2014. december 28., vasárnap

Best of / Worst of 2014

Helló Dearies!

Eljött a pillanat, hogy átnézzem, melyik könyvek voltak az idei év legjobbjai - vagy éppenséggel legrosszabbjai. 
Ryan volt olyan kedves, és fordított egy részletes szempontrendszert (ez a lista az év végi összegző posztnál még elő fog kerülni), ami alapján haladni fogok. 
Kíváncsi vagyok, milyen eredménye lesz ennek. :)


Mondanám, hogy minden könyvet csak egy kategóriához választok, de szerintem kizárt, hogy ez így legyen. :)


Legjobb 2014-ben olvasott könyved?
 Ava Dellaira: Love Letters to the Dead. Igen, egy realista regény nyert idén, ami számomra az egyik legmeglepőbb (tavaly James Dashner: The Maze Runner volt a no1. könyv, korábban pedig különböző fantasy könyvek). Ez a könyv teljesen elbűvölt, összetörte a szívem sokszorosan, és még mindig gyakran eszembe jut.

A könyv, amiről úgy hitted, hogy szeretni fogod és izgatott voltál miatta, de aztán csalódtál?
Ezt a választ egyszer megírtam, és ahogy haladtam előre a kérdésekben, rájöttem, hogy volt egy regény, ami az egyik legjobban várt megjelenésem volt, ám az olvasás után csalódott voltam: Debra Driza: MILA 2.0.

A legnagyobb (pozitív vagy negatív) meglepetéssel szolgáló könyv 2014-ben
A legnagyobb pozitív meglepetés Rachel Vincent: If I Die lett, mert maga a történetszáltól kissé a falra másztam, megtörtént az, ami még talán soha - canon lett a shipem...

A legtöbbször másoknak ajánlott könyved 2014-ben?
Elég sok van, de talán őket ajánlottam a legtöbbet. És még mindig ajánlom őket - ebből a listából 4 megjelent magyarul, egy pedig jövőre érkezik, úgyhogy... nos... itt a lehetőség. :)

Legjobb sorozat, amit 2014-ben kezdtél? Legjobb 2014-es folytatás? Legjobb sorozatzáró 2014-ben?
Sorozatkezdő kötet: Ó, ne már! Néztem az olvasmányaimat, és: ez... de ez is, meg ez... aaaaa, MIND! Végül nagyon-nagyon kemény küzdelemben: Rick Yancey: The 5th Wave lett a befutó. De erősen bűntudatom van így is.
Sorozatfolytatás: Itt kicsit könnyebb volt a helyzet, tekintve, hogy főként negatív csalódások értek. Viszont volt egy kiemelkedően jó sorozatfolytatás, ráadásul a kedvenc írómtól: Dan Wells: Fragments - Töredékek. Ó, Dearies, 100%-os extázisélmény volt!
Sorozatzáró: Dan Krokos: False Future. Egy másik sorozat is elég sokáig esélyes volt, de mégis a kedvenc sorozatom lezárásáról van szó... ráadásul, ma ismét eszembe jutott a történetszál, és az érzések elöntöttek.

2014-ben felfedezett új, kedvenc íród?
Komolyan, meg akar ölni ez a kérdéssor? Oké, lesz egy nő és egy férfi, így kevésbé fáj.
Női író: Rainbow Rowell (Olvasott könyv: Eleanor és Park)
Férfi író: Steven dos Santos  (Olvasott könyv: The Culling)

Legjobb könyv, ami egy olyan műfajhoz tartozik, amit nem igazán olvasol/ami a kényelmi zónádon kívül esik?
Anthony Ryan: Vér éneke. Nem igazán olvastam eddig high fantasyt, de nagyon tetszett ez a könyv, és elérte, hogy még többet akarjak olvasni ebben a műfajban.

A legakciódúsabb/legizgalmasabb/legletehetetlenebb könyve az évnek?
Courtney Summers: This Is Not a Test - Éles helyzet. Ezt a szépséget este 10-kor elkezdtem olvasni, és fél 2-kor arra eszméltem, hogy befejeztem. Azt hiszem, ez bőven kimeríti a letehetetlenebb kategóriát. Emellett izgalmas és akciódús is volt, bár a főszereplő lelkivilágának prezentálása miatt lettem abszolút szerelmes ebbe a szépségbe.

Az a 2014-es olvasásod, aminek a legnagyobb a valószínűsége, hogy jövőre újraolvasod?
Több is van - Biztosan újraolvasom Ava Dellaira: Love Letters to the Dead könyvét amint megjelenik magyarul. Ezen kívül nem is tudom: Rainbow Rowell: Eleanor és Park könyve is igen esélyes - meg Tavi Kata: Ballépések.

Kedvenc borítód a 2014-es olvasmányaid közül?

 
Egy coverwhore-tól senki nem várhatja el, hogy egyet válasszon. Nem, nem, nem és nem! Amúgy most a Téli mese ki is van állítva a könyvespolcomon, mint téli dekorációs elem.

Legemlékezetesebb karaktere 2014-nek?
Ó, ehhez a kategóriához olyasvalakit választok, akit idén ismertem meg... hm, hm, hm...
Női karakterek közül egyértelműen Kira-t választom Dan Wells: Részlegesek sorozatából. Abszolút győztes!
Férfi karakterek közül pedig Kom úr Leigh Bardugo: Shadow and Bone - Árnyék és csont könyvéből

Leggyönyörűbben megírt könyv, amit 2014-ben olvastál?
Patrick Ness: Soha nincs vége. Természetesen itt is jelölt volt Ava Dellaira könyve; nem véletlenül lett a kedvencem idén. 

Legelgondolkodtatóbb/életet megváltoztató könyv 2014-ben?
Jo Knowles: Lessons from a Dead Girl. Gyönyörűen megírt, az érzelmeimmel művészien játszó regény. A másik hasonlóan gyönyörű regényt pedig már fejből is tudjátok: Love Letters to the Dead. 

A könyv, amiről nem hiszed el, hogy 2014-ig vártál az elolvasásával. 
Két ilyen könyv van, az egyik hype szempontjából kissé égőbb (A beavatott), de személyesen a másik elhanyagolása a NEM HISZEM EL, hogy eddig vártam vele: Dan Wells: Partials - Részlegesek.

Kedvenc részlet/idézet egy 2014-ben olvasott könyvedből. 
 

"- Perry, tudtad, hogy a nadrágod le akar esni?
- Igen. - Nem kellett odanéznie; érezte, hogy csúszik le a csípőjéről. - Én, öhm... levettem az övem, hogy kényelmesebben érezd magad.
- Levetted az öved, hogy én kényelmesebben érezzem magam?
Bólintott, s próbálta visszafojtani a nevetését. - Arra gondoltam, így természetesebb lenne.
- A lecsúszó nadrágod természetes?
Elvigyorodott. - Igen. Ha még lejjebb csúszik, nagyon természetes lesz."
 - Veronica Rossi: Into the Still Blue. Ez volt az a pillanat, amikor végre én is beleszerettem ebbe a sorozatba, és ebbe a párosba.

"Remélem, egyikőtök hall engem, mert úgy tűnik, a világot a csend fojtja el." - Ava Dellaira: Love Letters to the Dead.

Legrövidebb és leghosszabb könyved 2014-ben?
Ha a novellákat nem számolom (és nem számolom), akkor Guus Kuijer: Minden dolgok könyve 
A leghosszabb pedig Anthony Ryan: Vér éneke

A könyv, ami a legjobban sokkolt 2014-ben? (plot twist, karakterhalál, cliffhanger, bármi)
E. Lockhart: We Were Liars. Nos, igen, nem véletlenül beszél mindenki arról, hogy milyen hatalmas fordulat van benne. Volt még egy sokkoló regény, de az majd az utolsó kérdéshez megy... oda jobban illik.

Az év OTP-je! (OTP = one true pairing = a legigazibb páros/ship)
Még mindig imádom Malecet a Végzet ereklyéi sorozatból, és Miranda/Peter-t a Hamis emlékek sorozatból, és, és, és még millió másikat, mert kivételesen sok jó romantikával megáldott könyvhöz volt szerencsém (és még több non-canon shiphez)... de azt hiszem az idei legnagyobb shipem mégis Kaylee/Tod a Rachel Vincent: Sikoltók sorozatából. 

Kedvenc non-romantikus kapcsolat 2014-ben?
Három jelöltre tudtam első körre leszűkíteni a választ, de úgy döntöttem, hogy Ally Carter: United We Spy könyvéből választom a főszereplőt és baráti körét: Cammie-Macey-Bex-Liz. Bár Eva/Addie is nagyon közel voltak a Hybrid Chronicles trilógiából.

Kedvenc olyan 2014-ben olvasott könyv, aminek szerzőjétől már olvastál korábban?
Jól van, látom, nem csak a Love Letters to the Dead-ből kezd sok lenni: Dan Wells: Fragments - Töredékek.

A legjobb olyan könyv 2014-ben, amit csak azért olvastál el, mert valaki más ajánlotta/mert annyira hype-olva volt.
Veronica Roth: A beavatott. Miután két évig kérettem magam, idén úgy döntöttem, hogy nem várok tovább. És egyszerűen lenyűgözött a világ, a történet és a karakterek is.

Legújabb könyvbeli szerelmed 2014-ben?
Lenoir Marianne de Pierres: Burn Bright trilógiájából. Nem írtam a trilógiáról, mert gyakorlatilag egyben olvastam, és nem tudtam volna hitelesen rajongani az első részért, miután a maradék kettő kínzás volt. Viszont Lenoirt már az első pillanattól kezdve megszerettem. Most sikerült nem egy olyan derék fiút választanom, mint tavaly Daniel, de kell ilyen év is. :)

Legjobb 2014-es debütálás?
Danielle Paige: Dorothy Must Die. Hogyan ne imádnék egy olyan regényt, ami a gyerekkorom egyik kedvencén, az Óz-on alapul? Ráadásul milyen kitekert, morbid világ ez, ahol Dorothy a főgonosz? IMÁDTAM és IMÁDTAM.


Legjobb világfelépítés/legélénkebb jelenetábrázolás 2014-ben?
Ezen igen sokat gondolkodtam, mert idén szuper világokat ismerhettem meg, és csomó bejegyzésemben visszaköszön az "imádtam a világot" mondat. Azt mondom, legyen döntetlen:
Rick Yancey: The 5th Wave és Carrie Ryan: The Dead-Tossed Waves.
Az előbbinél imádtam az öt hullámot, azok hatásait, a realisztikus jellegét. Az utóbbinál pedig egyszerűen csak szerelmes lettem - zombik, illetve a Kezek és fogak erdejének megalkotása annyira jól sikerült... ha nem lennének borzalmasak a szereplők, imádnám azt a sorozatot.

Egy könyv, ami vigyort ragasztott az arcodra/amit a legnagyobb kedvvel olvastál?
Ezt a kérdést kicsit átformálom - a könyv, amit alig vártam, hogy olvasni kezdhessek, és amiből kedvenc is lett: Danielle Paige: Dorothy Must Die. Alig bírtam kivárni április 1-jét, és amint megkaparintottam, már olvastam is.

A könyv, ami megsiratott, vagy csak majdnem megríkatott idén?
E. Lockhart: We Were Liars volt, ami megríkatott bőségesen, pedig nem szokásom sírni könyveken. De jövőre jön magyarul, úgyhogy alig várom, milyen reakciókat vált ki a könyv. *-*

2014 rejtett gyöngye?
Steven dos Santos: The Culling. Egy disztópiás GLBT könyv, amely kissé hasonlatos az Éhezők viadalához, ám mégis nagy mértékben eltérő. Imádtam minden egyes oldalát, és a vége... az író meg akart azzal ölni. 

A könyv, ami összetörte a szíved?
Benyák Zoltán: Csavargók dala. Nem véletlenül nincs még bejegyzés róla. Annyira megviselt az olvasása, hogy nehezen találom a szavakat, amikkel kifejezhetném ezt az érzést. Nagyon gyönyörű könyv, de darabokra törte a szívem. (De holnap felkerül, és linkelem is ide).

A legegyedibb könyv, amit 2014-ben olvastál?
Catherynne M. Valente: A lány, aki Tündérföld alá zuhant, és a tivornya élére állt. Kedvencem, és egyszerűen fantasztikus élmény olvasni, mert a legnagyobb képtelenségekkel találkozhatsz úton-útfélen. 

Egy könyv, ami a legmérgesebbé tett? (nem feltétlen azért, mert nem szeretted)
Nick James: Strikeforce. Hogy tehette ezt velem az író? Most mondjátok meg, mivel érdemeltem ki, hogy ilyen befejezést csináljon ennek a sorozatnak?! Még mindig nem tudom túltenni magam azon, ahogy ez a sorozat véget ért, és csak dühössé tesz... ARGH!

Ezek lettek volna az eredeti kérdések - eléggé a pozitívumokra fókuszált. Ezért is következzen most a legrosszabb könyvek listája. Mert nem csak a jóból jutott sok, de jó pár borzalmas könyvvel is sikerült találkoznom.

Legrosszabb regény
Alyson Noel: Everlasting - Tartson örökké! Ó, egek, de szenvedtem ezzel a regénnyel. Azt hittem, hogy sosem lesz vége... Egyedül annyi pozitívumot tudok neki mondani, hogy sorozatzáró volt, így soha többet nem kell a kezembe vennem egyetlen kötetet sem ebből a sorozatból.

Legrosszabb romantika
Damen/Ever vs. Kaylee/Nash. Mindkét párosnál már-már bántalmazó jelleget kezdett ölteni a kapcsolat. Borzasztó mindkét páros, nem is értem, a két lány mit lát ebben a két kiállhatatlan alakban, akit Gigusz szavaival élve "céltáblának használnék".

Legrosszabb női és férfi főszereplő
Női - Ever az Evermore sorozatból.
Férfi - Damen ugyanebből a sorozatból. Nem tudok mást mondani, mert az ő léte már felbosszantott. És akkor még úgy van beállítva, mint valami földre szállt angyal, holott egész könyv alatt csak a szexre gondol, és tettek helyett csak a szája jár. Wow, nagyszerű mintapéldány.

Ezek lettek volna a legjobb és legrosszabb könyveim idén.

A poszt végére pedig említés szintjén szeretném berakni azokat a könyveket, amelyek szintén esélyesek voltak a "legjobb..." díjra:

 Ally Carter: United We Spy

Jelölések:
Legjobb sorozatzáró
Legjobb sorozat
Legjobb író
Legjobb férfi és női főszereplő
Legjobb romantika
Legjobb világ



Jelölések:
Legjobb sorozatzáró
Legjobb író
Legjobb férfi főszereplő
Legjobb világ
Rachel Hartman: Seraphina

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb sorozatkezdő
Legjobb női főszereplő (Seraphina)
Legjobb romantika
Legjobb világ

 Dan Krokos: False Future

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb sorozat
Legjobb sorozatzáró
Legjobb író
Legjobb férfi és női főszereplő
Legjobb romantika
Legjobb világ

 Danielle Paige: Dorothy Must Die

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb sorozatkezdő
Legjobb női főszereplő
Legjobb világ

 Elizabeth Scott: As I Wake

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb író
Legjobb férfi és női főszereplő
Legjobb romantika
Steven dos Santos: The Culling

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb sorozatkezdő
Legjobb férfi főszereplő
Legjobb romantika
Legjobb világ
 Rick Riordan: Percy Jackson és az Olimposziak sorozat

Jelölések:
Legjobb sorozatkezdő
Legjobb férfi főszereplő
Legjobb világ
Legjobb sorozat
Legjobb sorozatzáró
Legjobb író
Legjobb romantika

Madeleine Urban - Abigail Roux: Fish & Chips

Jelölések:
Legjobb sorozat
Legjobb férfi főszereplő
Legjobb romantika
 Rachel Hawkins: Hex Hall

Jelölések:
Legjobb sorozatkezdő
Legjobb férfi főszereplő és női főszereplő


 Amy Reed: Clean

Jelölés:
Legjobb férfi és női főszereplő
Beth Revis: Across the Universe - Túl a végtelenen

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb sorozatkezdő
Legjobb férfi és női főszereplő
Legjobb világ
 Catherynne M. Valente: Tündérföld sorozat

Jelölések:
Legjobb sorozat
Legjobb író
Legjobb világ

 Veronica Roth: A beavatott

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb sorozatkezdő
Legjobb férfi és női főszereplő
Legjobb romantika
Legjobb világ

Anthony Ryan: A vér éneke

Jelölések:
Legjobb sorozatkezdő
Legjobb férfi főszereplő
Leigh Bardugo: Shadow and Bone - Árnyék és csont

Jelölések:
Legjobb sorozatkezdő
Legjobb férfi és női főszereplő
Legjobb világ


Elizabeth Scott: Love You, Hate You, Miss You

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb író
Legjobb férfi főszereplő
 Sarah Dessen: Along for the Ride - Álom két keréken

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb író
Legjobb férfi és női főszereplő
Legjobb romantika

 Kat Zhang: The Hybrid Chronicles sorozat

Jelölések:
Legjobb romantika
Legjobb világ
Legjobb női főszereplő
Rainbow Rowell: Eleanor és Park

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb férfi és női főszereplő
Legjobb romantika
Marianne de Pierres: Burn Bright

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb sorozatkezdő
Legjobb női főszereplő
Legjobb romantika
Legjobb világ
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb sorozatkezdő
Legjobb női főszereplő
Legjobb romantika
Legjobb világ
Jo Knowles: Lessons from a Dead Girl

Jelölés:
Legjobb regény
Benyák Zoltán: Csavargók dala

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb férfi főszereplő
 Lindsay Cummings: The Murder Complex

Jelölés:
Legjobb világ




Robin LaFevers: Sötét diadal

Jelölések:
Legjobb sorozat
Legjobb író
Rick Yancey: The 5th Wave

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb sorozatkezdő
Legjobb férfi és női főszereplő
Legjobb romantika
Legjobb világ
Dan Wells: Partials - Részben ember

Jelölések:
Legjobb sorozatkezdő
Legjobb író
Legjobb női főszereplő
Legjobb világ

Karen Thompson Walker: Csodák kora

Jelölések:
Legjobb regény
Legjobb férfi főszereplő
Legjobb női főszereplő

3 megjegyzés:

  1. Szép kis bejegyzés lett, gratz :) és mennyi könyv, te jó ég!!!! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És pont azt ecsetelem, hogy nem is. :D Mármint írás közben úgy tűnt, mindegyik kategóriára ugyanaz a nyertes. :D

      Törlés
    2. Pedig nem, hiába érzed úgy :)

      Törlés