2018. május 5., szombat

Top 10 (36) Kedvenc dal az idei Eurovízióról

2018. május 8 - 12. közt kerül megrendezésre a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál, ezúttal Lisszabonban.
Én már nagyon izgatottan várom a kezdést, úgyhogy összegyűjtöttem a saját Top10-es listámat.





Kicsit rendhagyó, hogy nem könyves bejegyzéssel jelentkezem, de az Eurovíziós Dalfesztivál sok-sok éve kötelező program nálam, s kötődök hozzá.
Magyarországot idén az AWS képviseli a Viszlát nyár c. dalukkal, amit imádok - viszont nem teszek bele a Top10-es listába ezúttal - hiszen az lenne az 1. helyezettem természetesen. Így is nehéz leszűkíteni 10-re a listámat, mert egy hihetetlenül jó évünk van!

Megjegyzés: Nem rangsorolom a 10 dalt, mindegyiket nagyon szeretem, s mindegyiknél örülnék egy jó eredménynek. Persze csak a mi dalunk mögött. :)


Olaszország
Ermal Meta - Fabrio Moro: Non Mi Avete Fatto Niente

Mikor zajlott a San Remo fesztivál, nem drukkoltam ennek a dalnak, pedig tudtam, hogy valószínűleg ez fog nyerni (Custodire-ben reménykedtem akkor). Azóta viszont többször is meghallgattam a dalt, feldolgoztam a szövegét, s teljesen beleszerettem. Olaszország amúgy is mindig a szívem csücske, minden évben imádom, amit küldenek (még a tavalyi dalt is megkedveltem idővel), a Non Mi Avete Fatto Niente pedig egy kivételes dal (a Grande Amore szintjén van stúdió verzióban). Remélem egy Top 5 helyezést elér, mert megérdemelné.
Az egyetlen gondom, hogy San Remoban elég szimplán adták elő; és a tegnapi első próbából mutatott részletben is olyan kis esetlennek nézett ki a produkció. Persze, nem várom a sallangot, nem is kell a dalnak, de már ahogy táncolt Ermal... bízom benne, hogy ennél azért több lesz. 




Bulgária
EQUINOX: Bones

Ugyan nem rangsorolok, de Olaszország mellett Bulgária dala a másik legjobban kedvelt dalom. Imádom a szöveget, a dallamot, az ének is hibátlan. Kétszer már láthattuk próbán, s míg az első kicsit megijesztett, mert rendezetlennek tűntek, a második már sokkal több bizadalmat adott.
Megérdemelné a dal, hogy nyerjen, de minimum a Top 5-be bekerülhetne.
Az egyetlen furcsaság a dalban, hogy a női énekes kicsit Sia-hasonmásnak néz ki ezzel a hajjal, de tekintve a tehetségét, egyáltalán nem tekinthető hátrányosnak számára az összehasonlítás. 
Bulgária erős dalokat küld mostanában, ha így folytatják, összejöhet egy győzelem.




Fehéroroszország
Alekseev: Forever

Ez a videó kicsit creepy, s emiatt a dal is úgy él a fejemben, mintha egy megszállott ember énekelné egy ismeretlen nőnek. (I know you'll be mine forever sor alapból félreértelmezhető.) A dalért egyébként aggódom, mert a nemzeti válogató döntőjében elég hamis volt, a mostani próbákon pedig kezd kiderülni, hogy milyen koncepciót akar megvalósítani Alekseev. Egyfajta Rómeó lesz, ami kicsit közel áll a fejemben élő képhez. Ráadásul pont egy olyan jelenet van bevágva, hogy a rózsát odaadja a kamerának, az átfordul, s a lánynak nyújtja. Nem néz ki jól, egyáltalán nem néz ki jól. Így is kicsit rezeg a léc a dalnak, mivel a halálos elődöntőben van (az 1. elődöntőben), úgyhogy nagyon oda kell tennie magát, hogy bejusson a döntőbe.
Egyébként , hogy ne csak a negatívumokat mondjam, ez a dal az énekes hangja miatt maradt meg, az instrumentális verzió pedig még ennél is jobb, mert megmutatja, hogy milyen jó dal is ez. Stúdió verzióban.




Görögország
Yianna Terzi: Oniro Mou

Ez a dal már az első hanggal megfogott. Egyedi, különleges, izgalmas dal, amit a verseny előtt nagyon magas helyre soroltam be.
Csak a próbák vetettek vissza a lelkesedésemben. Mindkét próba, amit eddig láttam, kicsit alulmúlta önmagát. Jó volt a hang, de nem tudott a produkció elvarázsolni most már. Még az első próba jobban sikerült, ezzel a másodikkal nem tudok igazán mit kezdeni, azért ez a csalódottabb hang. 
Pedig hallgassátok meg a stúdió verziót - olyan, mintha kint állnál egy szikla szélén viharban, s alattad a tenger lenne.




Macedónia
Eye Cue: Lost and Found

Vannak nagyon jó pörgős dalok, de ez volt az első, ami megragadt. Olyan kis hangulatos ezt hallgatni, s csak élvezni a jó időt.
Tartalmilag nem valami izgalmas, viszont könnyed, fülbemászó zene. Ugyanakkor nem vagyok biztos abban, hogy kvalifikálni fog a döntőbe. Egyrészt a halálos elődöntőben van, másrészt a két próba kritikán aluli volt. A színpadképtől nem voltam elragadtatva, de az nem lenne gond, ha a hanggal nem lett volna semmi gond. De olyan erőtlen és sokszor hamis volt, hogy rossz volt hallgatni. Azért drukkolok nekik, mert jó kis dal ez, s hallottam ezt már jól elénekelve élőben.




Belgium
Sennek: A Matter of Time

Belgium is minőségi dalokat hoz évről-évre. A tavalyi daluk is hatalmas kedvencem volt, s úgy tűnik, úgy döntöttek, hogy idén is hasonló dallal neveznek. És ismét bejött, mert A Matter of Time egy hangulatos dal, ami kitűnik a többi közül (bár idén nehéz, annyira sokféle a felhozatal).
Belgiumnak azért nincs könnyű dolga idén - nagyon magasra helyezte a dal a lécet a stúdió verzióval, így élőben nehéz azt megugrani. Az előkoncerteken rosszakat mondtak a hangjáról, s a like-dislike arány a próbák videóin nagyon brutális. A második próbánál majdnem kétszer annyian dislikelták, ami szerintem egyáltalán nem fair. Nem mondom, a színpadi kép hagy kívánnivalót maga után, de a hangja nem volt annyira vészes. Hiányzott belőle valamennyi abból, ami különlegessé tette a dalt, de nem mondanám rossznak vagy éppenséggel hamisnak.
Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a nagy ellenszenv ellenére Belgium bejut a döntőbe, s talán egy top 10-es helyezés is összejöhet neki, ha jó időben jön ki.




Montenegro
Vanja Radovanocic: Inje

Az ilyen stílusú dalok a gyengéim. Szerbia 2012-es, s Montenegro 2014-es és 2015-ös dalát is azért szerettem ennyire. Hangulatos, nyugalmas egy kis extrával a végén, s az embernek lassúznia támad kedve hallgatás közben. Hunyjátok be a szemeteket, s képzeljétek el, ahogy ott álltok egy hatalmas bálteremben, felcsendül ez a dal, s megjelenik Ő, hogy táncba vigyen.
(Azt mondjuk nem értem, hogy Szerbia dalát miért nem kedvelem, amikor ezen az elven tetszenie kellene.)
Hatalmas szerelem az Inje, azonban az Eurovízión nagyon-nagyon alulértékelt. Ami szomorú, mert az ő próbája jól sikerült, s élőben is megmutatta, hogy micsoda hanggal rendelkezik.




Albánia
Eugent Bushpepa: Mall

Eugent hihetetlenül tehetséges ismét. Emlékszem, mikor megnéztem a 43 indulót bemutató videót, az ő dalánál azonnal felkaptam a fejem. Igazából egyetlen gondom van ezzel a dallal csak - hogy nem tűnik ki semmivel, s emiatt komolyan alulértékelt dal. Nem annyira, mint az Inje, de ennek sem jósolnék sok esélyt a döntőbe kerüléshez.
Pedig a próbákon, hasonlóan Vanjahoz, tökéletesen adta elő a dalt. A színpadképpel sincs semmi gond.
Igen... talán egy picit elveszik ezzel a biztonságosságával. Valószínűleg ez lesz a veszte is.




Málta
Christabelle: Taboo

Ha valami guilty pleasure, az ez a dal! Ami csak azért vicces, mert van esélye bejutni a döntőbe! Christabelle fog fellépni az AWS előtt csütörtökön, úgyhogy már emiatt is érdemes rá figyelni. Az énekesnőnek jó hangja volt (bár hallottam már tőle hamisan is a dalt), a színpadi kép is nagyon ott van, ideális kis csomag. 
De miért is tartom guilty pleasurenek? A dalszöveg... nem csupán klisés, de pár helyen totál értelmetlen is. Így pedig az üzenet sem úgy jön át, ahogy az énekesnő szeretné.




Csehország
Mikolas Josef: Lie to Me

Ha már "fun" dalt kell választanom, Mikolast választom (Izrael ellenében). Modern, fülbemászó, s táncra perdít (bár teljesen másképp, mint az Inje).
Először mondjuk nem annyira tetszett, mert annyira "olyan, mint a többi rádiós dal", idővel azonban meggyőzött. Bár a dalszövegben vannak érdekes mondatok, jól lehet rajta szórakozni.
Biztos továbbjutó, s esélyes a Top5-re is.




Meglett végül a 10 kedvenc dalom! Tudtam volna még választani a listába, hiszen többek közt Izrael, Finnország, Ausztria és Svájc is meggyőző, de a 10 az 10.
Természetesen továbbra is számomra a no1. dal AWS: Viszlát nyár, s jövő héten azért drukkolok, hogy minél jobb eredményt érjenek el a fiúk!
Hajrá AWS!




Mit gondoltok, ki nyeri meg az Eurovíziós Dalfesztivált? És persze, kiknek drukkoltok?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése