2013. október 27., vasárnap

Top 10 fantasy regény - 2013-as kiadás

Ezt a listát még a Top 10 disztópiás / poszt-apokaliptikus regény 2013-as kiadás listájánál is nehezebben sikerült összeállítanom. Először is, sokkal kevesebb jelöltem volt, mint vártam (tekintve, hogy majdnem minden második regény, amit elolvasok fantasy). Másodszor pedig, amiket szeretek, azt szenvedéllyel teszem, és olyan nehéz különbséget tenni közöttük!
(és a nagyon közeli várólistámon van még pár jelölt, akik a jövő évi listát alaposan fel fogják forgatni.
 

Zoey Redbird egy nap vámpírjelöltté válik, amikor középiskolájában váratlanul felbukkan egy élőhalott Nyomkereső, és a vámpírok zafírkék Jelét rajzolja a homlokára. Attól a pillanattól fogva az egész élete megváltozik. Alig néhány órája marad, hogy beköltözzön az Éjszaka Házába, a vámpírjelöltek bentlakásos iskolájába, a teste ugyanis azonnal megkezdi az Átváltozást. Az Éjszaka Házában azonban újabb nehézségekkel kell szembesülnie. Kiderül, hogy a homlokán lévő Jel más, mint a többieké, és ezzel akarata ellenére azonnal ellenségeket szerez magának. És amikor rádöbben, hogy a vámpírok istennője különleges képességekkel ajándékozta meg, nem marad más választása, mint beszállni az Éjszaka Házának könyörtelen hatalmi játszmáiba…


Sok-sok ember gyűlöli az ÉH sorozatot, és ugyanannyi kedveli. Személy szerint az utóbbi táborba tartozom, bár nagyon is tisztában vagyok, mennyi hibája és gyengesége van. Az ok, amiért mégis elkötelezetten és a szokásosnál is elfogultabban nyilatkozom róla az, hogy ez volt az első vámpírsulis YA-m. És egyszerűen imádtam az újdonságát. 
Ez az érzés pedig még mindig megvan, s a csütörtökön megérkezett 11. részt is ugyanolyan örömmel öleltem meg, mint a többi 10-et. 

 
9. Gail Carriger: Soulless - Lélektelen

Alexia Tarabotti több okból sem élhet komolyabb társasági életet.
Elsősorban azért, mert nincs lelke.
Másodsorban azért, mert vénkisasszony, apja pedig talján, ráadásul már meg is halt. Harmadiknak feltétlenül meg kell említenünk a vámpírt, aki az illemszabályokat semmibe véve, bárdolatlan módon lerohanja őt.
De hogyan tovább? Alexia kilátásai nem túl rózsásak, mivel véletlenül megöli támadóját, majd rögtön színre lép a szörnyű Lord Maccon (a nagyhangú, lompos öltözetű, de jóvágású farkasember), hogy Viktória királynő nevében fényt derítsen a haláleset körülményeire.
Míg bizonyos vámpírok váratlanul felbukkannak, mások ugyanilyen váratlanul tűnnek el, és közben mindenki Alexiára mutogat. Vajon ki tudja nyomozni, mi zajlik London legfelsőbb köreiben? Hasznosnak bizonyul-e lélektelen mivolta, amely semlegesíti a természetfeletti erőket, vagy csak felbosszantja ezek gazdáit?
És a legfőbb kérdés: ki az igazi ellenség, és van-e nála melasztorta?

Habár a sorozat 3. részében (Blameless) nagyot csalódtam, a Soullesst egyszerűen imádom. Ebben pedig közre játszott az egyik legjobb női főszereplő, aki nem csak egy tényleg nem hétköznapi nő, aki kivételes humorral rendelkezik, és egy morcos vérfarkas, aki bárkit levesz a lábáról... mindenféle értelemben. 

8. Karen Marie Moning: Tündérkrónikák
MacKayla Lane Georgiában élő kisvárosi lány. A vihogós csitri egyszeriben komor felnőtté válik, amikor értesül Írországban tanuló nővére, Alina meggyilkolásáról. Mobiltelefonjáról meghallgatja testvére utolsó, kétségbeesett és rejtélyes üzenetét. Dublinba utazik, hogy a számára felfoghatatlan, misztikus nyomokat követve eljusson Alina gyilkosáig, és bosszút álljon rajta.

A válaszok keresése közben azonban nemcsak nővére titokzatos életének, szerelmének és halálának részletei tárulnak fel előtte lépésről lépésre, hanem az ír város ódon falak mögötti, láthatatlan árnyékvilága is. Az ijesztő események sodrában rá kell döbbennie, hogy a múlt egymással is könyörtelen harcban álló furcsa figuráinak mesterkedéseit csakis akkor képes túlélni, ha megtanulja használni újonnan felfedezett adottságát, amelynek révén betekintést nyerhet a tündérek veszedelmekkel teli világába. A veszélyek leküzdésében segítőtársa is akad a kiismerhetetlen könyvesbolt-tulajdonos, Jericho Barrons személyében.

Exponenciálisan növekvő mértékben szerettem meg ezt a sorozatot. Az első rész még úgy elment, de utána?! Teljes érzelmi hullámvasút. Moning nagyon jól tudja, mire döglik a légy. ;)

7. J. R. Johansson: Insomnia

Parker Figyelő, aki minden éjjel annak a személy álmában vesz részt, akivel utoljára szemkontaktust létesített. Így lehet szemtanúja olyan emlékeknek is, amelyet soha nem akart látni (gyilkosság, családon belüli erőszak). Ez egészen így marad, míg egy nap találkozik Miaval, akinek álmaiban ő is alhat. Innentől kezdve szinte megszállottan keresi a lánnyal a szemkontaktust, miközben valaki a nevében fenyegető levelekkel zaklatja a lányt. Vagy csak nem emlékszik valamire?

2014. Könyvfesztiválján milliónyi hála a Főnix Könyvműhelynek, magyarul is olvasható lesz ez a drágaság.
De ez a regény! Az érzéseim... és az a függővég! Ez egy személyes kínzás volt. Szükségem van a folytatásra!

6. Kelley Armstrong: Darkest Powers + Darkness Rising

Chloé Saunders nem akar mást az élettől, mint bármelyik tinédzser: esélyt arra, hogy befejezhesse az iskolát, barátokat találjon, és talán egy fiút is magának. Amikor azonban elkezd szellemeket látni, megérti, hogy az élete soha nem lesz olyan, mint a többieké.
A figyelmét követelő szellemektől körülvéve Chloé végül összeomlik, és bekerül egy kisebb elmezavarral küzdő fiatalok számára fenntartott otthonba.A Lyle Ház először normálisnak tűnik, de ahogy Chloé sorra megismeri a többi ápoltat – a sármos Simont és gyanús,
soha nem mosolygó bátyját, Dereket, a visszataszító Torit és Rae-t, aki túlságosan is szereti a tüzet – rájön, hogy valami különös, baljós dolog köti össze őket, amit nem lehet a szokásos „problémás a gyerek” viselkedéssel magyarázni. Ahogy együtt nemsokára azt is felfedezik, hogy a Lyle Ház sem egy a szokásos otthonok közül…

Erre a sorozatra még Gigusz hívta fel a figyelmet egy szolid 2,5 éve, én pedig szinte azonnal szerelmes lettem. A Darkest Powers sorozatot 3 nap alatt olvastam ki, ami azért mond valamit. Nagyon izgalmas, fordulatos történet, kiválóan megalkotott karakterek és háttérvilág. És egy cseppnyi Kelley Armstrong, ami még különlegesebbé tetté. A Darkness Rising pedig ugyanez. És Daniel! Meg persze Derek! :)



5. Richelle Mead: Vámpírakadémia sorozat

A világsikerű sorozat első kötetében Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Az akadémia falain belül a két lánynak különböző viszálykodással, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkóznia. De mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk.

Emlékszem, mikor megjelent külföldön az első rész (2007), kb. mindenhol ebbe a sorozatba futottam bele - és mindenhol dicsérték. Így, mikor megjelent magyarul, nem sokat kellett várnia, míg nem bírtam ellenállni neki. Csak annyira rövidkének tűnt akkor.... de a tartalom bőségesen kárpótolt! És a karakterek - Dmitri! Hatalmas szerelem volt, ami nem múlt el a hatodik kötet végéig sem, így jogosan lett az egyik kedvenc sorozatom. 
Remélem, a spin-off is hasonló eredményeket ér el. De nincs még egy Dmitri/Rose páros, abban is biztos vagyok.

4. Cassandra Clare: Végzet ereklyéi sorozat

Amikor a tizenöt éves Clary Fray elindul a Pandemonium nevű New York-i klubba, aligha számít rá, hogy egy gyilkosság tanúja lesz – amit ráadásul három, különös tetoválásokkal borított és bizarr fegyverekkel hadonászó tinédzser követ el. A holttest aztán eltűnik a semmiben. Nehéz kihívni a rendőrséget, ha a gyilkosok mindenki más számára láthatatlanok, és semmi – még egy vércsepp sem – bizonyítja, hogy egy fiú meghalt. De fiú volt-e az áldozat egyáltalán?
Így találkozik Clary először az Árnyvadászokkal, akik azért küzdenek, hogy megszabadítsák a földet a démonoktól. Közülük való az angyali külseje ellenére igazi bunkó módjára viselkedő Jace is. Clary egyetlen nappal később, akarata ellenére már bele is csöppen Jace világába: édesanyja eltűnik, őt magát pedig megtámadja egy démon. De miért érdekelne egy démont két olyan hétköznapi mondi, mint Clary és az édesanyja? És hogyan tett szert Clary egyszer csak a Látásra? Az Árnyvadászok tudni szeretnék…

Semmit nem tudtam erről a sorozatról, mikor 2009-ben kiadta a KMK. Aztán egyszer unalmasabb időmben beleolvastam, és képtelen voltam ott hagyni. A VE 1-3. része igazi csodával ért fel, az egyik legfantasztikusabb legkiválóbb sorozattá vált, ahol kaptam egy érdekes/izgalmas történetet, szerethető karaktereket és Malecet. Én pedig tökéletesen megvoltam ezzel és az extázis érzéssel, amit generált bennem. 

3. Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos trilógia / John Cleaver sorozat

John Wayne Cleavernek hívnak.
15 éves vagyok, és a hullák a hobbim.
A terapeutám szerint szociopata vagyok.
De nem vagyok sorozatgyilkos.

John veszélyes, és ezt ő is tudja magáról. Megszállottan érdeklődik a sorozatgyilkosok iránt, de nem szeretne hozzájuk hasonlóvá válni. Pedig óriási a kísértés…

Mivel gyerekkora óta a családja által üzemeltetett halottasházban segédkezik, hozzászokott a holttestek látványához és meg is kedvelte őket. Azok legalább az élőktől eltérően nem kérnek számon rajta minduntalan emberi érzéseket.
Amikor egy brutális sorozatgyilkos elkezdi áldozatait szedni a kisvárosban, kénytelen felülírni a maga számára alkotott szabályokat, amelyekkel eddig kordában tartotta a benne lakozó sötétséget. Nyomozni kezd a tettes után, akiről egyre inkább az a benyomása: emberfeletti képességekkel bír.

Szerelem első olvasásra. Ez az a sorozat, ahol semmi negatívumot nem fedeztem fel, amely izgalmas fordulatokat, remek történetet és egy szerethető szociopatát nyújt az olvasói számára. A harmadik részt még mindig nem hevertem ki, és alig várom, hogy egyszer újraolvashassam - mert az biztos, hogy megérdemli ez a remekmű. 
És örök hálám a kiadónak, hogy megjelentette magyarul, ezzel is felhívva a figyelmemet az író ezen sorozatára. 

2. Victoria Schwab: Az Archívum

Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olvashatnak. A halottak a Történetek, nyugvóhelyük pedig az Archívum. Papi először négy éve hozta el ide Mackenzie Bishopot, amikor a lány még csak egy rémült, de elszánt tizenkét éves volt. Most azonban Papi halott, helyét pedig Mac vette át: könyörtelen Őrzővé lett, akinek feladata megakadályozni a gyakran erőszakos Történetek felébredését és menekülését. A holtakat nem zavarhatják az Archívumban, valaki azonban mégis szándékosan megmásítja a Történeteket és fontos fejezeteket töröl ki. Hacsak Mac össze nem rakja a megmaradt darabokat, még maga az Archívum is darabokra hullhat.

Ezt a regényt úgy szeretem, mintha a sajátom lenne, és erre nagyon jó indokom van. Habár 2013. januárjában jelent csak meg (és áprilisban magyarul), a magyar megjelenésig kétszer is olvastam a szépséget. 
Az egyik legszebb megfogalmazású regény, felettébb tanulságos gondolatokkal, amelyek megérintik a lelkedet. 
Emellett a történet és a karakterek, és a Victoria Schwab által megalkotott világ is kiváló. 
Alig várom, hogy a sorozat befejező részét olvashassam! Szükségem van rá!

1. Jennifer L. Armentrout: Lux sorozat

Amikor – éppen az utolsó középiskolai évem előtt – Nyugat-Virginiába költöztünk, beletörődtem, hogy vastag tájszólású emberek, melléképületek, szakadozó internet és rengeteg unalom tölti majd ki a napjaimat. Amíg észre nem vettem magas, szexi, különös zöld szemű szomszédomat. Az ég kiderült.

Aztán a srác megszólalt.

Daemon dühítő. Beképzelt. Pofoznivaló. Nem bírjuk egymást. Egyáltalán. De aztán, amikor egy idegen rám támadt, és Daemon egyetlen intéssel szó szerint megfagyasztotta az időt – akkor valami történt. Valami váratlan.

A szédítő idegen a szomszédból megjelölt engem.

Jól hallottad. Idegen. Mint kiderült, Daemon és a húga egy egész galaxisra való ellenféllel néznek szembe, akik mind az ő képességeikre pályáznak, a nyom pedig, amit Daemon rajtam hagyott, olyan fényesen jelzi számukra az utat, mint Las Vegas főútja. Csak úgy úszhatom meg élve, ha Daemon közelében maradok, amíg elhalványul a nyom rajtam.

Mármint ha nem ölöm meg addig én magam…

Bevallom, kis híján sorshúzással döntöttem el, hogy a Lux sorozat vagy Az Archívum legyen az első helyezett. 
Ami miatt végül a Lux lett a no1-om, nos... ha képes vagy egy sorozatot olyan kirívó alkalmakkor is olvasni, mint az első székesfehérvári utam, vagy éppenséggel Szilveszter este, mielőtt indulni kellene, az elég árulkodó. Damon abszolút szerelmem lett a maga személyiségével...
Nem tehetek róla... rajongok ezért a sorozatért, és akárhányszor meghallom, ujjongani tudnék. :)

Nagyon kíváncsi vagyok, jövőre miként fog módosulni ez a lista - vajon lesz-e szerencsém olyan fantasy regényekhez, amelyek az úgymond örökös kedvenceimet kitúrhatják? Vagy minden marad a régiben?
Ha ide eljutottál, akkor lehet, te is elgondolkodtál azon, hogy neked melyik a kedvenced? Ha gondolod, és szeretnéd megosztani velem a saját listádat örömmel elolvasom. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése