2017. január 2., hétfő

Top 10 (25) Kedvenc könyvem 2016-ban

Új év van, de még tartozom egy tavalyi évhez köthető bejegyzéssel, mégpedig a Best of/ Worst of 2016-tal, és annak részeként a Top 10 2016-os olvasmányommal.
Kezdjünk is neki!





A Top 10-es lista máris csalás lesz, ugyanis 11 tagja van. Mielőtt azonban megnéznénk, melyik könyvek azok, definiálnám, hogy mi alapján kerültek be könyvek ide. Az első átnézésnél azt hittem, nem lesz meg a 10 könyvem, így a "kedvenc" szót újra kellett kissé értelmeznem (teljesen jogosan), és nem csak olyan könyveket belevenni, amikért totális fangirlségbe kerültem, hanem olyanokat is beválasztani, amelyek maradandókká váltak számomra.

Ezek a könyvek pedig a következők:

11. Philip K. Dick

Elég elvetemülten rajongok a szerzőért, tavaly pedig elég sok könyvét olvastam is:

Ugyan akadt olyan regénye / novellája, amelyet kevésbé szerettem, mint a többit, viszont tény, hogy az író minden egyes alkotása mély nyomot hagy bennem, lenyűgöz és elgondolkodtat. Nem véletlenül az egyik kedvenc szerzőm.


2016 elején olvastam a könyvet, de egyből elvarázsolt. Nagyon szeretem a tündérmeséket, és egy olyan történet, amely konkrétan a Mesék földjén játszódik, illetve ahol a kiskoromban megismert meseszereplővel újra találkozhatom?
Igen, kérem, köszönöm!
Ráadásul Chris Colfer nagyszerűen ír, így még inkább el tudtam képzelni a világot, izgulhattam a karakterekért, stb.stb.
Ó... most meg újra akarom olvasni a könyvet. Tessék, ennyire jó volt!

9. Anthony Ryan: Az ébredő tűz

Nem semmi regénnyel zártam a 2016-os évet! Anthony Ryantől már a Hollóárnyék-trilógiát is nagyon szerettem, de ez az új sorozata teljesen levett a lábamról!
Habár ez még csak az első rész, és elég nagy részben a világot építi fel a szerző, imádtam minden egyes pillanatát. Annyira kíváncsi vagyok, hogy komolyan mondom, a háború a legunalmasabb pillanata az egésznek - ami kissé furcsa ugyan, de valóban így van.



Kissé furcsa, hogy egy második részt beválasztottam ide, amikor az elsőt is idén olvastam. Viszont úgy gondolom, hogy ez a kötet jobb lett az első résznél.
Elég durva lett a második kötet, és nem csak azért, mert sok-sok megcsonkolást (jobb esetben csak azt) részletez a szerző, hanem a karakterekben lejátszódó lelki folyamatok miatt is.
Ebben a részben mindenki a szívemhez nőtt, és elérte a sorozat, hogy rajongva szeressen.

7. Brian McClellan: Karmazsin hadjárat

Wow... milyen lehet a top 6, ha a szívszerelmem sorozat második része "csak" a hetedik helyre jutott?
A Vérrel írt ígéretek volt az első high fantasy könyv, amit rajongva szerettem, amiről rengeteget beszéltem. A folytatások is hasonló minőséget képviselnek - az írásmód kiváló, a történet folyamatosan pörög, a karakterek pedig kidolgozottak és bár ők a "nagymenők", egyikük sem tökéletes. És akkor még ott van Tamás tábornagy, a kedvenc karakterem, akit a végletekig szerettem. Csupán miatta képes lettem volna felrakni a sorozatot erre a listára, de szerencsére nem csak miatta ennyire kiemelkedő élmény.

6. Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Ez a regény teljesen másképp alakult, mint vártam - viszont egy cseppet sem bántam. Ugyanis egyrészt sokkal összetettebb lett, másrészt pedig igazán elgondolkodtatott olvasás közben és után.
Utólag belegondolva, ez volt az egyik könyv, amelyről a legtöbbet beszélgettem idén. Ez mutatja azt is, hogy elég sok mondanivalója volt ahhoz, hogy több beszélgetést is megtöltsön - és még mindig nem tértem teljesen napirendre felette.

5. John Corey Whaley: Kobak

Innentől következik a kiszámítható része a listának, mert innentől olyan könyvek szerepelnek, amiket szerintem már unásig emlegettem a blogon.
John Corey Whaley ezzel a regényével robbant be az életembe és a szívembe. 
Az tény, hogy elég abszurd szituációval indít, viszont nagyon komoly témákkal foglalkozik - mint a gyász, függőség, stb. Még most is sajog a szívem, ha belegondolok Travis életébe.
Alul értékelt könyv, de egy igazi gyöngyszem.

4. Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek

Ruta Sepetys regényein kitűnik, hogy az írónő mennyi munkát fektetett bele. 
A Tengerbe veszett könnyek egy valós történelmi eseményt dolgoz fel, így már a könyv elején tudjuk, hogy ennek nem lesz a legjobb vége. Arra viszont nem számítottam, hogy ismét annyira megvisel, mint az Árnyalatnyi remény.
Az írónő ráadásul hétköznapi embereket választott főszereplőkké, akiket szinte azonnal a szívembe zártam - még ha tudtam is, hogy ilyet egy ilyen veszélyes történelmi korszakban játszódó regényben nem szabad. Sosem tanulok a hibámból, ez már biztos.


3. Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa

Ismét csak ismételni fogom magam, hiszen már rengetegszer leírtam, mennyire szeretem ezt a regényt.
A háttérvilágot fantasztikusan dolgozta ki a szerző, ráadásul annyira érdekes lett, hogy imádtam minden oldalt, amely a világgal foglalkozott (és volt belőle jó pár). 
Persze nemcsak világépítésben zseniális a szerző, hanem a történetírásban és karakterteremtésben is. De akkor is, már a városért megérte elolvasni.


2. N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

Az egyik legkülönlegesebb regény, amihez idén szerencsém volt. Pedig az elején tartottam az E/2-es szemszögtől, de hamar megszoktam, és onnantól semmi nem állt a szerelmünk útjába.
Ismét egy igazán különlegesen világot ismerhettem meg, amit a szerző alaposan kidolgozott, itt azonban a történet, a karakterek és a narráció tette felejthetetlenné ezt a művet.


1. Naomi Novik: Rengeteg

Mit is mondhatnék? Naomi Novik idén tarolt nálam. Az Őfelsége sárkányát is nagyon szerettem (Temeraire, kicsikém), viszont a Rengeteg volt az, amely gyakorlatilag minden kedvencemet felvonultatta:
Népmesei elemek? Megvolt.
Orosz hatás? Igen.
Erős főszereplők, akikkel lehet szimpatizálni? Alap. Agnyeska és Sarkan fantasztikus páros. Minden értelemben.
Egy misztikus, izgalmas világ? Nem érdekel, mennyire halálos, azt az erdőt megnézném.
Gyönyörű írásmód? Telitalálat.
Úgyhogy bár a történet a birodalmi részeknél egy picit lassú volt az ízlésemnek, annyi csodálatos eleme volt, hogy menthetetlenül beleszerettem a könyvbe.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése