2020. január 4., szombat

Leltár (77) 2019. december

A Leltár minden hónap elején jelentkező rovat, amelyben megemlékezem az előző havi történésekről, számot vetek az olvasmányaimról, ill. tervezgetek. Ez utóbbit kissé naivan.





Decemberben olvastam


December igen erős hónap volt, ugyanis 6 könyvet is sikerült befejeznem! Ezek közül kettőről bejegyzés is készült:

1. Noelle Stevenson: Nimona
2. Isaac Asimov: Az Űrvándor / Az aszteroidák kalózai

Illetve még egy könyvből tervezek bejegyzést írni, Romsics Ignác: Magyar rebellisekből. Csak még össze kell szednem a gondolataimat, ugyanis nem egy könnyen feldolgozható műről van szó.

A maradék három könyv közül az első Neil Gaiman: Death - Halál képregény volt, amit szinte azonnal elkezdtem olvasni, amint kézhez kaptam. Imádom a Sandman világát, így külön élmény volt a Halál képregényt is elolvasni hozzá.

A második olvasmányom J. D. Barker: A hatodik éjszaka volt, ami brutális élményt tartogatott számomra. Eredetileg azt terveztem, hogy majd idén elolvasom, de ahogy kivettem a dobozból, tudtam, hogy esélytelen. Így is közel 1 évet vártam arra, hogy felfedjem a 4MGY titkait. Emlékszem, nagyon rég nem csináltam azt, hogy éjszakába nyúlóan olvastam, de itt képtelen voltam lerakni, s éjfél környékén úgy fejeztem be a könyvet, hogy csak azt ismételgettem: "úristen, úristen.... úristen!" Imádtam! Nem mondom, hogy a nyomozós része 100%-san reális volt, de annyira nem tudtam azzal foglalkozni, amikor ott voltak a naplók, a fordulatok, a játékok, amivel teljesen összezavart a szerző. Tökéletes lezárása volt a sorozatnak!

A 2019-es év utolsó olvasmánya pedig nem más volt, mint Ray Bradbury: Stories Volume 1 gyűjteménye, amelyben 100 novella található. Ez a 956 oldalas cseppség fantasztikus lezárása volt az évnek. Ugyan nagyjából a kötet 30-40%-át már olvastam magyarul, most azonban ismét átélhettem a kedvenc novelláimat. Nehéz nyilatkoznom erről a kötetről, hiszen annyi érzelmet átéltem olvasás közben. Arra viszont rájöttem ismételten, hogy Ray Bradbury nem véletlenül a kedvenc íróm - szépirodalmat és a fantasztikus irodalmat vegyítve alkot olyan gyönyörű műveket, amelyek nem csupán elgondolkodtatnak, hanem mély nyomot is hagynak.
Alig várom, hogy idén ismét olvashassak tőle újabb és újabb remekműveket. Illik is majd, hiszen idén lesz 100 éve, hogy Bradbury megszületett.

Aktuális olvasmány


Nézzük, melyik olvasmánnyal kezdtem a 2020-as évet!


Frank Herbert: Dűne
Haladás: 186. oldal (+186 oldal)

Egy dologban voltam biztos, mikor december 24-én kinyitottam az ajándékaimat, s ott találtam a Dűnét: ezzel a könyvvel fogom kezdeni az új évet. Annyira vártam a kötet új megjelenését, holott még sosem olvastam, és fogalmam sem volt róla, miről szól.
Úgyhogy január 1-jén, mikor kezdtem magamhoz térni, neki is álltam. Te jó ég! Nem akarok semmit elkiabálni vagy hasonló, de kicsit úgy érzem, hogy ez a kötet lehet számomra az a sci-fi-ben, ami Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa a fantasyben. Lebilincselő olvasmány, a történet összetett, a szereplők fantasztikusak, és imádom minden egyes pillanatát.
Nagyon sajnálom, de azt hiszem, ezen a könyvön csak fangirlködni tudok jelenleg. Nagyon hiányzott ez az érzés!

Tervek

Januárra a Dűnével együtt 7 könyvet terveztem be (decemberben 6-ot fejeztem be, így +1-et hozzáadtam).

      

Decemberben nem maradt időm Neil Gaiman: Sandman - Az álmok fejedelme 2. gyűjteményére, így ezt most szeretném majd pótolni.

2020-ban szeretnék több Brandon Sandersont olvasni, ezt pedig a Steelheart-tal kezdem. Eredetileg a Skywardot terveztem, de utolsó pillanatban meggondoltam magam. S ami a legjobb: ha tetszik, a második része is megvan a polcon!

Szinte minden kihívásom része Arthur C. Clarke: A város és a csillagok, ezért már szeretném most elolvasni. Amúgy is már rég olvastam a szerzőtől!



      

 Van egy diákom, aki szintén szereti Margaret Atwoodot, és aki már decemberben elkezdte olvasni a Testamentumokat, s valószínűleg már be is fejezte azóta. Nem szeretnék én sem lemaradni, úgyhogy felraktam a mostani listámra a könyvet. Így legalább hamarabb tudjuk kibeszélni. :)

Tom Sweterlitsch: Angyalok pokla és Kleinheincz Csilla - Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019 pedig a bónusz. Mindkettő nagyon várós könyv, de nem tudom, hogy bele fognak-e ténylegesen férni a januárba.

4 megjegyzés:

  1. Dűne: "Annyira vártam a kötet új megjelenését, holott még sosem olvastam, és fogalmam sem volt róla, miről szól." Ugyanígy vagyok vele én is :D
    Hú, a Város és csillagokat épp most árulom, a feléig bírtam :( Pedig a 2001 - Űrodüsszeia nagyon tetszett! Nem értem, mi történt :( Remélem, azért neked tetszeni fog!
    A Testamentumok nekem is a polcomon van, valamikor belekezdek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dűne: Nagyon ajánlom! Tegnap-ma fél 2 utánig fent maradtam, hogy befejezzem, pedig ma már kellett mennem dolgozni. Ez sokat elárul róla. IMÁDTAM.
      Fúú, én is remélem, hogy A város és a csillagok tetszeni fog - bár ezt akkor is elolvasom, ha nem annyira fog meg. ACC-től szeretnék minden fellelhető művet elolvasni. Csak azért nem kérdezem meg, hogy mi nem tetszett benne, mert nem szeretnék már alapból negatívan hozzáállni.
      A Testamentumokat határozottan el kell kezdenem - a diákom ma azzal fogadott, hogy na, elolvastam? És teljesen kétségbeesett, hogy még nem. Nagyon várja, hogy ki tudjuk beszélni.

      Törlés
    2. Éjjel fél kettőig? Nem semmi! Életemben eddig csak egy könyv volt, ami miatt eddig fent maradtam, remélem, akkor nekem is ennyire fog ez a Dűne tetszeni :) Írsz majd róla a blogon?
      Nem is akarom leírni, mi nem tetszett (bár nem is "nem tetszett", csak valahogy nem volt hozzá hangulatom), nehogy spoileres legyen :)
      Hú, az tényleg olyan idegölő, mikor várod, hogy valaki, akivel ki tudnád beszélni, kiolvassa, úgyhogy tényleg húzz bele :D :P

      Törlés
    3. Igen, igen - és bár csak a kávé tartott életben, megérte. Remélem, neked is tetszeni fog! Nem tudom, hogy írok-e róla, mert még mindig a fangirl státuszban vagyok, és jelenleg csak spoileres rajongói posztot tudnék írni róla. De ha sikerül a molyra értékelést írnom hozzá, akkor van esély posztra is - ami visszafogottabb egy fokkal. :)
      Ha elolvastam, mindenképp érdekelne viszont, hogy mi nem fogott meg benne!

      Törlés