2015. november 10., kedd

Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

"A boszorkányoknak nincs saját meséjük."

Sorozat: Jók és Rosszak Iskolája #1

Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.

Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.




A Twister Media Kft. elhozta hazánkba Soman Chainani népszerű trilógiájának első részét, a Jók és Rosszak Iskoláját. A regény már hat kontinensen megjelent, 23 nyelvre fordították le és hamarosan film is készül belőle. Gyertek és járjátok be velünk a Jók és a Rosszak Iskoláját, a tornyokat és a furcsa szobákat, barangoljatok velünk a kék minden árnyalatában játszó fák között a Végtelen-erdőben és fedezzétek fel velünk a mesék világát egy kissé más értelmezésben. Ismerkedjetek meg Agathával, aki egy temető mellett lakott és biztos volt benne, hogy a Rosszak közé kerül, illetve Sophie-val, aki kiskora óta hercegnőnek készül és eredendően Jónak tartja magát. Agatha mégis Végestelen lesz, Sophie pedig Végességes. Vajon hiba történt vagy a két lány nem is az, akinek feltételezi magát?

Az út első napjára 2015. november 7-én kerül sor, majd ezt követően minden nap másik hét blogger segítségével ismerhetitek meg a Jók és a Rosszak Iskoláját. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a rendhagyó nyereményjátékunkon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - nyolc példány a Jók és a Rosszak Iskolája című könyvből, továbbá a blogok némelyikén még egyéni nyeremények is lesznek: könyvjelző, órarend és kitűzők!

Soman Chainani regénye számomra az „imádom” kategóriába tartozik. Először még a megjelenése évében olvastam, sőt még értékelést is írtam róla, amit ide kattintva elolvashattok.

Éppen ezért ezúttal inkább egy listát készítenék a 10 okról, amiért érdemes elolvasni ezt a regényt!

1. Mindenki életében szükség van egy igazi tündérmesére – nem számít, milyen idősek vagyunk, néha remek kikapcsolódást nyújt, és elfeledteti velünk a hétköznapokat.

2. Agatha és Sophie története nem csupán egy tündérmese. A mögöttes tartalma lenyűgöző, és az a finom kidolgozottság! Rengeteg idézetet jelöltem be, amelyek megérintettek valamiképp.

3. A barátság ereje! Nagyon örültem, hogy ebben a mesében a két főszereplőnő közti barátság ennyire központi szerepet kapott. Ez különösen a regény második felében domborodik ki, és tanít egy életre szóló leckét.

4. Van egy bunkó herceg, aki nagyon hercegies, van egy rózsaszín királylányunk és egy folyton feketébe járó boszorkányjelöltünk. Mennyire klisés, nem? A valóság nem is lehetne ennél különbözőbb.

5. A világ, amelyben a könyv játszódik. Megismerhetjük, hol nevelkedtek a jövőbeli mesebeli hercegnők, hercegek, boszorkányok és egyéb főgonoszok. Annyira imádtam megtudni, hogy a ma már népszerű hercegnők, mint Belle vagy Hófehérke, hol is kezdték pályafutásukat. Soman szerint.

6. Mert eddig nem tudtad, mennyi mindenen kell valakinek keresztülmennie ahhoz, hogy hercegnő legyen. Az állatokkal beszélés tudománya nem természetes adottság – minimum felsőfokú nyelvvizsga kell belőle.

7. Bentlakásos iskoláról van szó, ami már önmagában egy érdekes helyszín és lehetőség. Ráadásul itt nem a hétköznapi tantárgyakkal találkozhattok, hanem szépítéssel, hercegnői etikettel és társaival. Mind fontos ismeret, amit ajánlatos minél előbb elsajátítani.

8. Soman Chainani írásmódja elbűvölő, már az első oldalaktól kezdve magával ragad, és úgy érzed, mintha te is részese lennél ennek a világnak.

9. Már említettem a lányokat együtt, de külön-külön is nagyon érdekesek. Mindkét lány kidolgozott személyiséggel rendelkezik, könnyű megkedvelni őket, és drukkolni nekik, hogy meglegyen a happy endjük.

10. A befejezésért. Imádtam, és szerintem nektek is nagyon tetszene!


Extra


A kötet illusztrátora a kiváló alkotó, Iacopo Bruno. A mostani extrában az ő munkásságából szemezgetek. Szerintetek is igazán magával ragadó borítókat készít? Én szívesen leszedném ezeket a könyveket a polcról:







Nyereményjáték


A Twister Media Kft. bőkezűségének köszönhetően ezúttal rendhagyó nyereményjátékra invitálunk titeket. Minden állomáson egyéni játék és egyéni nyeremény vár Titeket. Összesen nyolc példány Jók és Rosszak Iskolája kerül kisorsolásra, továbbá könyvjelzők, órarendek és kitűzők. Érdemes játszani minden állomáson, így nagyobb eséllyel nyerhetitek meg a könyvek egyikét. Sikeres játékot!

A mai állomáson két tündérmesét kell kitalálnotok a főszereplők gondolatai alapján:

1.) Már közeleg az idő. Folyton csak a percek, a másodpercek - az ember lánya már nem is érezheti jól magát anélkül, hogy az óráját kellene figyelnie. Legalább a lábméretem annyira különleges, hogy nincs még egy az egész birodalomban!

2.) Nem tudom eldönteni, ki is vagyok. Egykor királylány volt, most pedig itt bujkálhatok egy huzatos házban. Vajon ez a három tündér tényleg létezik, vagy már megint hallucinálok, mint múltkor azt a dalospacsirta hercegecskét. Hmm, ő aztán jól nézett ki!

További állomások


11/10 Always Love a Wild Book

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    A facebookon Netti Kovács néven likeoltam az oldalak, a R.dobozban pedig Kovács Antoniettaként szereplek. Köszi a lehetőséget!

    VálaszTörlés