2019. február 23., szombat

Hétvégi Olvasónapló (173) Pár gondolat

A hétvégi olvasónapló egy hetente jelentkező rovat, amelyben az elmúlt heti olvasmányaimat összegzem, valamint megosztom a következő heti terveimet. Emellett simán szövegelek mindenről benne.






Már megint lehúzom magam. Alapvetően úgy gondolom, hogy nincs gondom az önbizalmammal - egészséges szinten birtoklom. Viszont ezen a héten feltűnt, hogy ez a magabiztosságom szakmai szempontból nem áll valami jó helyzeten. Annak ellenére, hogy most teljesítettem a pedagógus minősítési vizsgát, úgy érzem, hogy nem csinálok semmit jól.
Annak ellenére, hogy a diákjaimtól napi szinten hallom, hogy jó tanár vagyok, megváltás volt ez az óra, stb. - nem tudom elhinni. Magamban mindenfélét kitalálok, hogy miért mondhatták. 
Ráadásul még az előző munkahelyemen hátramaradt diákjaimról is azt hallom, hogy visszasírnak. Ami elszomorító, de egy kis részem büszke arra, hogy ilyen sokra tartanak.

Elképzelni nem tudom, hogy miért történhetett ez, amikor eddig minden rendben ment. Mindenesetre igyekszem összeszedni magam, s rájönni, hogy mit tehetnék azon túl, hogy fejlesztem magam tovább. S remélem, hogy elmúlik ez az érzés, s megtanulom elfogadni a dicséretet.

Emellett azon gondolkodom, hogy a pedagógus diploma mellé egy pszichológiait is kellene a tanároknak szerezni. Ez a hét ugyanis érzelmileg nagyon megterhelő volt. A legborzalmasabb pillanat az volt, amikor egy síró diákomat kellett megvigasztalnom. Majd megszakadt a szívem érte, s annyira szerettem volna megszüntetni minden bánatát de sajnos túl mélyen gyökerezik ez benne. Csak annyit tudok tenni, hogy ott leszek neki, ha valamire szüksége van. 
Nagyon szomorú látni, hogy mennyi fájdalom van egy-egy tanulóm szemében. Olyan fiatalok, s már most annyi fájdalmat kellett megélniük. 

Kicsit vidámabb vizekre evezve. Naprakész vagyok a bloggal! Nem hittem volna év elején, hogy egyszer elérem ezt a helyzetet, de most nincs semmi elmaradásom, s jöhetnek az újabb posztok! :) 

Emellett a héten kihasználtam a melegebb időt, s megmetszettem a rózsákat és az alma/körtefákat. Ma szerettem volna a rózsákat lemosó permetezéssel felkészíteni az évre, de ilyen hidegben nem lehet. Remélem, hamar visszajön a meleg, s folytathatom az ügyködést odakint.

A héten olvastam




Az egész hetemet igénybe vette N. K. Jemisin How Long 'til Black Future Month? novelláskötetének olvasása. 4,5*-ot adtam a gyűjteményre, részben azért, mert nem mindegyik novella tetszett, részben pedig, mert összesítve sem érzem azt, hogy ez igazi, 5*-os szerelem lenne.
Úgy gondolom, Jemisin novellái mind lehettek volna 1-1 regényfolyamnak az alapja. Olyan érdekes világokat teremtett, s olyan konfliktusokat jelenített meg bennük, amelyekről lenne mit írni hosszabban is. 
Megtaláltam a kötetben azt a novellát is, ami A megtört föld sorozatának világában játszódik. Maga a novella egyáltalán nem tetszett, mert nyomába sem ért annak a precizitásnak és érzékenységnek, ami a regényekben rejtőzik. 
Viszont érkezik majd az írónőtől még novelláskötet, azt is elolvasom majd!

Aktuális olvasmány



Mark Lawrence: Tövisek királya
Haladás: 92. oldal (+92 oldal)

Habár úgy terveztem, mégsem kezdtem el olvasni ezt a könyvet Jemisin mellett. Így igazából csak tegnap a munkába menet-jövet közben volt lehetőségem olvasni. Nem könnyű magammal cipelni a drágát, de abszolút megéri! Eddig nagyon érdekes a történet, s rengeteg kérdést felvetett bennem Jorggal kapcsolatban.
Kíváncsi vagyok, hova vezet ez a helyzet, s mi lesz majd a szereplőkkel! 

Tervek


   

A Tövisek királya mellett még két könyvem maradt a februári TBR listámról. Legnagyobb álom lenne, ha legalább odáig eljutnék, hogy egy maradjon, s az legyen az aktuális olvasmányom. 

2 megjegyzés:

  1. Az ember néha elbizonytalanodik a saját képességeit illetően, még ha egyébként kiváló is abban, amit csinál, ez teljesen normális, és mindenkivel előfordul szerintem időről időre. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó tanár vagy, én is nagyon szívesen járnék hozzád órára. :))) És a diákok visszajelzése a legfontosabb. :) ;)

    Wow, gratula a behozott elmaradásokhoz! Nekem is mindig olyan jó érzés, amikor nincs olyan könyv értékelés, vagy egyéb poszt, ami lóg a levegőben. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt megnyugtató hallani, mert tényleg nem értettem, mi ütött belém. :D
      És köszi, ez a legjobb! Már régóta nem volt ilyen. Remélem, neked is hamar eljön egy ilyen helyzet ismét!

      Törlés