2018. október 14., vasárnap

Jessica Townsend: Nevermoor - Morrigan Crow négy próbája

Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia.
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: „Mondd csak, akarsz-e élni?” Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba viszi. Ahhoz azonban, hogy maradhasson, és felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba, a lánynak négy próbát kell kiállnia.
Az élete a tét: ha sikerül, biztonságban élhet tovább Nevermoorban, ha nem, el kell hagynia a várost, és szembenéznie a végzetével.

Sorozat: Nevermoor #1


A Kolibri Kiadó jóvoltából immár magyarul is megismerkedhetünk az elátkozott gyermeknek számító Morrigan Crow-val, akit egy Jupiter nevű idegen elvisz Nevermoorba, ahol a lánynak ki kell állnia 4 próbát, hogy felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba. Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink Morrigan Crow kalandjáról, tartsatok velük, mert a turné végén lehetőségetek lesz megnyerni a kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét!

Mágia, elátkozott gyermek, mágia, új esélyek, mágia, próbák… Ez a pár szó elég volt ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésemet Jessica Townsend: Nevermoor regénye iránt. Még a külföldi megjelenése idején figyeltem fel a kötetre, így hatalmas meglepetésként ért, mikor a Kolibri kiadó jóvoltából Magyarországon is megjelent a külföldön hatalmas népszerűségnek örvendő sorozat első része.

Mielőtt belevágnék Morrigan próbáiba, beszéljünk kicsit a magyar kiadásról. A magyar borító nem igazán kapott pozitív visszhangot, ami első ránézésre érthető – nagyon egyszerű, se esernyő, se Morrigan, semmi különleges. Aztán megjelent a könyv, s mikor kibontottam a csomagot, elállt a szavam. A borító gyönyörű; minimalista, de mégis van benne valami extra. Ezzel pedig tökéletesen tükrözi a belső tartalmat. A fordítás is kiváló lett; nagyon örülök, hogy egy olyan fordító(művész) kezébe került a sorozat, mint Pék Zoltán.

A regény teljesen elvarázsolt, s megmelengette a szívem és a lelkem. Már az első oldalakkal magával ragadott, s jelenleg is teljesen a hatása alatt vagyok. Csupán 380 oldalas a könyv, de mégis annyi kiemelésre méltó aspektusa van.

A Nevermoor a Köztársaságban indul, ahol az ifjú, elátkozott Morrigan Crow él, s várja 11. születésnapját, s halálának idejét. Már ez a felütés jó pár gondolatot ébreszt az olvasóban, valamint felvezeti a regény központi témáját is. A család és a társadalmi kirekesztettség kérdése jelenik meg a könyv elején, amikhez az írónő folyamatosan visszatér. A szívem belesajdult Morrigan helyzetét olvasva. Az írónő igyekezett humoros, néha szarkasztikus kommentekkel oldani a kislány tragikus sorsával járó szomorúságot, de végig érződött, hogy Morriganen milyen mély nyomot hagyott mindegyik történés.

Morrigan Crow karakterét hamar a szívembe zártam – nem csupán a tragikus élete miatt, hanem azért a bátorságáért is, amivel szembenézett mindennel. Hát még később, ahogy az írónő egyre inkább kidolgozta a kislány személyiségét, s bemutatta legnagyobb félelmeit, legrejtettebb titkait. Lehetetlenség nem szimpatizálni vele, akárcsak a lány későbbi családjával.

A regény hangulatában jelentős változást hoz Nevermoor felbukkanása. A legtöbb lényeges szereplővel itt ismerkedünk meg, valamint itt kezdi el az írónő a mágikus aspektus bemutatását is. Az itteni varázslatosság részben a mágikus teremtmények létezésében (pl. sárkányok, vámpírtörpék vagy törpevámpírok), életre keltett tárgyakban, szürreális jelenségekben és a csudával jelenik meg. Személy szerint imádom az ilyet, a bennem élő gyermek pedig nagypapa meséin nosztalgiázik tőle.

Habár a regény címe Morrigan Crow négy próbája, maguk a próbák nem játszottak annyira fontos szerepet. Lényegesek voltak ugyan, de sokkal inkább a szereplők személyiségének elmélyítésében, valamint a valószínűleg később jelentős szerepet játszó karakterek bemutatásában. Ettől függetlenül nagyszerűnek találtak a próbák jellegék, pont amiatt, hogy általuk mélyebb belátást nyerhettünk a karakterek érzelmeibe és gondolataiba.

Az írónő maga is hangsúlyozza, és jó néhány külföldi véleményben is visszaköszönt az, hogy a regény több eseményét is a Harry Potter inspirálta. Én is észrevettem hasonlóságokat, különösen a főgonosszal szembeni hozzáállásban, s Morrigan szituációjában, de nem gondolom, hogy annyira Harry Potteres lett volna; van benne annyi eredetiség és báj, hogy kiérdemelje azt, hogy a Nevermoor Nevermooros volt. Különleges, lenyűgöző és varázslatos.

Ráadásul tele izgalmas rejtélyekkel is. Ugyan kitalálható maga a végkifejlet, de az odáig elvezető út az, amiért igazán érdemes belevágni ebbe a kalandba. Én imádtam a teljes cselekményt, különösképpen a karácsonyi fejezetet, amely akkora boldogsággal töltött el.

Morrigan mellett érdemes a többi szereplőt is kiemelni, mivel az írónő nekik is alaposan kidolgozott személyiséget adott, vagy legalább megalapozta, hogy a jövőbeli kötetekben jobban megismerhessük őket. Különösen tetszett, hogy a klasszikus jó-rossz gondolatmenetet valamelyest árnyalta, hiszen még a gonosz (vagy annak tűnő) karaktereknek is adott motivációt.

Mindent összevetve rajongójává váltam ennek a regénynek, az itt bemutatott világnak, s a karaktereknek. Habár nem csupa boldogság és vidámság, engem mégis olyan kellemes érzésekkel töltött el az az őszinteség és szívből jövő szeretet, ami a karakterek közt kialakult. A regényt ajánlanám minden fiatalnak és gyermeklelkű felnőttnek, akik hisznek a varázslatban, ugyanis Morrigan Crow garantáltan elbűvöl minden olvasót.



Könyv adatai
Eredeti cím: Nevermoor (2017)
Kiadó: Kolibri (2018)
Oldalszám: 380

Nyereményjáték


A Kolibri kiadónál nagyon izgalmas ifjúsági fantasy regények jelentek meg az elmúlt években, amik felkeltették bloggereink figyelmét. A mostani feladat az, hogy a borító részletről felismerjétek a könyvet, és beírjátok a címét a megfelelő helyre a rafflecopter dobozban!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway


További állomások


10/14 - Always Love a Wild Book
10/18 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
10/22 - Hagyjatok! Olvasok!
10/25 - Könyv és más
10/28 - Olvasónapló
10/31 - Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése