2019. március 8., péntek

Hétvégi Olvasónapló (174) Virágba borulva

A hétvégi olvasónapló egy hetente jelentkező rovat, amelyben az elmúlt heti olvasmányaimat összegzem, valamint megosztom a következő heti terveimet. Emellett simán szövegelek mindenről benne.





Tegyünk be egy könnyed dalt, és vágjunk bele a mai bejegyzésbe. Mivel ezen a héten nem történt olyan esemény, amiről nagyon részletesen lehetne írni, arra gondoltam, hogy szösszenetekben szedem össze, hogyan telt a hetem (nem időrendi sorrendben).

* Kötelező pihenés egészen csütörtökig (más néven táppénz).

* Az ébredő természetben való gyönyörködés, és örömködés az új virágok miatt.

* Férfi kollégák ünnepi köszöntése, avagy sütizés (a mestercukrászok mindig elkápráztatnak még a legegyszerűbb sütijeikkel is), közös ünneplés és egy kis ajándék (virág és nyaklánc). 

* Amikor egy idegentől kapok rózsát nőnapra.

* Ma reggel az alábbi üzenet fogadott az egyik diákomtól: "Jó reggelt, Tanárnő, boldog nőnapot kívánok!" 

* A diákjaim továbbra is. Sétáltam le a lépcsőn, s meglátott némely diákom. Csak úgy zengett a folyosó a "boldog nőnapot, Tanárnő!" kiáltásoktól. 
* Könyvtárazás, ahol csupán 3 könyv csábított el! - Arthur C. Clarke: 2010. Második Űrodisszeia, Daniel Keyes: Virágot Algernonnak és Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban. Sajnos, nem vagyok biztos abban, hogy a Dabos regényt valóban elolvasom-e.

* Találka Esztivel (szokásos program), kávézás a Café Frei-ben, s antikváriumozás. A kávé sokkal szebb volt, mint ami ízélményt nyújtott. Nézzétek meg, milyen művészien van elkészítve még a teteje is a mintákkal.

* Kérnem kellett jegyet, mivel a bérletem lejárt. A sofőr teljesen meglepődött, hogy közalkalmazottit kértem. Azt hitte, diák vagyok még. 

* Megérkezett édesanyám születésnapi ajándéka, aminek nagyon örült.

* Találkoztam a kertszomszédommal, aki úgy fogadott, hogy mehetnék már kertészkedni. :) Hamarosan.

* Megmetszettem a gyümölcsfákat. Kimerítő program volt, de most olyan szépek és szellősek. Ha minden jól megy, idén ehetek ismét hazai termesztésű barackot. 

A héten olvastam




Befejeztem március első regényét, Mark Lawrence: Tövisek királyát. A kötet közepe számomra igazi csalódás volt, amiért az utolsó 100-150 oldal kárpótolt csupán. Úgy gondolom, Lawrence nem igazán építette fel a világát, sem a karaktereit, s nekem nagyon hiányzik, hogy valamit érezni tudjak olvasás közben. 
Mármint rengeteg szereplő halálozik el ebben a kötetben is, és igazából semmi hatása nincs egyiknek sem. Ez valamilyen szintén érthető, mivel Jorg sem törődik (részben látszólag) ezekkel a szereplőkkel. 

Aktuális olvasmányok


   

Ursula K. Le Guin: The Books of Earthsea
Haladás: 34. oldal (+9 oldal)

Tudom, tudom, nem nagy haladás, viszont nem nagyon volt alkalmam olvasni ezt a regényt a héten. Ugyanakkor nagyon tetszik! Imádom az írónő stílusát, azt a részletességet, amivel megjeleníti a világot (beleértve a szereplők belső világát is). Alig várom, hogy folytassam tovább Ged (Sparrowhawk) történetét! Remélem, hétvégén lesz rá lehetőségem.

Arthur C. Clarke: 2001 - Űrodisszeia
Haladás: 70. oldal (+70 oldal)

A havi Arthur C. Clarke regényemet is elkezdtem, s kijelenthetem, egyáltalán nem csalódtam! Az ember fejlődésének kezdeti szakaszától indít a szerző, s onnan jutunk el a jelenlegi narrátorhoz, aki épp a Holdra utazik egy rejtélyes ügy miatt.
Habár ez egy klasszikus, nem ismerem a cselekményét, így nagyon kíváncsi vagyok, hova vezet mindez a felvezetés. 

Tervek


   


Valószínűleg jövő héten befejezem Clarke regényét, így haladok tovább a várólistámon, amin két jelölt maradt. Még nem tudom, melyiket fogom végül elkezdeni - meglátjuk, milyen hangulatban leszek.
A Kommunista kiskirályokat múlt héten kaptam a kiadótól, s az egyik olyan korszakról szól, amit szeretek tanulmányozni.
A Bábel fiai pedig az utolsó könyvtári könyvem az előző havi listából (az Éjszárnyat a héten félbehagytam, így az kiesett). Az írónőtől már olvastam, és nagyon várom az új regényét. A várakozást kitöltvén szeretném a Bábel fiait elolvasni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése