2016. március 22., kedd

Holly Black - Cassandra Clare: The Copper Gauntlet - A rézkesztyű

"Megint eltűnődött azon, vajon jó ember-e. Mindig is úgy gondolta, hogy alapvetően okés, akárcsak a legtöbben. Nem borzalmas személy, de nem is csúcsszuper. Normális.
Semmiképpen sem gyilkos alkat."

Sorozat: Magisztérium #2

Callum Hunt nyári szünete nem olyan, mint a többi gyereké. Egyetlen pajtása egy káoszsújtott farkas, Harceb. Az édesapja azt gyanítja róla, hogy a gonosz rejtőzik benne. És persze a legtöbb gyerek ősszel nem a Magisztérium varázslatos világába tér vissza.

Call élete nem könnyű… És még nehezebbé válik, miután körülnéz a pincében, és felfedezi, hogy az apja talán végezni akar vele meg Harcebbel.

Call elszökik a Magisztériumba – ott azonban még feszültebb a helyzet. Valaki ellopta az Alkahestet, egy rézkesztyűt, ami képes megfosztani bizonyos mágusokat a mágiájuktól. Ráadásul miközben Call és barátai, Aaron meg Tamara a tettes után kutatnak, nagyon veszélyes ellenfelek figyelmét hívják fel magukra… és még annál is veszélyesebb igazságot tárnak föl.



Legkedvesebb mágustanoncaink túlélték az első év nehézségeit, kiállták az első próbát, és immáron visszatérők a Magisztérium falai között. De azzal a titokkal együtt élni, amire Call rájött, egyáltalán nem könnyű. Főleg, ha a dolgok tovább bonyolódnak.
Hogy hogyan, azt megtudhatod, ha követed a Blogturné Klub négy állomásos turnéját március 20-a és 26-a között. És ha ügyes vagy, A rézkesztyű egy példányát is megnyerheted a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásából!

Kissé Raven Boys érzésem van – nem azért, mert bármi hasonlóság lenne a két sorozat között, hanem a bennem kiváltott reakciók miatt. Igen, ismét sikerült függővé válnom. Miután befejeztem A rézkesztyűt, egyszerűen nem bírtam betelni a sorozattal, így fanficeket és Tumblr-posztokat olvastam a könyvvel kapcsolatban. Egyáltalán nem számítottam arra, hogy ennyire magával fog ragadni ez a rész, így most csak próbálom feldolgozni ezt a rengeteg érzelmet, amit olvasás közben éltem át.

Ezt komolyan mondom, az egész regény egy érzelmi hullámvasút volt – néhány jelenetnél nevettem, sok-sok jelenetnél pedig próbáltam összekaparni a darabokra tört szívem darabkáit.

Eleinte azért nem voltam ennyire lelkes, hogy őszinte legyek. Egyrészt kissé lassan indult be a történet, másrészt úgy, de úgy felhúztam magam Callon és Tamarán. Nem írom le, mit csináltak, de annak ellenére, hogy teljesen jogos és racionális volt mindkettejük részéről, engem frusztrált. Szerencsére ez az érzés nem tartott sokáig, így csak múló bosszúságnak tudtam be.

A rész központi témája a jó és rossz fogalmának és a köztük lévő különbségek definiálása volt. Tetszett, hogy Call többször is azon gondolkodott, mi számít gonoszhoz illő viselkedésnek, különösképpen azért, mert azok a besorolások, tevékenységek, amiket rossznak tulajdonít, igazából olyan emberi tulajdonságok, amelyek a legtöbb emberben megvannak. Értékeltem, hogy az írónők egyértelműen átadták az üzenetet, és a konklúziók is valóban értékesek.

Maga a történetet imádtam – izgalmas, pörgős és fordulatos volt, amivel teljesen lekötötte a figyelmemet. Ezt úgy képzeljétek el, hogy a fél könyvet egyben olvastam el, mert képtelen voltam lerakni. Olyan jó volt, hogy az írónők ezen az úton vitték tovább a cselekményt! Ráadásul egyáltalán nem éreztem, hogy töltelékekkel lenne töltve a könyv, a fő cselekményszállal haladtunk szinte végig. És abba volt karakterdráma és akció is, így abszolút elégedett lehetek vele. Természetesen a vége annyira függővéges, hogy a falat fogom kicsit kapargatni, míg a harmadik kötet meg nem jelenik.

Másik nagy kedvencem a karakterek, akik az első rész vége óta komoly karakterfejlődést mutattak be. Azért a favoritom mégsem egy emberi karakter, hanem Harceb, akit úgy elfogadnék háziállatnak én is. Nem érdekel, hogy a Halál Ellensége hozta létre, de annyira édes és hűséges volt végig.

Az emberi szereplők közül egy valakit nem kedvelek, ő pedig Tamara. Eredetileg sokan azt mondták, hogy olyan, mint Hermione, de őszintén szólva, nem. Tudálékos, az megvan, de engem szörnyen irritált a regény nagy részében. Értem én, hogy jogos a viselkedése, de annyira felhúzott!

Call ebben a kötetben sokat fejlődött, és szerintem sokkal érettebb lett. Még mindig gyakran viselkedik gyerekesen (hiszen az is, úgyhogy ezt nem rovom fel neki), de érződik, hogy mióta megtudta az igazságot, komoly identitásválságba került. Ráadásul olyan dolgokon kellett keresztülmennie, ami szerintem tönkretehetne egy átlagembert. Ezért is kedvelem annyira Callt, mert végig erős maradt, végig kitartott – és bár nem mondanám túl őszintének, meg tudtam érteni a döntéseit.

Egy gondom van igazából ezzel a könyvvel, az pedig a romantika. Nem lehetne teljes mértékben kihagyni a könyvekből? Annyira nincs semmilyen kémia a szereplők között, és mégis próbálnak valamit kihozni. Ne. Nagyon jó volt eddig is, hogy a történetre fókuszált a könyv. Jobb lenne, ha továbbra is a szereplők közti barátságot emelnék ki. Azok a részek ugyanis meghatóak és érzelmekben gazdagok voltak. Azért van ám shipem attól függetlenül, hogy nem vagyok oda a jelenlegi állapotokért. Sajnos azonban nem gondolom, hogy canonná válhatna (bár a remény hal meg utoljára). Csak ne ez a két páros legyen, amelyre utalgattak, csak ők ne.

Mindent összevetve fantasztikusra sikerült a folytatás (sokkal jobbra, mint számítottam), ezzel együtt pedig a rajongásom is a tetőfokára hágott. Annyira imádtam a legtöbb aspektusát, és az a rengeteg érzelem, amit az írónők belevittek, teljesen magával ragadott. Úgy örülök, hogy egy új kedvencet avathattam.


Könyv adatai
Eredeti cím: The Copper Gauntlet (2015)
Kiadó: Könyvmolyképző (2016)
Oldalszám: 304

Nyereményjáték

Kedvenc mágustanoncaink visszatérnek - de vajon mennyire emlékeztek az első könyvben átélt kalandjaikra? Pont erre vagyunk kíváncsiak mostani játékunkban.
Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, ami valamelyik szereplő száját hagyta az első részben. Amint rájössz, ki mondta az adott sor(oka)t, írd be a választ a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy esélyes lehess megnyerni a könyv egy példányát!
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

“Hát, vannak bizonyos mágikus elvek, speciális… módszerek az elemek felhasználására,”

a Rafflecopter giveaway


További állomások

03/20 - Deszy könyvajánlója
03/22 - Always Love a Wild Book
03/24 - Bibliotheca Fummie
03/26 - Media Addict



4 megjegyzés:

  1. En is a falat kaparom a folytatasert!!! Ide nekem azonnal! :D ahw, de hianyzik ez a vilag.

    VálaszTörlés
  2. Nekem, pedig most fejeztem még csak be. :O

    VálaszTörlés
  3. Nem is tudom mi lesz velünk szeptemberig :(

    VálaszTörlés
  4. oooh, megtudhatom esetleg, hogy ki a shipped? hátha ugyanaz, mint nekem *^*

    VálaszTörlés