2019. október 27., vasárnap

Közeleg a vég || Év végi book tag

Helló Dearies!

Úgy érzem, nagyon el vagyok maradva, mikor tag-ekről van szó. Viszont ma este végre megjött az ihlet, hogy kitöltsem az év végi olvasásaimra irányuló taget. 





1. Vannak-e olyan megkezdett olvasmányaid, amiket az év vége előtt be szeretnél fejezni?

Idén megváltozott kissé az az olvasási szokásom, hogy több könyvet olvasok egyszerre. Ennek köszönhetően a legrégebben elkezdett olvasmányom 2019. október 23-ra tehető (Karen Marie Moning: Faefever újraolvasás). Így erre a válaszra annyi év után végre azt mondhatom, hogy "nem, nincs". 
Olyan jó érzés!

2. Van-e olyan őszi könyv, amivel ráhangolódsz az év végére?

Ha ősz, akkor fantasy - legalábbis bennem ősszel fokozottabb fellobban a fantasy utáni vágyakozás. Idén R. F. Kuang: Mákháborújával kezdtem, most pedig Mats Strandberg és Sara B. Elfgren: Tűz regényével élem ki a fantasy iránti rajongásomat. Azért kíváncsi lennék, mi váltja ki belőlem, hogy pont ősszel vágyjak olyan nagyon ezekre a féltégla regényekre. 


3. Van-e olyan friss megjelenés még, amit vársz?

Ó, de van ám! A hazai kiadók nem szórakoznak idén, s olyan megjelenési listát állítottak össze, ami anyagi csődbe visz. Az Agave könyveknél 4+1, Gabo kiadónál 2-3, Fumaxnál, Jelenkornál és a Könyvmolyképző kiadónál pedig 1-1 könyv megjelenését várom. És biztos vagyok benne, hogy pár könyvet így is kifelejtettem.
Megpróbáltam legszűkíteni a listát, úgyhogy jöjjön a Top 3 megjelenés, amit várok:

      

 1. Neil Gaiman: Sandman - Az álmok fejedelme-gyűjtemény 2. (várható megjelenés: 2019. december)
2. Octavia E. Butler: Átváltozás (várható megjelenés: 2019. november 5.)
3. Margaret Atwood: Testamentumok (várható megjelenés: 2019. december 1.)


Külföldi megjelenéseket tekintve könnyebb a helyzet, ott csupán egyetlen regényt várok, mégpedig Maggie Stiefvater: Call Down the Hawk-ot, amit már februárban előrendeltem (de már csak pár nap és megjelenik!). 

4. Sorolj fel három könyvet, amit még idén el akarsz olvasni.

Úgy számolok, hogy idén még kb. 10 könyvet fogok elolvasni (bár ez elég optimista becslés a részemről), úgyhogy alaposan át kellett gondolnom, ezek közül melyik három az, amit mindenképp el szeretnék olvasni.

      

1. Lőrinczy Judit: Ingókövek

Amint befejezem a Faefevert és a Tüzet, egyetlen könyvem marad a "2013-ban vettem" listámon, mégpedig az Ingókövek. (Emlékszem, előrendelés volt.) Kicsit tartok a könyvtől, mert az írónő legutóbbi regénye nem hagyott olyan mély nyomot bennem, de bizakodó vagyok a témaválasztás miatt.

2. J. D. Barker: A hatodik éjszaka

Amint lehetséges lesz, előrendelem ezt a könyvet, mert már 2018. december 13-a óta várom, hogy megtudjam, mi az igazság! De már csak egyetlen hónap, és végre-végre-végre kezemben lesz A hatodik éjszaka.

3. Romsics Ignác: Magyar rebellisek

Idén csupán egyetlen történelmi szakirodalmat olvastam, ami döbbenetes számomra. Úgyhogy ezen a statisztikán szeretnék javítani egy általam nagyra becsült történész, Romsics Ignác, új kötetével, a Magyar rebellisekkel. Kíváncsi leszek, milyen új információkat tudhatok meg a különböző korok lázadóiról. 

5. Van-e olyan könyv, ami még esélyes az év könyve címre?

Ez egy jó kérdés. Legtöbb könyvemhez úgy állok hozzá, hogy "te lehetsz az új kedvencem", de ha reális vagyok, három könyv lehet esélyes erre a címre:

      

 Elég kiszámítható vagyok...

1. Maggie Stiefvater: Call Down the Hawk regénye A Hollófiúk univerzumában játszódik, ami a kedvenc YA sorozatom. Egyelőre két oldalt olvastam el a beleolvasóból, de az érzelmeim a plafonon jártak máris. Nagy reményeket táplálok a kötet iránt.

2. Octavia E. Butler: Átváltozás annak a Hajnalnak a folytatása, ami jelenleg a Top 3 2019-es olvasmány közt szerepel. Ki tudja, lehet a folytatás még jobb lesz, mint az első rész?

3. Margaret Atwood: Testamentumok sem meglepetés ezen a listán - bár itt még van esély arra, hogy idén már nem jutok hozzá (pláne, mert karácsonynál előbb nem kapom kézhez). Ha viszont sorra kerül... Hasonlóan az Átváltozáshoz, a sorozat első része, A szolgálólány meséje is szerepel a kedvenc regényeim listáján. Sőt, az a kötet volt 2017 legjobb olvasási élménye. 

6. Elkezdted-e már a jövő évi tervezést?

Már elkezdtem gondolkodni rajta, sőt van 1-2 pont is, amit már biztosra tudok. Ilyen a 2014-es könyveim elolvasása, a 40 könyves vásárlási limit vagy a 12 sorozat folytatása. A többit meg majd meglátom december környékén, amikor a 2020-as bullet journalomba írom össze a listát. 

Nos, ennyi lett volna ez a tag. 
Szeretném jelölni Nancyt és Virágot. Alig várom, hogy olvassam a válaszaitokat!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése