2016. szeptember 2., péntek

Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek

"Ez a baj a mesékkel. Távolról teljesen tökéletesnek tűnnek. De közelebbről megnézve ugyanolyan bonyolultak, mint a való élet."

Sorozat: Jók és Rosszak Iskolája #2

Soman ​Chainani első regénye, a New York Times bestseller Jók és Rosszak Iskolája folytatásában Sophie és Agatha visszatér Gavaldonba, és boldogan élnek saját világukban, ám az élet nem olyan tündérmese, amilyennek képzelték…
Agatha már úgy érzi, bárcsak más boldog befejezést kívánt volna a mesének, ám ekkor véletlenül megtalálja és kinyitja a Jók és Rosszak Iskolájának kapuját. A lányok azzal szembesülnek, hogy az a világ, amit az első tanévben tapasztaltak, megváltozott.
A boszorkányok és a hercegnők a Lányok Iskolájában laknak. Elhatározták, hogy kirekesztik életükből a hercegeket. Tedros és a fiúk a Rossz Iskolája régi tornyainak lakói lettek. A két iskola között háború van kitörőben. Vajon Agatha és Sophie helyre tudják állítani a békét? Vajon Sophie jó tud maradni úgy, hogy Tedros állandóan üldözi? És kihez húz Agatha szíve? A barátnőjéhez vagy a hercegéhez?






Agatha és Sophie története happy enddel ért véget. Viszont egy kósza kívánság, és a mese tovább folytatódik. A lányokat a Blogturné Klub öt bloggere is elkíséri újabb kalandjain, amely végén happy end lesz. Vagy nem. Tarts velünk te is szeptember 2 - 6. között, és ha velünk játszotok, megnyerhetitek a Twister Media által felajánlott példányt Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek regényéből!

Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája hatalmas siker volt nálam – imádtam a történetet, a világot és a karaktereket. De leginkább a mondanivalóját, amely a barátság erejét mutatta be. Épp ezért nagyon vártam, hogy olvashassam a folytatást!

Illetve hogy újraolvassam. Ugyan sokat felejtettem, de a lényegre még mindig emlékeztem. A regény kiválóságát mutatja viszont, hogy ennek ellenére ugyanolyan intenzitással éltem meg az érzelmeket, mint első alkalommal. Ismét mosolyogtam, szomorkodtam és bosszankodtam. Fú, ne tudjátok meg, mennyire tömény ellenszenvet váltott ki egy szereplő bennem! És hiába gyerekmese, és legszívesebben egy péklapáttal… de majd kitérek még erre a kedvesre.

Az első részben megismerhettem, a barátság ereje mire képes. A másodikban pedig átélhettem, milyen, ha egy barátság megrendül. Annyira kiválóan írta meg az író Agatha és Sophie érzelmeit, teljes mértékben átéreztem azt a fájdalmat, amin átmentek. Különösen tetszett, hogy ezeket az érzéseket őszintén mutatta be Soman Chainani, nem pedig valami rózsaszín ködben élt mindenki. Tény, hogy emiatt jóval szomorkásabb lett ez a rész, mint az előző, de a barátságokhoz hozzátartoznak az ilyen próbák is.

Elgondolkodtatott ez a témaválasztás is, és úgy gondolom, hogy a célközönség – bár igazából minden olvasó - is nagyon sokat tanulhat belőle. Például, hogy egy egyszerű bocsánat nem teszi jóvá az árulást, vagy hogy bizalom elvesztése sokkal fájdalmasabb, mint hinné az ember. Igen, még mindig egy mesekönyvről írom a bejegyzésemet. Épp ezért annyira kiváló a Jók és Rosszak Iskolája sorozat! Mesés formában fogalmaz meg olyan gondolatokat, amelyből bármely korosztály tanulhat.

A barátság mellett előkerült a női és férfi nembeli különbségek, és az örök kérdés, amely igen aktuális napjainkban: mennyire van szüksége egymásra a nőknek és a férfiaknak (ha egyáltalán szükségük van). A szerző szerintem csodálatos mutatta be a véleményét a meséket felhasználva. Nekem legalábbis most tetszett ez a kivitelezés.

A történet az előbb felvázolt ellentéteken alapult, gyakorlatilag háborús helyzetről olvashattam. Bevallom, események szempontjából az első rész jobban tetszett, itt annyira rossz volt végignézni, mi minden történt az első rész befejezése után. Azért akadtak meglepetések, amelyek fenntartották az érdeklődésemet.

A szereplők sokat változtak ebben a kötetben, anélkül, hogy feltűnő lett volna a változásuk. Imádtam a karakterfejlődésüket, mert az események alapozták és határozták meg az irányát. Az a legszomorúbb, hogy a főszereplők kislányok, és olyan történéseken kellett átmenniük, amik még egy felnőtt emberre is komoly hatással lennének. Ugyanakkor be kell ismernem, néha nem értettem Agathat, aki az első részben még a kedvenc szereplőm volt. Nem a kívánságával voltak gondolataim, egyszerűen azért, mert titkolózott, és mintha elfelejtette volna, hogy mi is történt vele korábban. Vagy pont, hogy emlékezett rá. Nem tudom, nekem egyszerűen csak nem Agathás volt ez a viselkedés. Ha objektíven nézem, akkor beleillik a fent említett karakterfejlődésbe, de rajongóként megráztam volna egy-kétszer. Csak picit. Aztán megölelgettem volna. Sophie-ért viszont sajgott a szívem – nem elég, hogy megbélyegezték rossznak (és oké, nem tökéletes, egek… mondhatnánk önzőnek is, de kislány!), még olyan történések érték, amelyek befolyásolhatóvá tették. Majd megszakadt érte a szívem!

Az első részhez hasonlóan ennek a résznek a sikerében is komoly szerep jutott a szereplőknek. Láthatod, én is mennyire törődöm velük; gyakorlatilag hosszú elemzéseket tudnék írni róluk. Ez pedig szintén ennek a regénynek a kiválóságát mutatja. Most mihez kezdenék lapos karakterekkel?

Mindent összevetve, szerettem ezt a részt és mélységesen imádom a sorozatot. Az író mesterien vonta össze a komoly témákat a mesevilággal; ezzel pedig teljesen elvarázsolt. A karakterek csodálatosak, nem lehet közömbösen tekinteni senkire – mindenkinek megvan a maga motivációja, személyisége és hibája. Még a Tündér keresztanyának is, pedig ő mégiscsak egy ikon! A sorozatot minden gyermeklelkű felnőttnek ajánlom, aki szeretne kicsit kiszakadni a mindennapok világából. És természetesen azoknak a fiataloknak, akik szeretnének egy különleges helyet megismerni, és megtudni, hol is kezdték a kedvenc mesehőseik.



Könyv adatai
Eredeti cím: A World Without Princes (2014)
Kiadó: Twister Media (2016)
Oldalszám: 544

A könyv trailere




Nyereményjáték


A Jók és Rosszak Iskolájába a jövendő mesék hercegnői, hercegei és főgonoszai járnak. A mostani nyereményjátékban azokat a történeteket keressük, ahol az iskolában végzettek szerepelnek. A ti feladatok lesz a képek alapján felismerni, melyik mese jelenetét látjátok, a helyes választ pedig beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A helyesen válaszolók közt kisorsolunk a Twister Media által felajánlott példányt Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek c. regényéből!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások


09/02. Always Love a Wild Book
09/04. Letehetetlen
09/05. Dreamworld
09/06. CBooks

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése