2018. május 25., péntek

Hétvégi Olvasónapló (149) Tüzes könyvek hete

A hétvégi olvasónapló egy hetente jelentkező rovat, amelyben az elmúlt heti olvasmányaimat összegzem, valamint megosztom a következő heti terveimet. Emellett simán szövegelek mindenről benne.





Ez a hét olvasási szempontból egész jó volt, blogolási szempontból viszont eléggé elmaradtam. Elkezdődtek a vizsgáztatások, úgyhogy minden nap annyira fáradtan értem haza, hogy esélyem sem volt egy értelmes bejegyzés megírására. Fáradtan összedobott kis valamit pedig nem szerettem volna kiposztolni. 

Pedig most felettébb motivált vagyok! Kezdeni fogok egy új rovatot, illetve elhatároztam, hogy egyes könyveim több figyelmet is megérdemelnek, mint egy vélemény. De majd meglátjuk, mi sül ki ebből. Az első áldozatom erre Ken Liu novelláskötete lesz. 

A héten olvastam


   

Ken Liu A papírsereglet és más történetek könyvét még pénteken fejeztem be, és azonnal kedvenccé is avattam, ahogy korábban is jósoltam. Ha szeretnétek egy mondanivalóban és érzelmekben gazdag, elgondolkodtató, szépirodalomba illő novelláskötetet olvasni, ezt ajánlom nektek. Az, hogy sci-fi-ba sorolják a novellák többségét, ne tartson vissza senkit, azok a történetek is társadalmi sci-fi-ok. 
Kedvenc novellát nem is tudnék választani, 1-2 kivétellel mindegyikért rajongtam. 

A balatoni hétvégén sikerült kivégeznem Rick Riordan: The House of Hades könyvét befejeznem. Habár ezzel a résszel sem vagyok maradéktalanul elégedett, ez lett a kedvencem a sorozatban. Izgalmas és érzelmes rész lett, és a szerző is jó pár problémára sikeresen rávilágított. Annyira kíváncsi vagyok a befejező kötetre, de azt majd júniusban olvasom el.

Aktuális olvasmányok


Nos, itt lesz pár könyv!

       


Cinda Williams Chima: Flamecaster
Haladás: 202. oldal (+139 oldal)

A héten a Flamecaster volt a fő olvasmányom. Már a Balatonon nekiálltam folytatni, a héten pedig ezt vittem magammal munkába. Nem tudom, hogy miért haladok ennyire lassan ezzel a könyvvel, holott 1. újraolvasás 2. a kedvenc írónőmtől. Első olvasásnál 6 nap alatt befejeztem, most meg már 2 hónapja itt van az aktuális olvasmányaim között.
Amúgy még mindig imádom, sokkal jobb eredeti nyelven - már csak a nevek miatt is. És még mindig úgy gondolom, hogy ez egy minőségi YA fantasy.

Forradalom! 24 megtalált történet
Haladás: 157. oldal (+102 oldal)

Még mindig nagyon érdekesnek találom ezt a kötetet, s örülök, hogy egy ilyen kiadás megjelent, mivel sokkal közelebb hozza az emberhez az 1956-os forradalmat. Egyedül a visszaemlékezéseknek nem vagyok a legnagyobb híve, mert azokat kell a leginkább forráskritikával illetni. 

Dan Simmons: Terror
Haladás: 36. oldal (+36 oldal)

Úgy gondolom, azzal érzékeltethetem leginkább a könyv milyenségét, ha elmesélem a péntek esti olvasási élményemet vele. A helyzet: szombaton hajnali 5-kor kelés, de még elhatározom, hogy belepillantok egy kicsit a Terrorba. Első oldalak, teljes semlegesség, már attól kezdtem tartani, hogy ez nem nekem való lesz, majd azt vettem észre, hogy fázom. 
Ez furcsának tűnhet, mert amúgy kellemes idő volt. Azonban Dan Simmons annyira érzékletesen fogalmaz, hogy a karakterei fagyoskodása rám is ilyen hatással volt.

Rick Riordan: Tűztrónus
Haladás: 38. oldal (+38 oldal)

Nincs olvasási lista Rick Riordan nélkül. Hamarosan lejár a kölcsönzési idő a könyvre, úgyhogy ideje volt belekezdeni. Ez a rész jobban indult, mint A vörös piramis, de ennek az az oka, hogy nem egy új világba kell bevezetnie minket Riordannek, hanem már egy ismerős helyre tértünk vissza. 
Kíváncsi vagyok, mi lesz ennek a résznek a végkimenetele.

Tervek


Ezt a részt így ki is lehet hagynunk, mert annyi aktuális olvasmányom van, hogy valószínűleg nem kezdek új könyvbe.
Azt azért megnézhetjük, hogy mit szeretnék elérni ebből a listából:
* A Forradalom! gyűjteményt szeretném befejezni; abból már nincs olyan sok hátra.
* Ha nagyon sok időm lenne olvasni, akkor pedig vagy a Flamecastert vagy a Tűztrónust is szeretném elolvasni. 

2 megjegyzés:

  1. Ugye? A Terror! Én pedig első gondolat: “ez a horror?” Majd azt éreztem lefagy a lábam! Amúgy amikor végeztem te jutottál eszembe, a töri miatt is meg a kategória is a “tiéd” h úgy mondjam :) jó olvasást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, láttam, hogy olvastad és videót is csináltál - azt is mentettem már, hogy amikor végzek, megnézem. Dan Simmonstől ez az első könyvem, de nagy elvárásaim voltak vele szemben. Szerencsére eddig felér hozzájuk. *-*
      Arra mondjuk kíváncsi lennék, mi történt volna, ha télen olvassuk. :D

      Törlés