Jennifer E. Smith: Létezik térkép a szerelemhez?

"Szeptember első napján elsötétült a világ."

Lucy a huszonnegyedik emeleten lakik. Owen az alagsorban él. Nem meglepő tehát, hogy pont félúton találkoznak: beragadnak a liftben két emelet közé New York-i társasházukban, amikor egy áramszünet megbénítja az egész várost. Miután kiszabadítják őket, Lucy és Owen egész éjjel a sötét utcákon sétálnak együtt, a Manhattan fölött kivehetővé váló csillagok ritka látványát csodálva. Ám amint visszakapcsolnak a fények, az élet is visszatér a régi kerékvágásba. Lucy hamarosan külföldre költözik a szüleivel, Owen pedig nyugatra indul az édesapjával. A rövid, együtt töltött idő mindkettejükre nagy hatást gyakorol. És ahogy az élet Edinburghba, San Franciscóba, Prágába és Portlandbe sodorja őket, Lucy meg Owen folyamatosan tartják a kapcsolatot, képeslapokkal, időnként e-mailben, vagy éppen telefonon. De vajon megtalálják a módját – bármely kicsi is rá az esély –, hogy viszontláthassák egymást? 


 


Már megtapasztaltuk, hogy ha első látásra nem is, első olvasásra szerelembe eshetünk Jennifer E. Smith könyveivel, és közben megtapasztalhatjuk néhány órácskára, milyen is a boldogság. Most pedig térképpel a kezünkben keressük az utat a szerelemhez.
De a turnénkhoz nem lesz szükség GPS-re, elég, ha egymás után végigjárjátok a tizenkét állomást a tizenkét blogon május 19. és június 10. között.
Az értékelésen kívül olvashattok a nagy New York-i áramszünetről, a nulladik pontról Párizsban és még sok másról.
Közben pedig a játékunk keretében bejárhatjátok Ti is az utat főszereplőinkkel, Owennel és Lucyval a világ körül. És ha ügyesen olvassátok a térképet, három példányt nyerhettek is a könyvből!
Szóval dőljetek csak hátra. Jó utat kívánunk!

Rengeteget hallottam Jennifer E. Smith-ről. A Statistical Probability of Love at First Sight - Vajon létezik szerelem első látásra? könyvét még várólistára is raktam anno, de végül meggondoltam magam, és azóta hiába láttam a jobbnál-jobb értékeléseket idehaza és külföldön is, nem tudtam rávenni magam, hogy olvassak az írónőtől. 
Végül két barátnőm (Nadine és Nancy) hatására ismét kedvet kaptam az írónőtől olvasni. És mi sem jobb alkalom erre, mint egy vadi új regény tőle! Úgyhogy következzék az első Jennifer E. Smith olvasási-élményem!

Ó, te jóságos, nagyszerű volt! Imádtam olvasni, más az első oldallal lekötött, és utána non-stop az az érzésem volt, mint a legjobb regényeknél - csak még egy fejezet, csak még ez az oldal, és csinálom a dolgomat. Persze ebből az lett, hogy teljesen belevesztem a könyvbe, és csak a következő nagy rész elején eszméltem fel, hogy nem erről volt szó. 

Összességében kijelenthető, hogy nagyon gyors olvasmány, meglepően gyorsan fogytak az oldalak, és szerintem annyira hamar véget ért! Még igazán lehetett volna valami - bármi! Nem éreztem úgy, hogy készen állok megválni ettől az érzéstől, amit a könyv keltett bennem. Ha egy szóval akarnám összefoglalni a regényt, azt mondanám, fluff-os. Nem csöpögős, de kellemes, jó érzést kiváltó könyvecske, ami kicsit könnyebbé teszi a napod. 

Amit először szeretnék kiemelni, az a helyszínek. Bár a mi világunkban, a mi korunkban játszódik a regény, mégis olyan volt, mintha kissé egy másik világot ismertem volna meg. Az írónő még a legklisésebb (bocsánat Párizs) helyeknek is olyan oldalát mutatta meg, amelytől csak szerelmesebb lettem a városokba. Mindegyikbe. Még New York-ba is szívesen elmennék, holott tudom, hogy nem fedheti annyira a valóságot. De az a hangulat, amit az írónő kreált ezeken a helyeken, csodálatossá varázsolta mindegyiket. 

Olvasás közben érdekes helyzetbe kerültem egyszer-kétszer. Voltak különféle epifániáim, miszerint "te jó ég, két mondatban össze tudom foglalni a teljes történetet". És tudjátok, ez ennek a könyvnek a legnagyobb csodája, nem érdekelt egyáltalán. Élveztem azt a történetmennyiséget, amit kaptam,  szerintem ebbe a könyvbe nem is kellett több. Viszont a karakterek háttértörténetét sokáig úgy éreztem elmismásolja az írónő. Igazából csak a könyv második felében éreztem úgy, hogy felépül egy mögöttes tartalom is; ekkor vált ugyanis a karakterek háttértörténete kidolgozottabbá, és átérezhetőbbé. 

A karakterek. Ha az első gondolataimat írnám csak le, annyit mondanék, hogy milyen cuki és édes volt mindenki. De komolyan! Mindenki annyira emberi volt, tökéletlen, és mégis annyira megszerettették magukat velem. Lucyban kedveltem, hogy optimistán szemlélte a világot, és hogy azért elég bátor volt, hogy New York utcáit járja csak magában, hogy egyedül repüljön. Szerettem, hogy önálló, ugyanakkor törékeny is. Igazán szeretetreméltó szereplő.
Ahogy A Szívem is. (privát üzenet Nancynek)

Owent is  kedveltem. Jó volt látni, hogy ő mennyire másként szemléli a világot, és ez a szemlélete felettébb hasonlított az enyémhez, így könnyen tudtam azonosulni vele. Ő sem ideális személyiség, de az önfeláldozása, felelősségtudata, és érettsége lenyűgöző. Ugyanakkor ő is tud makacs lenni, mint egy öszvér. 

A többi szereplőt annyira nem ismerjük meg, egy-két tulajdonságból áll a személyiségük, mégis szimpatizáltam velük.

És a végére hagytam a romantikát. Leginkább attól rettegtem ennél a regénynél, hogy valami irreális romantika elviszi a regény, és túlságosan csöpögős masszává válik. Szerencsére ez nem következett be. Vannak persze olyan elemek, amiknél rezeg a léc, de összességében felettébb reálisan áll hozzá az írónő. Owen és Lucy összeillenek - valamiképpen kiegészítik egymást, és ami még fontosabb: boldoggá teszik egymást. 

Összességében ez a regény tökéletes kikapcsolódásra, hogy pár órára elfelejtsd a külvilágot, és körbejárhasd a világot Lucyval és Owennel.


Könyv adatai
Eredeti cím: Geography of You and Me (2014)
Kiadó: Maxim (2014)
Oldalszám: 354

Megrendelés

A Létezik térkép a szerelemhez? a 2014-es Könyvhéten jelenik meg, de már előrendelhető a Maxim kiadótól 30% kedvezménnyel.

Nyereményjáték


A Létezik térkép a szerelemhez? főszereplőit elválasztják a kilométerek. A távolság egyre nagyobbra nő közöttük, miközben Owen Amerikát, Lucy pedig Európa nagyvárosait járja be. Mégis sikerül áthidalniuk a kettejük közötti sok-sok mérföldet, képeslapok segítségével.
Ha velünk tartotok a játékban, akkor Ti is megkapjátok a saját térképeteket Lucy és Owen történetéhez!
Nincs más dolgotok, mint megfejteni, melyik városok szerepelnek az egyes állomásokon található képeslapokon, majd ezeket minden nap beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.
Ha ügyesek vagytok és a szerencse is mellétek áll, megnyerhetitek a 3 darab Létezik térkép a szerelemhez? kötet egyikét, hogy a lapokon keresztül Ti is Owenékkel kalandozhassatok.

A mai képeslap pediiig...





További állomások


05/19. - Deszy könyvajánlója
05/21. - Angelika blogja
05/23. - Always Love a Wild Book
05/25. - Book Heaven
05/27. - MFKata gondolatai
05/29. - Roni olvas
05/31. - Dreamworld
06/02. - Kelly Lupi olvas
06/04. - Nem harap a...
06/06. - Bibliotheca Fummie
06/08. - CBooks
06/10. - Zakkant olvas

3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Többször is mikor vége egy nyereményjátéknak, ezt írja ki a Raflecopter: This contest is no longer accepting entries. De a nyertesek nevét sem írja ki.. nem értem ez miért lehet?
    Köszi a választ :)

    VálaszTörlés
  2. Ez azért van, mert a jelentkezés lejárt, de még nem sorsoltunk nyerteseket. Hamarosan sorsolunk, akkor kikerülnek a nevek (ill. a Blogturné Klub Facebook oldalán is megtalálhatók lesznek).
    Remélem, tudtam segíteni! :)

    VálaszTörlés
  3. Óó értem!! :) köszi a választ!!

    VálaszTörlés