2014. november 30., vasárnap

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

"Igazán nem volt nehéz összetörni. És ha sikoltott is… Harper nem volt benne biztos, hogy sikoltott, mert az egész világ erre az egy dologra szűkült le, mintha csak egy peepshow kis lencséjén át nézte volna… hát senki sem sietett a segítségére."

A LÁNY, AKI NEM HALT MEG, KERESI A GYILKOST, AKINEK NEM LENNE SZABAD LÉTEZNIE.
Harper Curtis a gyilkos, aki a múltból lépett elő. Kirby Mazrachi a lány, akinek nem szántak jövőt.
Kirby az utolsó a tündöklő lányok sorából, akikben ég a szenvedély, akiknek életét Harper egymás után akarja kioltani, miután a gazdasági világválság idején Chicagóban rábukkant a Házra, amelynek ajtaja más időkre nyílik.
Harper a tökéletes gyilkos, aki nyomtalanul másik korba tűnik egy-egy gyilkosság után – ám egyik áldozata életben marad.
Kirby, aki megszállottan kutat támadója nyomai után, a Chicago Sun-Times egykori bűnügyi újságírója, Dan Velasquez mellé szegődik, akinek karrierje épp az ő ügye miatt vett más irányt. Kirby hamarosan megsejti a lehetetlen igazságot…



A Blogturné Klub ezúttal az élet sötétebb oldalára viszi el olvasóit. Sorozatgyilkosok, lecsúszott emberek, elszúrt sorsok közé, ahol a remény csak nagyon halványan pislákol. Mégis ott vannak a tündöklő lányok, akik valami többet képviselnek. Rájuk vadászik Harper, aki ráadásul nem is átlagos sorozatgyilkos, hanem képes az időben is utazni… Tarts velünk a három állomásos turnénk, hogy minél többet megtudj erről a különös történetről! A GABO Kiadó jóvoltából 3 olvasó pedig maga is megismerkedhet a Tündöklő lányokkal.

Lauren Beukest Giginek hála fedeztem fel – nagyon tetszett neki a Zoo City, és amiket mesélt, nekem is felkeltette az érdeklődésem. Jó szokásomhoz híven azóta sem olvastam még el a könyvet, de az írónőt figyelemmel követtem. Így jutottam el a Tündöklő lányokhoz is, amelynek a magyar borítója egy gyönyörűség, a fülszöveg első mondata pedig már önmagában eléri, hogy azonnali hatállyal olvasni akarjam a regényt.

Micsoda élmény volt! Jóság, de imádtam!

Mikor megláttam, hogy egy időutazó gyilkossal lesz dolgom, egyből eszembe jutott a gyakran emlegetett „tökéletes bűntény” kifejezés. Végül is, hogy kapna el bárki is, amikor konkrétan létezned sem szabadna a gyilkosság évében. Ez még Roald Dahl báránycombjánál is jobb megoldás, az biztos.

Arra viszont nem számítottam, hogy a váltott nézőpontok közt a gyilkos szemszöge is szerepel – és hogy ennyire hangsúlyos lesz. Imádtam ezt a megoldást, ugyanis nem mindennapi, hogy a gonosz nézőpontjából olvashatjuk, milyen belső gondolatmenetet követ, mikor megtervezi és végrehajtja a gyilkosságait. Leginkább az tetszett, hogy az írónő nem nyújtott lehetőséget sem arra, hogy szimpatizáljunk a gyilkossal – gonoszságát teljes mértékben polarizálta azzal, hogy Harper egy cseppnyi bűntudatot sem érez, sőt egyféle küldetéstudattal szerelte fel magát.

A leggyönyörűbb mégis az a hatalmas ellentét volt, amit az írónő beépített a gyilkosságokba. A sötét, gonosz férfi és áldozata, a tündöklő lányok, akik arra voltak (talán) hivatva, hogy mindennél fényesebben ragyogjanak. Egyszerűen lenyűgözött, hogy a „sötét kioltja a fényt” szimbólumot belevitte az írónő. Legalább is, számomra ez volt az, ami végképp megragadott.

Kissé tartottam tőle, hogy nagyon brutális és deskriptív leírások lesznek a gyilkosságokról, ugyanis az kissé rontott volna ezen a szofisztikált írásos minőségen. Szerencsére az írónő kiválóan egyensúlyozott, és épp a nem túl sok, de nem is kevés elve mellett épp eleget írt le ahhoz, hogy el tudjam képzelni, de ne érezzem úgy, mintha az American Horror Story egyik részét nézném.

Az időutazás volt a hab a tortán. Imádtam, hogy az írónő különböző érákat (20. századon belül természetesen) mutat be úgy, sőt ezek hangulatát is kiválóan prezentálja. Muszáj kiemelnem, mennyire értékeltem, hogy az „időutazó először találkozik modern technikával” dolgot nem fordította át humorosba, inkább teljesen hiteles volt.

A történet lebilincselő, érdekfeszítő és egyben hátborzongató is volt. Bevallom, minden egyes gyilkosságnál, mikor megtudtuk, ki lesz az áldozat, azon reménykedtem, hogy ő is élje túl, ő is. Egyébként legjobban az első gyilkosság lepett meg, ugyanis nem tudtam, hogy ő áldozat lesz később.

A karakter teljes mértékben emberiek lettek, esendők, törékenyek. Harper, a sorozatgyilkos, egy velejéig gonosz, beteg elméjű emberként van ábrázolva. Ezt a cselekedetei, de még a gondolatai is alátámasztják, ezzel teljesítve ki a személyiségét. Kirby-t bizonyos években látjuk csak, így minden egyes alkalommal csak azt vesszük észre, hogy valamiképpen megváltozott, és már nem olyan, mint korábban. Nagyon érdekesek voltak ezek a változások, reálisan ábrázolják, hogy életünk során, milyen sokat változunk.

Mindent összevetve egy kiválóan megírt, remek karakterábrázolásokkal megáldott és egy igazán minőségi könyvet volt szerencsém olvasni. Ezek után azt hiszem, az írónő többi könyvét is minél előbb elolvasom, mert ha a többi írása csak fele annyira jó, mint a Tündöklő lányok, még úgy is szeretni fogom őket.



Könyv adatai
Eredeti cím: Shining Girls (2013)
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 384

Extra - 10 Leghírhedtebb Sorozatgyilkos (18+)


Dennis Rader
17 éven át Dennis Rader legalább 10 embert gyilkolt meg Kansas környékén. BTK-s gyilkos néven hírhedtté vált (kötöz, kínos és gyilkol) férfi előszeretettel küldözgetett zeneteket a médiának és a helyi hatóságoknak, amelyekben azt részletezi, minkét gyilkolta meg áldozatait.
Az üzenetek szerint Rader megkötözi áldozatait és addig fojtogatja őket, míg elájulnak. Ezután magukhoz téríti őket, majd újra és újra elismétli ezt a folyamatot. Mikor az áldozat meghal, Rader a ruhájuk egy darabjával elégíti ki magát.
Végül 2005-ben pont az üzenetei vezették el hozzá, és jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Andrei Chikatilo
Andrei Chikatilo Ukrajnában született. Becenevei közt a Rostovi Kaszás és a Vörös Kaszás is szerepel. 12 év alatt legalább 52 gyereket és nőt gyilkolt meg. Chikatilo első áldozata egy 9 éves lány volt. Többször börtönbe került, de sokáig nem volt elég bizonyíték ellene. Végül 1990-ben kapták és, akkor 36 gyilkosságot ismert be. 1992-ben ítélték el 52 rendbeli gyilkosságért.

Richard Trenton Chase
Chase Sacramento Vámpírjaként vált hírhedté. Becenevét onnan kapta, hogy áldozatai bizonyos testrészeit elfogyasztotta és vérükből ivott. Chase korábban állatokat gyilkolt és nyers húsukat megette, amiért elmegyógyintézetbe került. Később kiengedték, ami végül a gyilkosságaihoz vezetett. 1 hónap alatt 6 embert gyilkolt meg, majd testükkel közösült. Végül 1979-ben kapták el, mikor egy teljes családot gyilkolt meg. Chased halálra ítélték, de még a kivégzés előtt öngyilkos lett.

Aileen Wuornos
Aileen élete bántalmazással és elhanyagolással teli volt. 15 éves korábban terhes lett és vérfertőző kapcsolatban állt a bátyjával. Wournos beleszeretett egy nőbe és azzal támogatta, hogy prostituálttá vált. 7 férfit gyilkolt meg, akik, állítása szerint, bántalmazni próbálták őt. Elfogása után halálra ítélték.

Henry Lee Lucas
Lucas legalább 350 embert gyilkolt meg 20 éves ámokfutása során - bár a vallomásai szerint több mint 600 áldozatot szedett. 10 évet töltött börtönben, miután meggyilkolta saját anyját. Mivel nem volt már hely a börtönben, végül kiszabadult. Ekkor ismerkedett meg Ottis Toole-lal, aki később több mint 108 gyilkosságban segédkezett neki. Természetes körülmények közt halt meg a börtönben 2001-ben.

Ed Gein
Geint 2 gyilkosságért ítélték el. Ez alapján nem lehetne sorozatgyilkosnak nevezni, de tettei jó néhány horrorfilmet inspiráltak, köztük a Pszichot. Gein bátyjával és anyjával élt. Miután mindketten meghaltak, Gein temetőket látogatott, és olyan nők testeit ásta ki, akik szerinte leginkább hasonlítottak anyjára. Két áldozata testrészeit a városban szórta szét. A rendőrség fedezte fel, hogy a koponyákból tálakat és emberi bőrből székhuzatokat készített. Elfogása után elmegyógyintézetbe zárták.

Gary Ridgway
Ridgway nagyjából 71 nőt fojtott meg 8-10 év alatt. Első 5 áldozatát a Green folyóban találták, innen ered beceneve: Green River Killer. Ridgway prostituáltakat szedett fel, majd megfojtotta őket. Végül 2001-ben kapták el.

Ted Bundy
Bundyt nagyon karizmatikus és barátságos férfinak jellemezték. 4 év alatt elrabolt és meggyilkolt 30 fiatal nőt. Hogy áldozataihoz férkőzzön hatósági személynek vagy járóképtelen embernek adta magát. Előfordult, hogy betört áldozatai házába és álmukban leszúrta őket. Gyilkosság után megerőszakolta és feldarabolta áldozatait, fejüket pedig szuvenírként tartotta meg. Végül 1979-ben kapták el, és 1989-ben ítélték halálra.

John Wayne Gacy
Gyilkos bohóc néven ismertté vált gyilkost először két tinédzser fiú szexuális zaklatásáért csuktak le 10 évre. Jó magaviseletért korábban szabadult, majd bohócként vállalt munkát különböző parádékon és partikon. Az álarc mögött egy olyan férfi volt, aki 33 fiatal férfit gyilkolt meg, majd testüket pedig a házába, udvarába temette, vagy a háza közelében lévő folyóba dobta.

Jeffrey Dahmer
13 év alatt 17 fiút és férfit gyilkolt meg. Azonban ezek a gyilkosságok erőszakot, nekrofíliát, feldarabolást és kannibalizmust is magukba foglaltak. 1994-ben fogták el, majd a börtönben halálra verték.

Nyereményjáték


Aki szeretne egy kis időutazást tenni Lauren Beukes vezetésével, annak nincs már dolga, mint három nagyon egyszerű kérdésre válaszolni a Rafflecopterben.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

A kérdések:

Melyik kontinens szülötte Lauren Beukes?
Sorolj fel két olyan regényt, amelyben szintén fontos szerepet játszik az időutazás!
Ki volt az első nő, aki az űrben járt?





További állomások


11.30. Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése