2019. október 30., szerda

Könyvespolc-átrendezés 2019 || A lehetetlen(nek tűnő) vállalkozás

Helló Dearies!

Eljött az ideje megtenni azt, amit már hónapok óta halogatok: átrendezni a könyvespolcomat.







Nagyon régóta halogatom ezt az átrendezést - egyszerűen nem volt erőm, hogy szétszedjem az előzőleg olyan jól kialakított rendszert. Ráadásul azt hittem, hogyha most leszedem a könyveimet, képtelen leszek visszapakolni valami normális rendszerben. 

Ennek köszönhetően úgy nézett ki az egész, mintha bomba robbant volna. Az olvasásra kiszedett könyvek gyakran csak rá lettek téve a könyvek tetejére, az idén vásárolt / kapott könyveket pedig csak egy helyen halmoztam fel, mert esélyem sem volt, hogy végleges helyet találjak nekik.

Virágnak küldtem is át egy képet nemrég, úgyhogy meg tudom nektek is mutatni, milyen volt (azok a könyvek lent az olvasatlan 2019-es beszerzéseim):


Röviden és tömören - elég rossz volt a helyzet.

Az elhatározás igazából megvolt, de sosem volt egy teljes szabad délutánom, hogy megcsináljam. Viszont eljött a mai nap, az idő is borongós, esős, szabadságon is vagyok... itt az idő.

A Terv


Még nem fordult elő velem, hogy egyértelmű tervekkel álltam volna a munka elébe - most azonban tudtam, mit akarok: műfaj és típus alapján kategorizálást. Ezt már a könyvek levételekor megcsináltam, ezzel is megkönnyítve számomra a visszapakolást.



Balról jobbra haladva az alábbi kategóriákba csoportosítottam a könyveket:

YA realista
Történelem szakirodalom
Szépirodalom
Horror / thriller
Middle-grade / ifjúsági
Sci-fi
Fantasy
Antológiák
Képregények
YA sci-fi / fantasy

Kicsit furcsa némelyik kategória, de rám van igazítva ez a rendezési elv. 
Ezzel a csoportosítással egyébként nagyrészt megszűnt a kiadók és írók szerinti csoportosítás. 

Az elrendezés

I. Sci-fi

Először a sci-fiket raktam el, ugyanis azoknak megvolt a biztos helyük - ott, ahol voltak, csak több hellyel.


A legfelső sorba került vissza a Philip K. Dick gyűjteményem, mellé pedig John Scalzi könyveit helyeztem. A két első a sci-fis olvasói életemben: Dicktől olvastam az első sci-fimet, Scalzi pedig elérte, hogy jobban nyissak a sci-fi könyvek felé.
Mivel még volt egy kis helyen, két másik Agaves könyv is felkerült oda.

A második polcon futnak tovább az Agave kiadós sci-fijeim, amit a Térség-sorozat követ (súlyos elmaradásban vagyok vele), azt pedig pár klasszikus sci-fi. 

A harmadik polc a keménykötésű sci-fijeim helye - itt erősebb a polc, így jobban elbírja a féltégláimat. Melléjük pedig a Dan Simmons kollekcióm került fel. 

II. Novelláskötetek (és egyéb rövid terjedelmű irományok)

Ezzel a kategóriával sokat szenvedtem - először a sci-fik alá tettem, aztán átraktam egy másik polcra, aztán vissza ide. Kicsit kimerítő volt a karjaimnak.


Végül azért ezt a helyet választottam, mert tudtam, hogy még úgyis gazdagodni fog a gyűjteményem pár kötettel, s azoknak is kell a hely. Amint láthatjátok, ez a rész nagyrészt a Ray Bradbury köteteimet tartalmazza (a kedvencem, mit lehet tenni?). 

Illetve tudom, hogy Veres Attila Odakint sötétebb kötete regény, de nem bírtam elszakítani az Éjféli iskolától. Majd ha már egy fél polcnyi helyet elfoglalnak a Veres Attila kötetek, meggondolom. :)

III. YA SFF

Mint tudjátok, az elmúlt években egyre kevesebb YA könyvet olvasok - ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne még mindig pár a TBR listámon, illetve hogy ne akarnám mutogatni a kedvenceimet (khm... Cinda Williams Chima). 


A végeredmény így néz ki. Az alsó polcon vannak a "még nem olvastam a folytatásokat", a "nem mostanában tervezem újraolvasni" és a "csak itt volt helye" kötetek. (És igen, a kép elkészülte után a Tűz kivétele nem túl kellemes folyamat volt. 

Tudom egyébként, hogy egyáltalán nem praktikus ez az elrendezés, de tudom, hogy ez a polc fog a legtöbbet változni a közeljövőben. Úgy sejtem, több könyv is kikerül innen - ahol befejezem a sorozatot, és nem nyeri el annyira a tetszésemet, stb.

A felette lévő polc a "szeretem" polc. Itt vannak a Cinda Williams Chima köteteim (bár az Heir sorozatból hiányzik még 3 rész), illetve több befejezett sorozat is, amit imádtam (itt kivétel Mary E. Pearson sorozata, mert ott még csak az első részhez volt szerencsém, de ideillik). 

És képzeljétek! Sikerült megállnom, hogy ne tartsak újabb sirámot Chima alulértékeltségéről! Majd legközelebb!

IV. Fantasy + horror/thriller

A fő-fő szerelem, ami a legtöbb helyemet elfoglalja (kivéve fél sort, ami a horror/thriller kategória helye lett).


Itt alulról felfelé kezdtem el pakolni a könyveket, és viszonylag gyorsan ment. Legalulra kerülta a keménykötéses könyveim - Joe Abercrombie, Anthony Ryan, Brian McClellan és Ursula K. Le Guintől az illusztrált Earthsea-sorozat. 

Felette lévő sorban van már variálás. Ide került a Sandman-gyűjtemény 1. része (fájdalommal tölt el, hogy a hamarosan megjelenő 2. résznek nem hagytam ki helyet), mert máshova nem fért el. Itt vannak továbbá a Robin Hobb könyveim (a legjobb fantasysorozat), Mark Lawrence The Red Queen's War sorozata, Seth Dickinson Baru Cormorant sorozata (a másik rész dedikált!), két Naomi Novik könyvem és Brian Staveley A Csiszolatlan Trón Krónikájának 1-2. része.

A legfelső polc pedig a Brandon Sanderson gyűjteményem kiegészítve Max Gladstone Craft Sequence sorozatának 1-4. részével és még pár fantasy kötettel. Igen, hajlamos vagyok váltani angolra, ha egy kiadó 1. úgy dönt, hogy nem folytatja a sorozatot, 2. túl sokáig tart, mire folytat egy sorozatot.


A másik polcon szintén főleg sorozatok vannak - N. K. Jemisin és Robert Jackson Bennett sorozata teljes, a Hard Selectiont tekintve igencsak elmaradásban vagyok - de szerintem ezeket is majd angolul fogom folytatni, ha tetszenek. A második sorba kerültek a Catherynne M. Valente könyveim, Michael J. Sullivan Riyria-krónikák, és Naomi Novik Temeraire sorozata Itt egyelőre csak 6 rész van meg, az utolsókat majd megveszem, ha végre nekiállok folytatni a sorozatot. 

A maradék rész, ahogy írtam feljebb is horror/thriller (plusz 2 fantasy kötet, ami nem tudom, miért oda került...).

V. Ifjúsági


Itt igazából semmi nem változott, csak új helyre költözött a polc. Az egyetlen gondot az fogja majd jelenteni, hogy a Keeper of the Lost Cities és a Nevermoor sorozat sem lezárt.

VI. Vegyes

Jó lenne, ha konkrét besorolást tudnék mondani ehhez a részhez, de igazából ide kerültek a szépirodalmi és történelmi könyveim - meg a maradék.


Szerencsére az alsó polcnak köszönhetően, ahol a John Steinbeck és Margaret Atwood gyűjteményem is van, egész jó képet alkot. Mintha végig az lett volna a tervem, hogy eképp rendezem el a könyveimet.

VII. "Úgysem látszotok" polc


Oké, oké, nem szólom le egyik itt lévő könyvet sem, mert több kedvencem is ezen a polcon van. Viszont ezelőtt a rész előtt van a zongorám, ami teljes mértékben eltakarja az egészet, és megnehezíti, hogy hozzáférjek a polchoz a baloldali rész kivételével (azért is ott vannak a színezőim).

Ide igazából azok a könyvek kerültek, amiket nem szeretnék a közeljövőben olvasni vagy újraolvasni. (Igen, Patrick Rothfusst nem vagyok hajlandó addig elolvasni, amíg nem jelenik meg a 3. rész.) 

VIII. Szakirodalom és YA realista

Hogy miként fér ez a kettő kategória össze? A válasz egyszerű! 1 polc maradt és ezek a könyvek. 


Szintén a YA SFF-nél használt rendezési elvet használtam - felhalmoztam őket egymásra. Szomorú vagyok, hogy így kellett elbánnom a könyveimmel, de nem fér el több polc a szobámba.

Összefoglalás


Mit tanultam?

- Sokkal egyszerűbb az egész folyamat, ha előre tudod, melyik könyveket akarod összerakni - azaz van egy rendezési elv.
- Még egyszerűbb, ha azt is tudod, hogy melyik kategóriát hova akarod rakni.
- Jobb egyszerre túlesni az újrarendezésen, s nem halogatni.
- Ha lehet, célszerű helyet hagyni jövőbeli könyveknek, amik úgyis felbukkannak valamiképp. Nem tudom, hogyan... 

Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel; teljesen felfrissült a könyvespolcom, és a szobám is sokkal jobban néz ki ennek köszönhetően. Egy dolog miatt aggódom: több sorozatom még befejezésre vár, azaz még több hely fog elmenni a további részekre. (Mármint nézzetek csak rá a Térségre - csak a fél sorozat van meg itthon...)

Mindenesetre most gyönyörködöm a polcban, és kiválasztom, ebből a sok szépségből miket fogok novemberben elolvasni. 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése