2018. október 23., kedd

James S. A. Corey: Kalibán háborúja

Többé ​már nem vagyunk egyedül.
Az idegen protomolekula felfedezése egyértelműen bizonyítja egy emberi ésszel felfoghatatlan intelligencia létezését. Miután a Vénuszra került, titokzatos módosításokat hajt végre az égitesten, és azzal fenyeget, hogy tovaterjed az egész naprendszerben.
Bár a Föld és a Mars békét kötött, a külső bolygók és az Öv még nem lehetnek biztosak újonnan szerzett autonómiájukban.
A külső bolygók éléskamrájaként emlegetett Ganymedesen egy marsi tengerészgyalogos nő az egyedüli túlélője egy ismeretlen eredetű és sebezhetetlennek tűnő szuperkatona támadásának, aki lemészárolja az ott állomásozó marsi és földi egységeket. A Földön egy magas beosztású politikusnő igyekszik megakadályozni az incidens nyomán kirobbanó újabb bolygóközi háborút, miközben minden és mindenki ellene dolgozik.
James Holden és a Rocinante legénysége a Külső Bolygók Szövetségének megbízásából a harcoktól sebzett Ganymedesre érkezik, ahol egy kétségbeesett tudós segítségére sietnek az eltűnt gyermeke utáni kutatásban. A látszólag egymástól független események gyújtópontjába ismét Holdenék kerülnek…

Sorozat: Térség #2

A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!





James S. A. Corey Térség sorozatával tavaly ismerkedtem meg, mikor is a Leviatán ébredése teljesen levett a lábamról. Úgy gondoltam, hogy a sorozatkezdő kötet izgalmas és sokoldalú történetszállal operál, megtalálja az egyensúlyt az egyéni dráma és a sokkal nagyobb volumenű történések kezelésében, emellett pedig rengeteg potenciált tartalmaz a jövőre nézve. Ebből kifolyólag izgatottan vártam, hogy folytassam a sorozatot, megtudjam, a szereplők hová is jutnak el ebben a kötetben. Az elvárásaim az első rész sikeréből kifolyólag magasak voltak, ráadásul tele voltam kérdésekkel, amelyekre válaszokat vártam.

A Kalibán háborúja egy újabb intenzív, sokat ígérő bevezetés után nem sokkal az első rész befejezése után veszi fel a fonalat, ahol is a főszereplők az eddig történtek következményeivel kénytelenek szembenézni, illetve próbálnak ellavírozni a bolygóközi diplomácia mocsaras berkeiben. Ha pedig ez nem lenne elég a szereplőknek (és az emberiségnek), újabb veszély fenyegeti az emberi faj fennmaradását. A kérdés csak az, hogy képesek lesznek-e az emberek túllépni az eddigi konfliktusaikon, vagy addig élnek tagadásban, amíg nem lesz túl késő.

Ha a Leviatán ébredésére azt mondtam, hogy izgalmas, a Kalibán háborújára új kifejezést kellene kitalálni, ugyanis az író párosnak sikerült még magasabbra tenni a lécet. A történet ismételten több szálon indul el, melyek végül összekapcsolódnak, és egy ütős cselekménylánccá válnak. Az egyik szálon az egyik új szereplő gyermeke eltűnik, mikor támadás éri Ganymedest; a férfi pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy megtalálja őt. Ez a szál leginkább egy apokaliptikus regényre hasonlított, amelyben a világ összeomlik, a főszereplő egyetlen célja mégis a gyermeke felkutatása. Ezzel együtt az írók az egyéni és a közösségi érdekek prioritását ütköztették egymással. A téma feldolgozása ugyan klisés lett, mégis sikerült a szerzőknek átadnia azt a kétségbeesést, amit a szereplő érzett.

A másik jelentős történetszál egy diplomáciai revü volt, tele intrikával, árulással és más érdekességgel. Idegőrlő élményt jelentett, mert folyamatos feszültséget jelentett, hogy bármelyik pillanat sorsdöntő lehet. Nagyon tetszett az az összetett folyamat, amit a szerzők bemutattak – mint egy sakkjátszma, ahol az ellenfelek a végletekig képesek elmenni a győzelem érdekében. Ennek a történetszálnak a vezéreleme lett Avasarala, a környezetét bosszantó, éles eszű öregasszony, aki leginkább az Isteni városok sorozat Turjin Mulageshére emlékeztetett. Ha őt kedveltétek, Avasaralat is fogjátok. Nagyon tetszett a nő karakterének kidolgozottsága is.

A diplomáciai revü részévé válik a harmadik új karakter, Bobbie, aki katonaként kerül bele az összeesküvések pókhálójába. Imádtam Bobbiet is, a legtöbb humorosabb jelenet hozzá kötődik. Az ő szereplésével jelent meg a sorozatban egy klasszikusabb katonai sci-fi vonal. Emellett Bobbie is követi azt az elvet, amit a legtöbb katonai sci-finél megfigyelhető; mégpedig hogy teljes mértékben ignorálnák a diplomáciát, és ami a szívükön, a szájukon. Többek közt emiatt Bobbie is olyan karakter típus, amellyel már találkozhat az olvasó más katonai sci-fiben. Ugyanakkor itt üdítően hatott a jelenléte, remek párost alkottak Avasaralával, kihozták egymásból a legtöbbet.

Végül pedig mindennek közepében található James Holden és a Rocinante legénysége. Őszinte leszek, engem meglepett, hogy Jimre ekkora hatással volt Joe Miller jelenléte; nem éreztem indokoltnak, hogy ennyire megrengesse a férfit a világnézetében. Ezzel együtt nagyon elgondolkodtató volt a kapitány morális vívódását végigkövetni – különösen abból a szempontból, hogy bár érte külső befolyás a döntéshozatal előtt, végül saját erejéből járta végig az utat.

A világfelépítés tekintetében ezúttal elsősorban az intergalaktikus politikai rendszerre fókuszáltak a szerzők, a „főgonoszról” ismét csak csipetnyi információt tudtunk meg. Az emberek közti viszony tekintetében a szerzők nem festettek fel utópisztikus állapotokat – megmaradtak ugyanazok az emberi előítéletek, amik a modern világunkat is nagyban jellemzik, csak univerzális skálára kiterjesztve. 

Mindent összevetve a Kalibán háborúja tovább emelte a Térség sorozat színvonalát mind a történetvezetésben, mind a karakterek szempontjából. A kötetet és a sorozatot ajánlanám mindenkinek, akik egy pörgős, kicsit összetettebb, mégis szórakoztató űroperára vágynának. Csak arra figyeljetek, hogy a harmadik rész a közelben legyen, mert a második kötetnek brutális függővége van. Én szóltam!


Könyv adatai
Eredeti cím: Caliban's War (2012)
Kiadó: Fumax (2014)
Oldalszám: 556

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése