2015. december 27., vasárnap

Julie Anne Peters: Lies My Girlfriend Told Me

"Ha egyszer elkezdesz hazudni, nehéz abbahagyni. Valójában egyféle játékká válik."

Mikor Alix karizmatikus barátnője, Swanee életét veszti szívelégtelenségben, Alix a gyászba menekül. Miközben Swanee szobáját kutatja át a kapcsolatukkal kapcsolatos emlékek után, megtalálja a lány telefonját, rajta pedig tucat sms egy titokzatos L.T-től. A legutóbbi üzenetben ez áll: Kérlek, mondd el, mit tettem. Kérlek, Swan. Te amo. Szeretlek.
A megdöbbent és megcsalt Alix ráébred, hogy Swanee kettős életet vezetett - titokban egy Liana nevű lánnyal is randizott. Alix sms-t küld Liananak Swanee telefonjáról, a lánynak kiadva magát, hogy minél több információt tudjon meg a lányról, mielőtt közölné vele a tragikus hírt.
Swanee hazugságai közelebb hozzák egymáshoz a lányokat, mint gondolták volna. Alix azonban továbbra is rejtegeti az igazat Liana elől. Alix tudja, milyen érzés, ha hazudnak neki - de az igazság felfedése egyben Liana elvesztését is jelentené?


Julie Anne Peterstől először 2011-ben olvastam, a nemrég magyarul is megjelent, Amikor ezt olvasod, én már nem leszek könyvet. Mivel imádtam (bár azért alaposan megrázott, főleg, hogy addig kb. nem is olvastam hasonló témájú regényt – a régi idők), elkezdtem figyelni, az írónő milyen könyveket jelentet meg. Így akadtam rá a legújabb művére, a Lies My Girlfriend Told Me-ra is, amely két lány szerelmét mutatja be, miközben a háttérben a gyász feldolgozása és az árulás is megjelenik.

Kezdem azzal, hogy mit vártam a könyvtől, mert az megmagyarázza az érzelmeimet. Úgy gondoltam, hogy hasonlóan az első tőle olvasott regényhez, itt is érzelmileg kikészülök; hogy egy komoly témát szinte tragikus realitással dolgoz fel. A valóság egy kissé másnak bizonyult, mivel a drámán túl nem jutottunk. Emiatt sokáig négy csillagon állt a regény, mert vártam a pluszt, amit korábban is tapasztaltam. Végül teljesen máshova futott ki a történet, mint gondoltam, viszont azt vettem észre, hogy ennek ellenére, a karakterek annyira közel nőttek a szívemhez, sőt inkább az egész könyv, hogy képtelen voltam öt csillagnál kevesebbet adni.

A regényben három téma kerül előtérbe – LMBTQ, a gyász és a hazugságok. Nagyon tetszett, hogy az írónő teljesen természetesen kezelte, hogy nem heteroszexuális kapcsolatot mutat be. Általában az általam olvasott könyvekben általában az identitáskeresés és az elfogadás jelent meg, itt viszont már a főszereplők tisztában vannak a szexualitásukkal, így nem konfliktusforrásként jelenik meg a téma.

Úgy gondoltam, hogy a gyásszal nagyon sokáig fog foglalkozni az írónő – de úgy érzem, nem ment bele olyan mélységig ebbe, mint hittem. Nem azt mondom, hogy hamar túltette magát a főszereplő, hanem inkább nagyon fanatikus módon reagálta le (mármint miért tettetnéd, hogy a halott barátnőd vagy?).

A történet a fülszövegben olvasható hazugság köré épül. Úgy gondolom, az írónő kissé egyszerűen oldotta meg a konfliktusokat, hiszen azok a már sokszor olvasott sorrendet követik: ismerkedés, kapcsolatfejlődés, minden jó és szép, de kiderül, hogy az egyik félnek megvan a maga titka, ami gátat vet a boldogságnak. A többit pedig ti is tudjátok. Az az érdekes, hogy engem igazán nem is zavart ez a lecsupaszított történet – csak olvastam, meg olvastam és élveztem. Rendben, alaposan izgultam is, mert tudtam, hogy itt még balhé lesz, és azokat a jeleneteket a romantikus vígjátékoknál sem bírom. A befejezés viszont különbözött a többi regényhez képest, aminek nagyon örültem. Összességében, a történet nem nyújtott sok fordulatot, inkább csak arról szólt, hogy egy halott karakter két barátnője összejön egymással (azt a lecsupaszított mindenit).

És következzen az ok, amiért annyira megszerettem a könyvet: a karakterek. Az írónő ismét olyan szereplőket alkotott, akik emberiek, sokat hibáznak, és nagyon könnyen megszerethetők. Mondjuk Alix indítékait sokáig nem értettem meg, mert nem vagyok a hazudozás híve, de ennek ellenére kedveltem őt is. Tetszett, hogy mindenkinek megvolt a maga személyisége, hogy úgy érezhettem ismét, hogy bármikor szembejöhetnek velem az utcán.

A romantika nekem kissé furcsa volt alapjait tekintve. Mármint két megcsalt barátnő egymással jön össze. Úgy éreztem, hogy kicsit korai egy ennyire intenzív kapcsolatot kialakítani. Ennek ellenére imádtam őket együtt, szerintem nagyon jól kiegészítették egymást, így élvezet volt minden egyes közös jelenetüket elolvasni.

Mindent összevetve nem mondanám, hogy egy hibátlan könyvet olvashattam, ugyanakkor nagyszerű olvasásélménynek bizonyult. Most, ahogy írom a bejegyzést, végig az az érzés van bennem, hogy újra kellene olvasnom az egészet, holott nem olyan régen olvastam. Amúgy még mindig nem értem, hogy pontosan mi fogott meg annyira, de teljesen magával ragadott az egész. Azoknak ajánlanám ezt a könyvet, akik egy mezei, kikapcsolódást nyújtó LMBT regényt szeretnének olvasni kiváló karakterekkel.




Könyv adatai
Eredeti cím: Lies My Girlfriend Told Me (2014)
Kiadó: Little, Brown Books for Young Readers
Oldalszám: 256

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése