2018. július 21., szombat

20 napos olvasónapló (154) Nyaralás, read-a-thon, és mennyi könyvet is olvastam?

A hétvégi olvasónapló egy hetente jelentkező rovat, amelyben az elmúlt heti olvasmányaimat összegzem, valamint megosztom a következő heti terveimet. Emellett simán szövegelek mindenről benne.





Helló Dearies! 
Kisebb kihagyást követően ismét visszatértem! A hiányom oka pedig egy hosszabb nyaralás volt a Balaton partján. Csodás 2,5 hetet töltöttem el kedvenc helyemen, és jelentem, kipihentem magam.

Ezekben a napokban ténylegesen a pihenésé volt a főszerep, úgy igazán fürödni csak az utolsó héten mentünk le, addig mindenfelé jártunk, gyógyulgattunk (sajnos két eset miatt is szükség volt rá) - és persze olvastam is. Rengeteget.

Konkrétan 16 darab könyvet fejeztem be ebben az időszakban, és ezzel alaposan felbolydult az aktuális olvasmányaim listája - sőt! Elértem az 1000 elolvasott könyvet (bár ennél többet olvastam, de ennyit tartottam számon), feldolgoztam az olvasott könyveim százalékos arányát, és olyan sorozatfolytatásokra is sort kerítettem, amelyek több éve vártak arra, hogy kézbe vegyem őket.

Mivel nem szeretnék egy végtelenített bejegyzést gyártani (csak várjátok ki, a leltárnál majd meglesz - mert azért sem szedem szét. :) )

Szóval álljon itt ez a csoportkép, ami az elolvasott könyveimről készült! Csíz!


Azért 1-2 megjegyzést szeretnék hozzáfűzni ezekhez a könyvekhez:

✩ Laini Taylor sorozatát 7 év után folytattam, ugyanis a Daughter of Smoke & Bone-t a külföldi megjelenésével egy időben, 2011-ben olvastam először!
✩ 5. alkalommal olvastam el Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet könyvét. És még mindig találtam benne újdonságot!
✩ Az 1000. olvasmányom Catherynne M. Valente: The Boy Who Lost Fairyland lett.
✩ Nova Ren Sumától szintén 7 éve nem olvastam semmit, pedig az első könyve, az Imaginary Girls az egyik kedvenc paranormális kötetem.
✩ A Bezárt elmék és a Fejvesztve elolvasásával végére értem az összes idehaza megjelent John Scalzi kötetnek (11). Az írótól először tavaly márciusban olvastam.
✩ Mindegyik sorozatfolytatásom annyira jó volt, hogy kapartam a falat, amiért nem vittem ki a folytatásaikat.
✩ Ezekkel a sorozatfolytatásokkal ismét megnőtt azon sorozataim száma, ahol már csak egyetlen 1 kötet választ el a befejezéstől.

Aktuális olvasmányok


A befejezett olvasmányaimon túl több másik könyvvel is haladtam a nyaralás során (egyedül a Trianon arcaival nem, mert azt végül itthon hagytam).


      

Most nézem, hogy elég komoly könyveket olvasok megint - majd hozzáveszek valami könnyedebbet valamikor.

Dan Simmons: Terror
Haladás: 244. oldal (+208 oldal)

A nyaralás utolsó napját Dan Simmons társaságában töltöttem (egy élmény volt lecipelni a partra, de megérte), és jelenleg is ez a fő olvasmányom.
Ez a könyv... wow! Kiválóan van megírva, ami napozás közben elfelejtette velem, hogy bármilyen szinten is meleg lenne. Nagyon részletekbe menő, ami itt tökéletesen működik, mert hozzáad a történethez.
Imádom, és alig várom, hogy folytassam az olvasását.

Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána
Haladás: 150. oldal (+138 oldal)

Ami Dan Simmonsnál működik, az itt nem annyira. A leírások túl terjengősnek hatnak, főleg, mert nincs konkrét céljuk; nem segítik elő, hogy jobban megismerjem a világot. A történetet tekintve nem érzem meggyőzve magam, nem köt le - pláne, mert nincs konkrét fókusza, hanem a különböző szálak csak lógnak a levegőben.
Nagyon bízom viszont benne, hogy a kötet második fele már közelebb áll majd hozzám, mert a potenciál megvan benne.

Margaret Atwood: Guvat és Gazella
Haladás: 124. oldal (+124 oldal)

Eredetileg Margaret Atwood legújabb megjelent könyvét, A vak bérgyilkost, szerettem volna olvasni, de a CBA-ban megláttam ezt a kötetet 990 Ft-ért, és pár nap gondolkodás után el is hoztam magammal.
Margaret Atwood csodálatos írónő, ez a története is elbűvölő, lebilincselő és elgondolkodtató, s úgy örülök, hogy belekezdtem!

Tervek


Jövő héten kezdődik a III. Nagy Nyári Read-a-thon, amit Nancyvel szervezünk - a hivatalos posztot itt olvashatjátok - úgyhogy a terveim is ekörül forognak.

A kategóriák a következők:

✩ Fejezd be a legrégebben elkezdett aktuális olvasmányod
✩ Olvass egy olyan könyvet, aminek a borítóján szerepel valami nyárias motívum
✩ Olvass el egy nyáron játszódó könyvet
✩ Olvasd el egy olyan sorozat folytatását, amelyet régóta hanyagolsz
✩ Olvass el egyet a szervezők kedvencei közül:

Abstractelf:
Veres Attila: Odakint sötétebb vagy Éjféli iskolák
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek
Ray Bradbury: Októberi vidék

Nancy:
Amie Kaufman & Jay Kristoff : Illuminae
J.A. Redmerski: Megölni Sarait
Trish Cook: Éjjeli napfény

✩ +1: wild card - olvass, amit csak akarsz

Egy kategórián (szervezők kedvencei) kívül jó lenne mindet megoldani valamiképp, ha már mi találtuk ki őket.

Kezdjük az elején. A legrégebben elkezdett aktuális olvasmányom nem más, mint....


Dan Simmons: Terror. 2018. május 18-án kezdtem bele a regénybe, és jelenleg a harmadánál tartok. Habár jól állok vele, biztosan nem fejezem be hétfőig. Ugyanakkor nagyon szeretném elolvasni ezt a read-a-thon ideje alatt, mert ez az egyetlen, amit több, mint 2 hónapja kezdtem el.

A könyv, aminek a borítóján nyárias motívum szerepel...


Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána. Bár bevallom, nem valószínű, hogy elolvasom a héten, de jó lenne haladni vele. A nyári motívum pedig ez a gyönyörű rét.


A könyv, ami nyáron játszódik...


Trianon arcai. Oké, oké, oké, ez eléggé necces ide, de a békeszerződést június 4-én írták alá, ami nyár már. Amúgy a Terrorban is van olyan időszak, ami nyáron játszódik, úgyhogy akár azt is hozhatnám ide.

A régóta hanyagolt sorozatfolytatás...


Anthony Ryan: A láng légiója. A Tear végzete és eközött vacilláltam, de végül ezt választottam, mert itt régebben olvastam az előző részt. Ráadásul meg is jött a kedvem egy kis sárkányosdihoz. *-*

A wild card...


Margaret Atwood: Guvat és Gazella. Igazából bármelyik könyv lehetne, de ez az egyetlen aktuális olvasmányom, ami kimaradt a szórásból. :)

A mostani read-a-thont nálam nagyban meghatározta, hogy szeretnék az aktuális olvasmányaimmal haladni (vajh, kinek az ötlete volt az első kategória :D)


Végezetül pedig csak annyit mondhatok... készüljetek fel, pótolni fogom az elmúlt hetek inaktivitását. ;)

3 megjegyzés:

  1. Szép mennyiség! ^^
    Várom, hogy pótold! :D (És közben elsunnyogok balra halkan.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Készülj fel, hogy közel napi szinten posztolgatok most. :D Sok a tennivaló itt! De várom ám a te posztjaidat is! :P

      Törlés
    2. ^^

      Hát ööööö... szép nyarunk van! :D

      Törlés