2015. augusztus 3., hétfő

Moskát Anita: Horgonyhely

"Akkora a világ, amekkorát be tud járni. Egy lépéssel sem nagyobb."

Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét.
A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja. 


A GABO SFF jóvoltából megjelent Moskát Anita legújabb regénye, a Horgonyhely. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja ezt a merész témát feszegető, lenyűgöző könyvet, mely felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.

2015. augusztus elsejétől egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Gondolom nem lesz meglepő, hogy Moskát Anita könyvénél a borító keltette fel először az érdeklődésemet – de nézzetek rá! Gyönyörű. Azonban kellett a fülszöveg is ahhoz, hogy ténylegesen olvasni akarjam. Leginkább az fogott meg, hogy még egyáltalán nem olvastam ehhez hasonló regényt. A kíváncsiság pedig nagy úr.

A könyvre végül 4.5 csillagot adtam kompromisszum alapján. Fogalmam sem volt róla, hogy 4 vagy 5 csillagot adjak-e, és így lett a felezés. Igazából minden, ami következni fog, pozitívum lesz a regényről, így felmerülhet bennetek a kérdés, miért nem tudok öt csillagot adni mégsem. Még nem találtam meg erre a megfelelő kifejezést, így csak körbeírni tudom nektek, mit is hiányoltam. Egy érzést, ami túlmegy azon, hogy tetszik. Tudjátok, amikor olvasol egy könyvet, és te jó ég, imádom egy elemét (írásmódot, világot, eseményszálat, karaktert, shipet, miegymást). Az a valami, ami, még ha vannak hibái a könyvnek, kiemeli a többi közül. Itt viszont nem találtam olyan aspektust, amibe belezúgtam volna. Minden tetszett, de… nos, igen, ez történt velem.

Most, hogy ezt tisztáztuk, nézzük, miért tetszett ez a könyv. Leginkább a világ fogott meg, amit sikerült a jó öreg Éjszaka Házás szóhasználattal „szuperérdekesnek” titulálni bárkinek, aki eddig kérdezett. Mert az volt – nagyon különleges, egyedi és elgondolkodtató. Bár legelőször arra gondoltam, hogy ha ezt a regényt egy férfi írta volna, lehet, meglincselték volna. Ami az írónőt dicséri mellékesen. Szóval, egy matriarchális társadalomba keveredtem, ahol a nők váltak az elnyomókká, a férfiak pedig az elnyomottakká. Elég érzékeny téma a mai napig a nemi egyenlőség kérdése, és Anita annyira élethűen írt, mintha dokumentumregény lenne. Így folyamatosan arra emlékeztettem magam, hogy ez egy fikció, fikció, fikció. Mert máskülönben néhol sértőnek érezhető a könyv. Pedig mindez az adott karakterek sajátosságai, és szükséges is a hiteles ábrázolásukhoz.

Ettől függetlenül ez az elnyomás rész annyira nem állt közel a szívemhez, a mágia viszont már sokkal inkább. Elgondolkodtató volt, hogy itt varázslat köti az embereket ahhoz a földhöz, ahol születtek, a mi világunkban pedig a saját szívünk az, amely horgonyhellyé változtathatja azt a települést, ahol felnőttünk.

A karakterek kiválóan lettek kidolgozva és remekül fejlesztette az írónő őket a regény folyamán. Nem igazán kedveltem senkit, tőlem bármi történhetett volna velük, az sem rázott volna meg különösebben. Itt jön ki ismét, amit az elején írtam. Fantasztikusan megalkotott szereplők, emberiek tele hibával – de annyira távol álltak tőlem (nem, ezt nem mondhatom, amikor lázadók vezére, meg királygyilkosok simán a kedvenc karaktereimmé váltak), vagy nem is tudom… de csak semleges szereplők maradtak végig. Pedig megvolt a potenciál, Helga sorsa igencsak érdekelt az elején, de miután megkapta, amit akart hirtelen felindulásból, nos, elvesztette az érdeklődésemet.

Ezt a könyvet nem ajánlanám széles olvasórétegnek, bár igen különleges, precíz és művészien kidolgozott világilag és karakterileg is. Viszont azoknak javasolnám olvasásra, akik valami másra vágynak a megszokottól, és új perspektívából szeretnék látni a nemi és születési kérdéseket. Számomra a legbecsesebb aspektusa mindenképp a horgonyhely jelentősége maradt, mert az a saját életemről is elgondolkodtatott. A lényeg, hogy bár számomra nem adta meg azt a pluszt, amitől szerelembe estem volna, egy kiválóan megírt, igazi, minőségi regényhez volt szerencsém.


Könyv adatai
Eredeti cím: Horgonyhely (2015)
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 440 

Nyereményjáték


Ezúttal könnyű dolgotok lesz, minden állomáson találtok egy kérdést, amire válaszolnotok kell. Segítséget a bejegyzésekben, a beleolvasóban, valamint a google-ben találtok. Ha ügyesek vagytok, megnyerhetitek a Horgonyhely három példányának egyikét.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Mai kérdés: Hány gyűrűt hord Vazil?

További állomások

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése