2016. május 12., csütörtök

Amy Kathleen Ryan: Láng

"– Azt akarom, amit mindenki: békét.
– Nekem úgy tűnik, hogy amit mindenki akar, az a hatalom."

Sorozat: Ragyogás #3
Megrendelés

Waverly és az Empyrean legénységének többi tagja elszakadtak egymástól, az otthonukat jelentő űrhajó pedig felrobbant. A szüleik kiszabadítására indított küldetés kudarcba fulladt, és most minden eddiginél reménytelenebb helyzetben találják magukat. Anne Mather a szárnyai alá veszi Kierant, de vajon tényleg az a célja, hogy a két hajó legénysége békében éljen együtt az Új Látóhatáron, vagy a fiút csupán saját hatalmának megerősítésére akarja felhasználni? Seth helyzete még ennél is kilátástalanabb. Ő a többiektől külön, egyedül menekül el az Empyreanról, hogy aztán az Új Látóhatárra érkezve szökevényként kelljen bujkálnia. Helyzetét az is nehezíti, hogy sérülései, melyeket még az Empyreanon szerzett, egyre jobban elfertőződnek, és a fiú állapota napról napra romlik.
És a Szikra Lángba borította az Új Látóhatárt.
Tartsatok velünk május 10 - 12 között Amy Kathleen Ryan Láng című könyvének turnéján, melynek során a Blogturné Klub 3 állomásán megtudhatod, mennyire tetszett nekünk a sorozat zárókötete.
Természetesen a már megszokott játék sem marad el, s ha ügyesek vagytok, akkor a blogturné végén megnyerhetitek a Maxim Kiadó által felajánlott 1 könyvet!

Elérkeztem egy újabb sorozatom befejezéséhez. A Szikrát múlt hónapban olvastam, és nagyon szerettem. Ebből kifolyólag pedig igen magas elvárások alakultak ki bennem az utolsó kötetet illetően. Természetesen ezeket simán megugrotta a könyv.

A legáltalánosabb érzelmem olvasás közben a rettegés volt. Nagyon féltem, mi történik a szereplőkkel, milyen sorsot szánt nekik az írónő. Ezen nem segített semmit a történet alakulása sem, és nagyon hamar kezdtem azt érezni, mintha lassított felvételben érkezne felém egy vonat, de már nem lenne időm elugrani.

Az írónő ebben a kötetben továbbvitte a korábbi részekben is boncolgatott morális kérdéseket. A hatalomról és a vezető – közösség közti kapcsolatot bemutató gondolatok / jelenetek fantasztikusak voltak. Különösen tetszett, ahogy a demokrácia és az abszolutista / autokratikus uralom közti különbségekre is rávilágítottak a szereplők.

Leginkább annak örültem, hogy egy igazán fontos tanulságot fogalmazott meg Kieran: nem szabad általánosítani és a tömeget elítélni az egyén tettéért. Mindezt a történet szerves részeként, amitől még természetesebbnek hatott ez a lecke. Mert ismeritek ti is szerintem, amikor egy író / írónő valami komolyat szeretne átadni, de annak nem talál megfelelő kontextust, és erőltetettnek hat. Pont emiatt értékeltem annyira ezt a jelenetet.

A történet kikészített érzelmileg. Mint említettem, aggódtam a szereplőkért, ráadásul fogalmam sem volt arról, miként érhez véget a sztori. Általában könnyű kitalálni, itt azonban még 30 oldallal a vége előtt is bizonytalannak éreztem mindent. Úgy éreztem, bármelyik másodpercben történhet valami, amitől gyökeres fordulatot vesz a cselekmény. De ne tudjátok meg, hányszor volt olyan, hogy szünetet kellett tartanom az olvasásban, mert már nem bírtam érzelmileg! Ilyenkor percekig nem nyugtattam magam, mire újra neki bírtam állni.

Az előző részek sok-sok kérdést felvetettek bennem, amelyek nagy részére a Lángban kaptam választ (bár így is maradt valami, amire már sosem derül fény). Ó, de még milyen válaszokat! Sokszor meglepődtem olvasás közben.
A szereplőket most azonnal meg akarom ölelni és védelmet biztosítani számukra. Nem hiszem el, mennyi szörnyűségen kellett keresztülmenniük ezeknek a gyerekeknek / tinédzsereknek! A fontosabb karakterek ebben a részben is komoly személyiségfejlődésen mentek keresztül, amit fájdalmas volt olvasnom – hiszen tudtam, mi állt ezek hátterében.

Waverly maradt továbbra is az egyik kedvenc szereplőm, de azt a morális dilemmát, amin keresztülment, nem kívánnám senkinek. A lány ebben a három részben annyi érzelmi terhelést kapott, amennyit más egész életében nem. Nagyon szerettem a bátorságát, az önfeláldozását és azt a bizonyosságot, amivel mások mellett kiállt. Azt pedig külön értékeltem, hogy láthattuk a gyenge oldalát is – úgy, hogy közben erősnek mutatkozott. Csodálatosan kidolgozott karakter volt az övé, egy igazi hős.

Kieran hiányzott ebből a részből. Jelen volt, sok minden történt is vele, de nem éreztem annyira hangsúlyosnak a jeleneteit a könyv nagy részében. Sokat érett ő is, de érződik, hogy a második rész volt az ő regénye, ott változott legtöbbet a személyisége. Leginkább azt sajnáltam vele kapcsolatban, hogy az igazán fontos jelenetek nem az ő szemszögéből voltak – pedig lett volna egy, aminél biztos vagyok, hogy megmutatkozott volna a férfi, aki vált belőle.

Seth bogyóm megölt ebben a kötetben. Az írónő valószínűleg kínozni akart, mert nagyon sokat szenvedtünk mindketten. Viszont imádtam a jeleneteit, mert ezek voltak a legérzelmesebbek és legfájdalmasabbak. Kierannel ellentétben az ő szemszögéből játszódó részek sokkal maradandóbbak voltak. Seth is sokat változott a kezdetek óta, igazi férfivé érett – bár néhány döntését megkérdőjelezném.

Mindent összevetve, egy csodálatos, elgondolkodtató és igazán minőségi sorozatot fejeztem be. Nehéz búcsút mondanom neki, leginkább, mert a szereplők olyan közel nőttek a szívemhez. Remélem, az írónő hamarosan ír egy újabb remekművet, mert szeretnék még tőle sok-sok könyvet írni.


Könyv adatai
Eredeti cím: Flame (2014)
Kiadó: Maxim (2016)
Oldalszám: 404

Nyereményjáték


Egy földönkívüli űrhajó kapitánya vagy. A hajód fatális sérülést szenvedett egy technikai meghibásodás miatt. A hajót evakuálni kellett, ezért mindenki egy mentő poddal elhagyja azt. Három pod azonban ismeretlen helyen zuhan le egy bolygón. A te feladatod, hogy az általuk közvetített koordináták alapján megtaláld hol landoltak és megmentsd őket. Ehhez megadjuk a pontos koordinátákat, a ti dolgotok csak annyi, hogy kitaláljátok, mi van az adott helyszínen és a megfejtést beírjátok a rafflecopter megfelelő mezőjébe.
A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket kérjük, hogy 72 órán belül vegyék fel a kapcsolatot velünk, utána új nyertest sorsolunk.

A második pod koordinátája:
é. sz. 56° 20′ 33″, ny. h. 4° 13′ 11″ (56°20'33.1"N 4°13'10.7"W)További állomások


05/12. - Always Love A Wild Book
05/17. - Insane Life

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése