2023. október 21., szombat

Top 10 (40) helyett 5 sorozat, amiből már csak egy rész van hátra

Még 7 évvel ezelőtt készült egy bejegyzésem 10 sorozatról, amivel évek óta nem haladtam. Most, hogy épp egy nagyon régóta esedékes sorozatzáró kötetet olvasok, arra jutottam, hogy ideje lenne megemlékeznem 5 olyan sorozatról, aminek már csak az utolsó része van hátra... íme a szégyenlistám.



+1 Michael J. Sullivan: Riyria-krónikák

Első rész olvasási dátuma: 2016. március

Előző rész olvasási dátuma: 2022. május-június

A sorozat, ami a mostani bejegyzést inspirálta. A Riyria-krónikákat még 2016-ban kezdtem el, mikor próbáltam kitalálni, melyik alműfajai érdekelnek az adult fantasy-nek. Természetesen már akkor magával ragadott a sorozat, de a 2. rész elolvasása után több évet is kihagytam. Végül tavaly maratoni olvasást tartottam, és eljutottam az 5. részig. Sajnos ennek a sorozatnak nem tett jót a darálás, elfáradtam benne, és elvesztettem az érdeklődésemet iránta. 1,5 év után a görögországi utazásnál vettem elő a kötetet. Jelenleg az 50. oldalnál tartok, de még nagyon várom, hogy visszatérjen az a lelkesedés, amivel a korábbi köteteket olvastam. Kell idő arra is, hogy pontosan felidézzem, ki-kicsoda.


5. R. F. Kuang: Mákháború

Első rész olvasási dátuma: 2019. szeptember-október

Előző rész olvasási dátuma: 2020. október-december

Érthetetlen számomra, hogy ez a kötet miért szerepel a listámon. Mind az 1., mind a 2. részt a megjelenése környékén elolvastam. Ráadásul a 2. rész hatalmas függővéggel zárult, így nagyon vártam a befejező kötet megjelenését. Lehet, valahol félek a sorozatzárótól, hogy esetleg nem ér fel az elvárásaimhoz, de Kuang eddig még nem okozott nekem csalódást! Az viszont biztos, hogy a jövő évi top10 olvasandó könyv listáján szerepelni fog a zárórész. 


4. Dan Simmons: Ílion-duológia

Első / Előző rész olvasási dátuma: 2019. július-augusztus

Maradva a "miért is nem olvastam ezt még?" kérdéskörnél, nem tudom, miért nem olvastam az Olümposzt. Többször is várólistára tettem, az első rész a 2019-es évem legjobb olvasmánya volt - folytassam? 
Lassan újra kell olvasnom az Íliont, ha szeretném teljes egészében megérteni ezt a kötetet. (Persze ez nem nagy teher, tekintve, hogy az egyik legjobb szépirodalmi sci-fi a világon.) 



3. Anthony Ryan: Draconis Memoria

Első rész olvasási dátuma: 2016. december

Előző rész olvasási dátuma: 2018. július-december

Ez az egyik legfájóbb sorozat a listámon. Kedvelem Anthony Ryant, imádom a sárkányokat, még annál is jobban rajongok a sorozatért. Erre 2 kötet után felé se néztem. Ennél a sorozatnál biztos, hogy újra kell olvasnom a teljes sorozatot, de legalább ismét olvashatok ezekről a gyönyörű, intelligens, de halálosan veszélyes lényekről.


2. Joe Abercrombie: Szilánkos-tenger

Első rész olvasási dátuma: 2015. március

Előző rész olvasási dátuma: 2015. november-december

Már a legelső Abercrombie sorozatom is hatalmas szerelem volt! Emlékszem, mindkét részt megjelenéskor olvastam, de a 3.kötet elég sokára jelent meg idehaza. Addigra már megvettem angolul, és porosodott a könyvespolcomon. És az elmúlt 8 évben nem haladtam semmit a sorozattal. Természetesen újra kell olvasnom ezt is, és reménykedem, hogy most is ugyanolyan izgalmas lesz ez a YA/felnőtt fantasy határmezsgyéjén billegő sorozat, mint akkor volt.


1. Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Első/Előző rész olvasási dátuma: 2015. július

A sorozat, ami darabokra törte a szívemet! Gyönyörűen megírt, szívbemarkoló YA II. világháborús történet, ami új részét mutatta meg a háborúnak. Hónapokba telt, hogy anno kiheverjem azt az érzelmi megrázkódtatást, amit a Fedőneve Verity hagyott maga után. Valószínűleg ezért nem mertem még belekezdeni a 2.részbe. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése