2014. december 8., hétfő

Tavi Kata: Ballépések

Sorozat: Sulijegyzetek #2

Szeptember van, és tanévnyitó, Lilla szorongva várja Krisztiánt. Nyár elején elcsattant egy csók, de utána hiába vár folytatásra.
Krisztián körül teljes a káosz, a rockistennek kinéző fiú elutasító Lillával és másokkal, sőt, a kosarazásban sem leli örömét.
Mi folyik a háttérben? Mit kavar a felbukkanó exbarátnő, Adrienn? Miért állít be Lilla bulijára és miért kezdenek verekedni a srácok?
Lilla éli a tánctagozat mindennapjait, de az iskolai órák és fellépések mellett nyitva tartja a szemét. Rájön, hogy Márk és Krisztián ellenséges viszonya mögött apró, múltbeli titkok rejlenek, és szuperkém barátnőivel akcióba lendül, hogy megtudja, mi az igazság.
Ám Lillát meg mások figyelik, akik félreértik a fiúkkal folytatott barátságát, és mocskos pletykákat terjesztenek.
Vajon mit érez iránta Krisztián? És kit szeret Márk?
Lilla keményen küzd, szenvedélyesen táncol, de néha elbukik. Lesz olyan fiú, aki erős karjával átöleli és az Élet nagy táncparkettjén igazi társa lesz?


Az I. Magyar Könyvek Viadalán Az év felfedezettjének választott Tavi Kata visszatér a Sulijegyzetek sorozat második részével. A Ballépésekben tovább folytatódik Lilla és Krisztián története, megannyi kalanddal, szomorúsággal és remek pillanattal fűszerezve.
Tartsatok velünk a blogturnén, ahol az értékelések mellett extrákat is találtok, továbbá három példányt kisorsolunk a regényből.

Tavi Kata – Nyitótánc könyvét már kétszer olvastam. Először a megjelenéskor, aztán pedig a második rész megjelenésének örömére. Mindkétszer nagyon tetszett, ezért nagyon reménykedtem abban, hogy a folytatás is hasonló olvasási élményt biztosít majd (oké, féltem is, mert szinte éreztem, hogy nem egy vidám kötet lesz). Szerencsére igazam lett, és a Ballépéseket is gyakorlatilag két részletben elolvastam.

Az első részben már megismerhettük a szereplők nagy részét, ill. a köztük lévő viszonyokat, így az írónő arra használta a Ballépéseket, hogy ezeket teljes mértékben felbolygassa, sőt…
A Nyitótánc vége olyan volt, mintha a Bridget Jones naplóját olvastam volna, mikor kiderült, hogy miért nincsen jóban Mark és Daniel. Bár ez akkor igen izgalmas függővéget generált, nagyon reménykedtem abban, hogy a Ballépésekben nem ez lesz a fő történetszál.

Habár szerettem ezt a részt, azért éreztem, hogy nem minden klappol teljesen. Az volt a gondom, hogy 472 oldalhoz képest nagyon-nagyon-nagyon sok volt a dráma. De kb. a derült égből jött mindegyik. Szeretem én a feszült helyzeteket, hát még az olyanokat, mikor Lilla szomorú, és Krisztián vigasztalja, de én kiakadtam volna ennyi kavarás és félreértés mellett. Mert Krisztián-Lilla kapcsolatát vizsgálva ez a könyv tele volt titkolózással és csúsztatással. Nem is értem, hogy miért állnak egyáltalán szóba egymással.

Ugyanakkor imádtam olvasni arról, hogy miként kerülnek egyre közelebb és közelebb. Annyira érződik köztük a kémia, hogy nem is tudom Lillát mással elképzelni. Érdekes mondjuk, hogy ilyen mélységekig érzi ezt a szerelmet, de mivel nekem is vannak olyan ismerőseim, akik gimi kezdete óta együtt vannak, el tudom hinni, hogy tényleg ennyire őszintén szereti Krisztiánt. Mondjuk ezt a makacs szamarat nem is nehéz! Nagyon szeretem én is Krisztiánban, hogy képes valódi önzetlenségre, hogy mindent megtesz, hogy segítsen máson. Lilla erről sokkal jobban tudna nyilatkozni, abban biztos vagyok. Egyébként úgy érzem, hogy a könyv végén található Krisztián POV-ból sokkal jobban megismerhettem őt, ugyanis ott láttam először a felszabadult fiút, amely oldalát eddig nem annyira láthattam. Velük kapcsolatban azt a suta szerelmi háromszöget fájlaltam, mert ez a kettő anélkül is simán elbalhézik egymással, ha nincs még ott egy harmadik személy.

Muszáj megemlítenem az írónő témaválasztását is, amit külön értékelek – ebben a részben ugyanis előkerült a szexualitás kérdése. Először a pornófilmekkel kapcsolatban, ami eleinte kissé kínos volt a kialakult helyzet miatt, de ebből is tudott az írónő következtetéseket levonni. A másik pedig a szüzesség elvesztése, ami komolyabb történetelemmé is vált. Azért ez nem egy átlagos téma a YA irodalomban, mivel általában annyival lerendezik, hogy megtörtént, ennyi. Itt viszont az írónő figyelmet fordított, hogy feltérképezze a lelki hatásait is, és nem hagyta, hogy csak úgy dísznek legyen ott.

A legszebb üzenet, még ha elég nyilvánvalóan is lett átadva, azonban mégis az volt, hogy azért vannak a barátok, hogy elfogadjanak annak, aki vagy. Ezért is működhet ilyen a lányok barátsága. Bár néha ott is voltak érdekes pillanatok, de nagyon örültem, hogy ezek a barátság-tesztek megjelentek, mert ez is bizonyítja a barátságuk erősségét..
Leginkább az zavar egyébként, hogy az érzelmeknek nem igazán van foganatja. Lilla esetében lehet ezt leginkább megfigyelni. Egyik pillanatban nagyon hevesen megtapasztal egy érzelmet, aztán pedig mintha elfelejtette volna. Tudom, hogy közben van, hogy eltelik pár nap, de ez kissé sok volt ismételten.

Lillát egyébként egészen kedveltem. Igaz, hogy nem épp olyan a személyisége, amit megszoktam a realista regényekben, de talán épp ez a makacssága, néha nagyon duzzogó énje, ami miatt kitűnik a többiek közül. Ráadásul szerintem igen sokat fejlődött a karaktere az előző részhez képest. Elsőre nem tűnt fel, de ebben a részben már nem akartam megrázni párszor. Inkább megölelgetni, mert olyan helyzetekbe került életének több frontján is, amely lelkileg igen megterhelő.

Mindent összevetve igen elégedett vagyok ezzel a sorozattal, a második rész sem okozott csalódást. Sőt, még talán kicsit jobban is szerettem az elsőnél, holott az is nagyon jól sikerült. Ezt a könyvet elsősorban a karakterek közti kapcsolatok alakulása, ill. a témaválasztása miatt érdemes olvasni. Az biztos, hogy remek kikapcsolódást nyújt. Csak vigyázat, függőséghez vezethet!



Könyv adatai
Eredeti cím: Ballépések (2014)
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 472

Nyereményjáték


A Sulijegyzetek jóképű főhőse, Krisztián igazán jó kosaras… A kosaras fiúkat pedig sokan szeretik, ugye? No de fel is ismeritek őket? Kép és némi infó segítségével? Hát most kiderül! Minden résztvevő blogon találtok egy fotót és infót az adott kosarasról, nektek pedig a Rafflecopter doboz megfelelő sorába be kell írni, hogy kiről is van szó.

A nyeremény szokás szerint három példány a regényből. Figyelem: a győztes a kiküldött e-mailre 72 órán belül válaszoljon, különben sajnos újra kell sorsolnunk. Csak Magyarország területére postáz a kiadó.

A mai sportolónk jelenleg a Minnesota Timberwolves csapatát erősíti, és ő a legfiatalabb játékos, aki valaha is játszott a spanyol ACB ligában még 2005-ben.


További állomások

12/08 Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése