2019. december 8., vasárnap

Noelle Stevenson: Nimona

NIMONA
gaztettekre fogékony, lobbanékony természetű, fiatal alakváltó.
LORD BALLISTER BITANGFŐ
vendettára készülő gaztevő.

Nimona és Lord Bitangfő, a csatlós és a főgonosz komoly felfordulást tervez. Céljuk, hogy bebizonyítsák a királyság népének, hogy Sir Ambrosius Aranypőc és haverjai a Rendfenntartó és Lovagügyi Intézetben korántsem akkora hősök, mint azt az emberek hiszik.

BOSSZÚ!
SÁRKÁNYOK!
TUDOMÁNY!
SZIMBOLIZMUS!

De ahogy az apróbb csínytevések sorából kegyetlen összecsapás kerekedik, Lord Bitangfő ráébred, hogy Nimona képességei épp olyan homályosak és rejtélyesek, mint a lány múltja. Természetének kiszámíthatatlan, sötét oldala pedig veszélyesebb lehet, mint azt Bitangfő hajlandó beismerni.


Ismét a képregények világába kalandozunk, ezúttal a Noelle Stevenson nagysikerű webképregényén alapuló Nimona került terítékre. A humoros, fordulatos és néha megható történetben egy lágyszívű gonosztevő és alakváltó csatlósa kalandjait követhetjük végig egy különleges világban, ahol lovagok, őrült tudósok és sárkányok is felbukkannak. Tartsatok négy bloggerünkkel, játsszatok az állomásokon, és ha nektek kedvez a szerencse, megnyerhetitek a Ciceró Könyvstúdió által felajánlott három példány egyikét!

Vannak napok, amikor az ember valami könnyedre vágyik: sárkányokra, alakváltókra és főgonoszokra, azaz mindenre, amit Noelle Stevenson szenzációs képregénye, a Nimona, nyújtani tud.

Nehéz megfogalmazni, mi minden rejtőzik a Nimonában. A felszínen egy élénk színekkel színezett képregény két szórakoztató főgonosszal az élen, akik folyamatosan kalamajkát kevernek. A valóság azonban sokkal összetettebb: a humoros jelenetek sokszor komorabb mélyebb tartalmat álcáznak – legyen szó a szereplők múltjáról vagy éppen egy-egy morális kérdésről. Igazán ettől válik ez a képregény valami különlegessé, amit bármelyik korosztálynak szívesen ajánlanék.

De nézzük meg kicsit közelebbről ezt a képregényt. Nimona egy főgonoszt, Lord Bitangfőt és új csatlósát, Nimonát követi. Imádtam a párbeszédeiket – olyan kis csacskaságokról tudtak beszélgetni. Ugyanúgy szerettem, mikor előkerültek a mélyebb témák is, mint például a szereplők múltja. Itt egyből érződött, hogy valami sokkal sötétebb rejtezik a felszín alatt, mint amint megmutatnak (főleg Nimona).

A beszélgetéseken túl mindketten bajt okoznak (természetesen szabályos kereteken belül), azaz igazi főgonosz módjára viselkednek: van itt bankrablás, lázítás, stb. Már önmagában rajongok az olyan művekért, ahol egy főgonoszt vagy antihőst követünk, úgyhogy már itt megnyert magának a Nimona. Azzal pedig, hogy kifordította önmagából a klasszikus toposzokat, lenyűgözött. A történet ezeknek köszönhetően végig pörgős volt, még ha egyszerű is.

A történet és a szereplők mellett a világot is érdemes kiemelni. Ebben az univerzumban ugyanis a mágia és tudomány egymás mellett élnek (akárcsak a szívemben a fantasy és a sci-fi), és tökéletesen kiegészítik egymást. A műfaji sajátosságok pedig visszaköszönnek a világban is: egy látszólag középkori helyszínen járunk, ahol modern technológiai eszközöket használnak. Elmondva kissé furának tűnhet, ám az elkészült rajzokon harmonikusan olvadnak egybe a látszólag különböző elemek.

Mindent összevetve a Nimona egy széles olvasórétegnek való képregény, ami a kezdő és haladó olvasók számára is remek kikapcsolást nyújt. Személy szerint ez az a képregény, amit akkor fogok újra és újra elolvasni, mikor egy cseppnyi lélekemelő érzésre van szükségem, ugyanis ezt megadja a mű: lehet, hogy helyenként csacska, de a mondanivalója kellemes érzések hagy maga mögött. Emellett néha-néha az ember lányának szüksége van egy kis Nimonára, hogy helyre billentse őt. Úgy gondolom, hogy ez a képregény nem csupán remek szórakozás, de új szemszögből mutatja meg a világot a fiatalabb olvasók számára, így nekik különösképpen ajánlom.


Könyv adatai
Eredeti cím: Nimona (2015)
Kiadó: Ciceró (2019)
Oldalszám: 272

Nyereményjáték


Aktuális nyereményjátékunkban további képregény-hősnők nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy képet népszerű képregények női főszereplőiről, a ti feladatotok pedig, hogy a képregény írójának nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




További állomások

12.08. Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése