2016. július 26., kedd

Féléves Könyves Kiakadás Tag #2

Tavaly félévkor találtam rá egy tag-re, amelyet gyakorlatilag minden évben meg lehet csinálni - a féléves könyves kiakadás tag.
Akkor is egy élmény volt megválaszolni a kérdéseket (értsd: szörnyen nehéz, alkalmanként kínzással felérő), úgyhogy újra megcsinálom!





1. A legjobb 2016-os olvasmányod!

Haha. Ha. Ha. Ha. Rögtön a közepébe. Tavaly elég tiszta képem volt a kedvencemről (két könyv közül vacilláltam, de tudtam dönteni), de idén? Fogalmam sincs. Annyi kiemelkedő és különleges regényt olvastam, hogy fogalmam sincs.
Nem tudom, nem tudom, nem tudom, nem tudoooooom!
Legyen top 3? Azt mégiscsak könnyebb...

  


Tudom, csaltam... de egyszerűen nem tudtam egyik Agaves könyvet sem kizárni! Mind a háromnak más az erőssége és képtelen voltam megtenni! Ugye megértitek?

2. Legjobb folytatás, amit 2015-ben olvastál!

Szintén nehéz kérdés, viszont itt csak két jelöltem volt, ebből az egyik Leigh Bardugo: Siege and Storm - Ostrom és vihar. A győztesnél mondhatjuk, hogy egyértelmű választás, hiszen rajongok a sorozatért, különösen ezért a kötetért:


Mondtam vagy mondtam?

3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél!

Idén nem sok friss megjelenést olvastam, de három olyan van, amit nagyon bánok, hogy nem került még sorra. 

  


4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére.

Lehet meglepetés lesz, de egy magyar regény megjelenését várom leginkább az év második felében. Természetesen fantasztikus könyvek jönnek külföldön is (szép hosszú a TBR listám ennek köszönhetően), de a kedvenc magyar sorozatom utolsó része is megjelenik (remélhetőleg idén): Tavi Kata: Sulijegyzetek #4
Se címet, se borítót, se fülszöveget nem tudok, de annyira szeretném már olvasni, és megtudni, miként záródik a történet! Ráadásul Tavi Kata olyan csodálatos (so fabulous) élőben is, így csak még tovább növekedett az izgalmam a sorozat iránt.

5. Legnagyobb csalódás.

Nem lehetett valami rossz évem, ha nem jut eszembe elsőre semmi. Á, megtaláltam mindhárom jelöltet. Ebből mondjuk az egyiket (Alexandra Bracken: Passenger) kizárnám, mert itt ahogy telik az idő, úgy értékelem egyre jobban (holott három csillagot kapott anno, és tényleg csalódott voltam valamilyen szintig). Jennifer A. Nielsen: Mark of the Thief olvasása óta is eltelt elég idő ahhoz, hogy ne érezzem annyira a csalódottságot. Sőt, már lassan kíváncsi leszek a folytatásra is. A harmadik lesz a befutó:


Nem volt rossz olvasmány, nem ezért csalódtam benne. Sokkal inkább, mert mindenki annyira dicsőítette, és ehhez képest igencsak átlagos volt. Nem éreztem, hogy bármit nyertem volna az olvasásából. Ez pont most visszanézve még rosszabbul jön ki, mert John Corey Whaley: Kobak könyve viszont nagyon sokat jelentett, és ahhoz viszonyítok (pedig nem szabad, nem is szoktam...).

6. Legnagyobb meglepetés.

Itt két jelöltem, de mindkettő más okból vált nyertessé:

 

Philip K. Dick regénye a hatalmas csavar miatt került ide (ezt nem láttam... fogalmam sem volt). Marie Rutkoski könyve pedig pozitív csalódás volt. Annyian imádják, és emiatt tartottam attól, hogy én nem fogom. Szerencsére nem így lett.

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új).

Ez az a kategória, ami tavaly is, idén is elég egyértelmű volt: Naomi Novik.
Az írónőtől két regényt olvastam, abból az egyik esélyes az idei év legjobb regénye címre. A másik pedig sárkányos. Kell ennél többet mondanom?

8. Legújabb könyves szerelem.

Van valaki, akibe belezúgtam? Fejből nem jut eszembe senki. Jaj, de igen! Viszont, ha ezt Rami látja, elorozza tőlem a kicsikémet. A legújabb könyves szerelmem Nyikolaj.



9. Legújabb kedvenc karakter.

Ugyan belezúgtam, de nem Nyikolaj lett a legújabb kedvenc karakterem. Agnyeska Naomi Novak Rengeteg könyvéből ügyetlen, csupaszív és nagyon erős egyéniség. Egyértelmű, hogy ő lett a kategória nyertese.



10. Egy könyv, amin sírtál.

Egyetlen ilyen könyv volt, ahol kicsit elérzékenyültem, mégpedig a legutóbbi olvasmányom, John Corey Whaley: Kobakja. Amikor összeállt minden a fejemben, akkora szomorúság tört rám, hogy nem bírtam megálljt parancsolni azoknak a fránya könnyeknek.




11. Egy könyv, ami boldoggá tett.

A csodálatos és gyönyörűséges shipem a legboldogabbá tett. 




12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál.

Ha lehet újranézést is mondani, akkor Jane Austen: Meggyőző érvek könyvéből készült filmadaptációt mondanám. Nem bírom elégszer újranézni a Jane Austen könyvadaptációkat, annyira könyvhűek.

13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál.

Ilyen nincs most. Minden értékelés egyenlő... ;)

14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál).

  

Nem vagyok hajlandó választani közülük... így is kész kínzás volt leszűkíteni a listát erre a háromra.

15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

Húúú, ez egy szép hosszú lista, de leszűkítem hatra. 

  

  
 
És természetesen mellette a feljebb említett négy megjelenés, amit nem olvastam / legjobban várom. Meg úgy kismillió regény, mert a várólistám még mindig 

16. Kiket jelölsz?

Most nem igazán szeretnék jelölni, így maradok az állandó tag-társamnál, Nancynél. :)

3 megjegyzés:

  1. Megcsinálom én is újra! :))) Köszi, hogy eszembe juttattad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jujj, alig várom, hogy olvassam! :)

      Törlés
    2. Most már lehet. :) http://pupillaolvas.blogspot.com/2016/08/mid-year-book-freak-out-tag-2016.html

      Törlés