2015. március 19., csütörtök

Joe Abercrombie: Half a King - Az uralkodó

"– Az emberek képesek minden szörnyűségre, ami a meséhez kell."

Sorozat: Shattered Sea #1 /Szilánkos tenger #1

Régen, mikor a világot Nap Anya és Hold Atya irányította, amikor a nomádok Tenger Anyához és Föld Atyához imádkoztak, Uthrikot, Gettföld nagyhatalmú királyát és trónörökösét, nagyobb fiát saját alattvalóinak cselszövése teríti le. Yarvi, a kisebb fiú, a „félember”, aki úgy született, hogy jobb kezén egyetlen, görcsös ujj van, egy nap arra ébred, hogy király lett. A vékony fiú fejére azonban nagy a Királyi Fejpánt, s bár teljesen alkalmatlan a feladatra, mégis csatába indul, melyre halott apja helyett vezeti népét. De hiába nyomorék, hiába kerül rabszolgasorsra, éles elméjével kitűnik társai közül, s a számkivetettek furcsa seregének élére áll. Yarvi útja talán éppen oda vezet vissza, ahonnan indult: cselszövők, árulók és királygyilkosok közé…


Az Athenaeum kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Joe Abercrombie: Half a King - Az uralkodó című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere bemutatja a félembernek csúfolt Yarvi izgalmas történetét, melyben kiderül, hogy a fiú miként állja meg helyét a számkivetettek furcsa seregének élén.

2015. március 11-től egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Joe Abercrombie az a szerző, akinek legelső, magyarul megjelent trilógiája már évek óta vágyakozva néz rám, hogy vegyem kézbe. Ám amit méreti adottságok miatt eddig mindig visszaraktam a polcra azzal az ígérettel, hogy majd legközelebb. Ennek ellenére mindig is szerettem volna legalább valamelyik könyvével megismerkedni. Ezért, mikor tavaly böngésztem a friss megjelenéseket, és ráakadtam a Half a King-re, azonnali hatállyal várólistára raktam. Érdekes módon, ez pont azon ritka könyvek esete, ahol a fülszöveg fogott meg.
Jó döntést hoztam.

Már a legelső oldalakon magába szippantott a könyv. Nagyon tetszett - úgy leginkább minden. Tudom, ez semmit nem mond, de biztosan ti is ismeritek az érzést, mikor úgy érzed, minden klappol. Ilyen érzés volt számomra a Half a King is. Habár ez az általános eufória nem tartott ki a regény végéig, mégis sokat lendített a könyv egészén.

A világ, amiben a történet játszódik, nekem nagyon tetszett – nem is a legeleje, hanem mikor a szerző körbevezet minket az általa teremtett világban. Ez azért is tetszett, mert gyakorlatilag a könyv elejében található teljes térképet megismerhettem legalább egy fél oldal erejéig (néha több is). Ennek köszönhetően könnyebben el tudtam képzelni mindent. Sőt, aminek külön örülök, hogy az író figyelmet fordított arra, hogy bemutassa a hétköznapi emberek életmódját, helyenként kereskedelmét, és egyszerűen a társadalmi szerveződésüket is. Ha röviden szeretném megfogalmazni, azt mondanám, hogy nagyszerűen, részletekbe menően kidolgozott világot fedezhettem fel Joe Abercrombie jóvoltából.

Amivel gondom támadt, az a történetvezetés. Vagy az írásmód, ami a történeten csapódott le. A felnőtt könyveinek méreteiből kiindulva, elég részlet gazdag leírások és történetvezetés jellemezheti azon könyveit. Nos, ez utóbbi a YA könyvében nem valósult meg. Már az is megfordult a fejemben, hogy az író úgy gondolja, hogy úgy kell YA-t írni, hogy fog egy rendes, alaposan megírt high fantasyt, és levagdos minden „sallangot”. Vagy szimplán egy vázlatot ad. Mert nekem úgy érződött. A jelenetek nem tartalmaztak érzelmi aláfestést, semmi olyan elemet, ami hozzátenni az így sterilnek ható történetszálhoz.
Bizonyos, hogy így könnyebben emészthető a regény, de ezzel annyi kihasználatlan potenciál benne maradt a könyvben!

Egyébként igen sok eseményt zajlik a regényben ám ahogy írtam, kidolgozatlannak érződnek ezek a jelenetek. Ráadásul a fordulatok is olyan laposak lettek emiatt. Ne tudjátok meg, mennyire bántam ezt!
És a karakterek. Kiváló szereplőket kreált Joe Abercrombie, sőt még háttértörténetet is adott nekik. Még személyiségük is volt, sőt karakterfejlődésre is hajlamot mutattak. Mégis, csak ismételni tudom magam. A karakterek képtelenek voltak bárminemű érzelmi reakcióra. Nem is – volt egy érzelem bennük, ami végigkísérte őket az egész könyv során. És azon túl semmi. Nem volt olyan, hogy szomorú valami miatt, vagy dühös, vagy szimplán kétségbeesett. Semmi. A legrosszabb szerintem az volt, amikor a főszereplőnk egy érzelmileg megviselő jelenet részese, és mi a reakciója? Semmi. Egy árva szó nincs arról, hogy bármit is érezni – minek is az? Túl van értékelve. Emiatt pedig engem sem érintett meg igazán a regény, mivel, ha a főhős nem izgatja magát azon, ami történik vele, akkor én miért reagáljam túl. Kifacsart logika, mert általában nem szokott így működni nálam, de itt ennyire nulla érzelem volt.

Mindennek ellenére megszerettem mindegyik szereplőt, aki a kis bandát alkotta. A hátterük adta meg azt az érzelmi alapot, ami alapján már szimpatizálni tudtam velük. Az különösen tetszett, hogy az író hangsúlyt fektetett arra a leckére, hogy nem tudhatjuk, milyen indokból cselekszenek az emberek. Ez pedig fontos tanulság lehet, különösen, amikor hajlamosak vagyunk már egy pillanat alatt elítélni másokat.

Tudom, nagyon sok negatív elemet emeltem ki a bejegyzésben, viszont ennek ellenére a Half a King egy remek olvasnivaló. Végig lekötötte a figyelmemet, a háttérvilágával elvarázsolt, a karakterei pedig helyet kaptak a szívemben. Ezek után szeretném minél előbb bepróbálni a felnőtt könyveit.



Könyv adatai
Eredeti cím: Half a King (2014)
Kiadó: Athenaeum (2015)
Oldalszám: 384

Az íróról



Joe Abercrombie Lancasterben születet, 1974 utolsó napján. A Lancaster Royal Gimnáziumban tanult, hogy ideje nagy részét számítógépes játékokkal, kockázással és nem létező helyek térképének rajzolásával töltötte. Tanulmányait a Manchester Egyetemen folytatta, ahol pszichológiát tanult. A kockákat és térképeket félrerakta, de a számítógépes játékokat nem. Mivel régóta arról álmodott, hogy újradefiniálja a fantasy műfajt, egy epic trilógiába kezdett. A végeredmény hamar a süllyesztőbe került.

Joe ezt követően Londonba költözött, és egy TV társaságnál kezdett dolgozni minimál bérért. Két évvel később hagyta el a vállalatot, hogy szabadúszó film szerkesztő lett. Ez az állás nagy adag szabadidővel járt, így 2002-ben ismét nekiállt, hogy egy epic fantasy trilógiát írjon. Mivel megtanulta, hogy ne vegye magát túl komolyan, az eredmény sokkal érdekesebb lett.

Családja hősies támogatásával és segítségével, az első kötet, A penge maga 2004-ben készült el. A folyamatos visszautasításokkal járó szívfájdalom 2005-ben ért véget, mikor a Gollanz úgy döntött, kiadja a regényt. Egy évvel később a gyanútlan közönségre rászabadult A penge maga, amelynek kiadási jogait azóta tizenhárom ország megvásárolta. A folytatások, Mielőtt felakasztották őket és a Királyok utolsó érve 2007-ben és 2008-ban jelentek meg, mikor is jelölték a John W. Campbell díjra, mint legjobb új írót. A The Heroes (A hősök) 2011 januárjában jelent meg, és harmadik helyet érte el a Sunday Times bestseller listáján.
Joe jelenleg Bathban él feleségével, Lou-val, lányaival, Grace-szel és Eve-vel, és fiával, Teddyvel. Ideje nagy részében nyers de humoros fantasy könyveket ír…




Nyereményjáték


Yarvi csonka jobb kezének köszönhetően sosem remekelt a kardforgatás művészetében. Ahelyett, hogy a vívást gyakorolta volna, elméjét pellengérezte. Megfigyelte a környezetében élőket. Tanulmányozta a helyzeteket és elraktározta a hasznos információkat, melyek később olyan szituációkban lehetnek segítségére, ahol az acél már hasztalan.
Mostani játékunk során éles szemre és jó megfigyelésre lesz szükség ahhoz, hogy megnyerhessétek a kiadó által felajánlott Half a King - Az uralkodó c. regény egy példányát.

Feladat:
1) Minden blogon találtok egy rövid leírást. Ezalapján keressétek meg azt a helyszínt, személyt, akire gondoltunk, és írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe a megoldást.
2) Jobbról balra, balról jobbra, lentről fel, fentről le, és átlósan is kereshetitek a neveket, helyeket.
3) A www.blogturneklub.com oldalon, a turné bejegyzésénél szintén találtok egy kérdést.
4) Ha kihúztátok az összes állomás megfejtését, a megmaradt betűkből egy olyan - fiktív - személy nevét kapjátok meg, akit születési rendellenessége miatt, Yarvi-hoz hasonlóan sokan lenéznek, csúfolnak - saját családja is megveti. Az ő nevét is írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába.
5) Csak az nyerhet, aki minden feladatot teljesített!
6) Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő email-re, különben automatikusan újrasorsolunk.

Mai rejtvény:

Gettföldi város. Itt áll Uthrik király és utódainak vára.






További állomások


03/11 Dreamworld
03/13 Függővég
03/15 Bibliotheca Fummie
03/17 Tekla könyvei
03/18 Könyvszeretet
03/19 Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése