2018. december 29., szombat

Kihívásaim és fogadalmaim a 2019-es évre

A nagy év végi összegzős posztokat (amik többsége még mindig csak vázlat) megszakítanám kicsit, hogy előre tekintsek a jövőbe.
Nézzük, milyen terveim vannak a 2019-es évre!





Mióta munkahelyet váltottam, nem igazán volt időm olvasni és blogolni. Ezt a változást kellett szem előtt tartanom, amikor összeállítottam a listákat és megszabtam a mennyiségeket.

Ó igen, mielőtt belekezdünk! Fogok érkezni egy 2018-as fogadalmakat összesítő poszttal is (amit tényleg megírok, és nem jár úgy, mint tavaly :) ).

I. Molyos kihívások


2019-ben több molyos kihívásra is jelentkeztem, bár ezek számomra inkább iránymutatásnak szolgálnak, és nem dőlök a kardomba, ha mégsem sikerülnének! (De ha sikerülnek, akkor 'Hallelujah!')


Hetedik alkalommal kerül megrendezésre a sorozatfüggők kihívása, az egyetlen kihívás, amit én futtatok. A kihívás lényege, hogy folytatni kell 18 olyan könyvsorozatot, amit 2019. január 1-je előtt kezdtél el. Jövőre egy kisebb változtatást eszközöltem, ugyanis 200 oldal felettinek kell lennie a kiválasztott könyveknek. 
Idén nagyon neccesen sikerül teljesítenem (ugyanis be kell fejeznem Az obeliszkkaput, hogy meglegyen), de remélem, jövőre össze fog jönni.


A kihívás lényege a címben megtalálható, azaz el kell olvasni 19 olyan regényt, amit nem magyarul írtak.
Idén is részt vettem a kihíváson (akkor még 18-at kellett olvasni), így szeretném jövőre is megpróbálni. Mostanában sokkal kevesebb angol nyelvű kötetet olvasok, így inkább csak motivációnak használom a kihívást az angol nyelvű olvasásaim növelése érdekében. Nem tudom - vagyis inkább nem hiszem -, hogy összejön-e a 19, de minél közelebb kerülök hozzá, annál boldogabb leszek.


Molyon az egyik legnépszerűbb kihívás, aminek lényege, hogy minden 2019-ben vásárolt /cserélt/recenzióba kapott könyvünket elolvassuk az év folyamán.
Eddig minden évben elbuktam ezt a kihívást, viszont szeretném motivációnak használni ezt a kihívást. Ahogy írtam a második féléves könyves beszerzéseimnél, egyre tudatosabban igyekszem vásárolni - ezt a szokásomat szeretném még inkább rögzíteni ezzel a kihívással. 


A kihívás lényege, hogy elolvassuk 20 magánkönyvtárban szereplő könyvünket négy verzió szerint. Úgy döntöttem, hogy maradok szívszerelmem műfajnál, a fantasynél, így a cél, hogy elolvassak 20 fantasy könyvet a meglévők közül.
Ez a kihívás is motivációs céllal szerepel itt, bár bevallom, itt elvárom magamtól, hogy teljesítsem. Szeretnék javítani a saját könyveim olvasottsági arányán, ez a kihívás pedig azt célozza meg. (És a fantasy az a műfaj, amibe a könyveim nagy része tartozik. Lehet a sci-fi-t kellett volna választanom, hogy nagyobb kihívás legyen?)


Lobo várólista csökkentős kihívása csak félig tartozik ide, hiszen a blogján játszható elsősorban. A feladat ránézésre egyszerű: ki kell választani 12 könyvet, ami 2018. január 1-je előtt jelent meg először, és legalább egy éve a várólistán szerepel, s azokat az év folyamán elolvasni.
Évek óta részt veszek a kihíváson, és idén végre megtört a jég - sikeresen teljesítettem! (Ráadásul elég hamar.) 
A jövő évi listámmal ismét igyekeztem biztosra menni, de azért kell a drukkolás.

II. Nancy-s kihívás


Ahogy az elmúlt években, idén is választottunk könyveket egymással Nancykével. A feladat, hogy a 6 általa kiválasztott regényből legalább 3-at elolvassak a 2019-es évben. 
Az ideit elég csúfosan elbuktam, csak 2 regényt olvastam el a 3-ból. De jövőre!

Íme azok a könyvek, amiket Nancy választott nekem:

      

      

 Ebből a listából egyetlen olyan könyv van, amit jövőre nem tervezek egyáltalán elkezdeni, az pedig a Sabriel. Nagyon várom ezt a sorozatot, de még nincs itt az ideje - be kell fejeznem pár másik sorozatot, mielőtt egy ilyen hosszú sorozatba kezdenék. 

Ami biztos, hogy a Hazatérést és A hamu birodalmát el fogom olvasni jövőre, de hogy mi lesz a harmadik? Jó lenne folytatni a Cut & Run sorozatot, mert már csak két kötet van, de akkora csalódás volt az előző rész. Jemisin könyve nagyon várólistás, de nincs meg a könyv, így 1 könyvvásárlásom elmenne rá. A medve és a csalogány pedig... nos, ez az a könyv, amit Réta barátnémmal együtt egy egész éven át halogattunk. Szóval ha bent lesz a könyvtárban (és én is visszairatkozom végre), akkor lehet, sort tudok keríteni rá. Jövőre meglátjuk!

III. Fogadalmak


Tavaly azzal kezdtem ezt a részt, hogy nagyon elborult ötleteim tudnak támadni, és annyi fogadalmat tudnék tenni, hogy lehetetlenség lenne megvalósítani. Ezt a kísértést idén sikeresen elkerültem, és viszonylag racionális célokat tűztem ki magam elé. (Pontosabban, továbbviszem a tavalyiak egy jó részét.)

1. 50 könyvet elolvasni 2019-ben

Egyszerű, mennyiségi kihívás. Ez fog szerepelni meg a GoodReads reading challenge-nél is. Idén sikerült ennek a dupláját elolvasnom, de változnak az idők. Ráadásul jövőre jó pár vaskosabb könyv is olvasásra vár (600+ oldalas drágáim), és azokhoz kell idő.

2. 18 sorozat folytatása 2019-ben

Ez nagyrészt a kihívásom teljesítése, de ide minden sorozatfolytatást elfogadok magamnak.

3. Max. 40 könyv vásárlása

Idei fogadalmaim között szerepelt a 40 könyves vásárlási limit, amit szeretnék a jövő évre is továbbvinni. Amúgy addig tervezem ezt a kihívást folytatni, míg az olvasatlan könyveim száma nagyon-nagyon lecsökken. 

4. 77%-ra felvinni a saját könyvek olvasottságát (jelenleg 74%)

Ez gyakorlatilag a saját könyveim olvasottságának javítása kihívás számszerűsítve. Gondolkodtam drasztikusabb célkitűzésben is, de nem akarom erőltetni azért annyira. a 3%-os javulás szerintem elég jó - különösen, mivel fog gyarapodni jövőre a könyvtáram.

5. 2013.12.31-ig kapott könyveim elolvasása

Ez egy új kihívás, amit kicsiben már csináltam korábban. Most viszont drasztikusabb leszek. Amelyik könyvek nem kerülnek sorra, azokat leszanálom. (1db 2012-es és 8db 2013-as könyv tartozik ide.) Legyünk őszinték... ha 6 év nem elég, hogy elolvassam őket, akkor valóban akarom őket? 

6. 2013.12.31-ig GoodReads to-read listájára tett könyvek elolvasása

Tavaly kezdtem ezt a kihívást, és azt kell mondjam, igencsak jól sikerült! Gyakorlatilag ugyanaz a szisztéma, mint az előző kategóriában, csak a GoodReads-es TBR listámat alapul véve. Idén 2 könyv maradt rajta, de mindkettőnek olvastam egy másik részét, így még egy utolsó esélyt kapnak. 
Ezen a listán a 2 sorozatzárón kívül 11 könyv szerepel. És ami még jobb, vannak átfedések az előző kategóriával. 

7. 2019-ben vett/kapott könyveim 75%-át elolvasása

Nemcsak a régi, hanem az új könyveimet is szeretném elolvasni, ha lehet, minél hamarabb. Megtapasztaltam, milyen rossz érzés, mikor az anno nagyon várt könyvet addig nem olvastam el, míg el nem vesztettem az érdeklődésemet, így szeretnék változtatni ezen a rossz szokásomon. Nem mertem 100%-ot megadni, mert ha esetleg könyvet kapok jövő év vége felé, akkor lehet, nem lesz időm már rá.

Nos, ezek lennének a kihívásaim a jövő évre! Hamarosan érkezem még posztokkal, addig is jó olvasást és pihenést mindenkinek! :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése