2023. október 28., szombat

Hétvégi Olvasónapló (187) Kis könyvtárazás és visszaállás

 

A hétvégi olvasónapló egy hetente jelentkező rovat, amelyben az elmúlt heti olvasmányaimat összegzem, valamint megosztom a következő heti terveimet. Emellett simán szövegelek mindenről benne.




4 év telt el az utolsó hétvégi olvasónapló óta. Nem is tudom, mit mondhatnék, úgyhogy inkább belevágok ennek a hétnek a tárgyalásába mielőtt inamba száll ismét a bátorságom. 

Múlt hét hétfőn érkeztem haza egy kéthetes görögországi útról (Erasmus+ program keretein belül), így az elmúlt napok főleg arról szóltak, hogy visszarázódjak a megszokott rutinomba. Mivel rengeteg munkám van mindig, így ez viszonylag gyorsan sikerült.

A héten ellátogattam a könyvtárba is, ahonnan - bár nem terveztem - 4 könyvvel távoztam. Mindegyik más és más, de azért jól tükrözi a mostani helyzetemet.

Először is szokás szerint az újonnan beérkezett könyveket néztem végig, és már ott elvesztem, mivel mind a fikciós, mind a szakirodalmi részlegen találtam magamnak 1-1 könyvet. Fikciós részen Kleinheincz Csilla: Alvilági szövedékek kötetére bukkantam, amit már megjelenésekor kinéztem magamnak. Az írónő fordításait imádom, ezért bízom benne, hogy a saját írásmódja is ugyanúgy elbűvöl majd. 
A szakirodalmi részen volt egyetemi oktatóm kötetét találtam meg, Gyarmati György: Az emlékezet metamorfózisa ünnepeken, hétköznapokon. Már egyetemen is foglalkoztatott, hogy 1-1 korszak miként bánik a történelmével és ünnepeivel (MA-s szakdolgozatomat is annó erről írtam), így megtaláltam a nekem való szakirodalmat. Ebben a kötetben elsősorban március 15-re helyezi a hangsúlyt, de október 23-a is szerepet játszik. 

Az újdonságok átnézése után rájöttem, hogy annyira kikölcsönöznék egy süteményes könyvet - hiszen ősz van, ilyenkor már lehet izzítani a sütőket, hogy betöltse az otthonomat a sok fűszer. Így bukkantam rá Ötvös Zsuzsanna: Régi receptek, mai desszertek receptkönyvére, ahol 30 klasszikus receptet mutat be újragondolva. Ahogy nézegettem hazaúton, nagy részét el kell készítenem! 

Végül bekeveredtem a krimi-sci-fi-fantasy háromság helyére, de igyekeztem nem elrugaszkodni a valóság talajáról, és 9 könyvet kihozni! Végül a szezonhoz illően egy horrorkötetet hoztam ki - A sötétség szavai - Rémtörténetek a világ minden tájáról. 

Aktuális olvasmányok




Stephen King: A Búra alatt
Haladás: 258. oldal
Kezdés: 2023. július 16.

Tetszik a könyv, és már most frusztrál a kialakult helyzet! Egy nagy hátránya van csak: nagyon nehéz, így csak itthon tudom olvasni. Ettől függetlenül kíváncsi vagyok, hogy a Nyihaha! fejezetnél van-e lejjebb, és ha igen, mennyire éget majd a vágy, hogy megfojtsam valamelyik karaktert.

Michael J. Sullivan: Percepliquis - Az elveszett város
Haladás: 88. oldal
Kezdés: 2023. október 3.

Ez az utolsó olvasatlan olvasmányom a Top 10, amit 2023-ban el akarok olvasni listámról. Nagyon sokáig halogattam az olvasását, mert az előző kötet végére kissé meguntam a sorozatot. (A brutális lezárása ellenére is.) Viszont most jó érzés olvasni ezt a kötetet, csak közbe jött egy impulzusolvasás, azért nem haladok vele jobban.




James D. Jenkins - Ryan Cagle (szerk.): A sötétség szavai
Haladás: 119. oldal
Kezdés: 2023. október 24.

Az impulzusolvasás. A horror szezonját nem vészelhettem át a megfelelő horror kötet nélkül. Ez a válogatás pedig tökéletes választásnak bizonyult. Az első történeten már rettegtem. A prímet viszont eddig Veres Attila novellája viszi, az új szintre emelte az egész kötetet. 

Brandon Sanderson: Warbreaker
Haladás: 53 perc
Kezdés: 2023. október 25.

Szükségem volt egy hangoskönyve az elalváshoz, és mivel az előző könyvemnek BORZALMAS narrátora volt, így biztosra mentem, és visszatértem Sandersonhoz. Erősen indít a regény, és izgalmas a mágiarendszer működése is. (Ezt az 53 percet 1 este hallgattam, annyira lebilincselt. Sajnos azóta nem volt időm folytatni.)

Jövő heti tervek


Jövő héten szabadságon leszek, így szeretném azt hinni, hogy lesz időm olvasni - de ilyenkor inkább gyémántfestek vagy pótlom be a sok-sok itthoni feladatot, amivel elmaradtam ebben a hónapban. Ettől függetlenül szeretném befejezni A sötétség szavait és elolvasni a Locke & Key 2. kötetét. 




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése