2018. szeptember 1., szombat

Leltár (61) 2018. augusztus

A Leltár minden hónap első napján jelentkező rovat, amelyben megemlékezem az előző havi történésekről, számot vetek az olvasmányaimról, ill. tervezgetek. Ez utóbbit kissé naivan.






Helló Dearies!


Az augusztus úgy gondolom, egész jól alakult több szempontból is. Olvasásilag kissé visszafogott sikerem lett, a blogon viszont igen aktívan voltam jelen! Mármint a 11 bejegyzésből, ami augusztusban került ki, 7 vélemény volt. (Majdnem 8 lett, de tegnap nagyon éltem a "végre péntek" életérzést, s nem álltam neki.)

De nézzük is meg, mitől marad emlékezetes hónap augusztus!

Augusztusban...


✩ Új munkahelyem van, ahol már múlt héten kezdtem is. 
✩ Ami megdöbbentett, hogy a korábbi munkaadóm még tegnap is felhívott, hogy menjek vissza hozzájuk.
✩ Családom és barátaim támogatása a legjobb érzés volt a világon. Köszönöm, hogy vagytok!
✩ Volt egy kisebb mélypontom a hónapban (A dalospacsirta bejegyzés annak az eredménye), de ebből sikerült kilábalnom, és most ismét minden rendben. :)
✩ Voltunk Andocson Nagyboldogasszony ünnepén. 
✩ Kimentünk Balatonra az augusztus 20-ig hétvégére.
✩ Fürdés a Naplementében csodálatos élmény volt minden egyes alkalommal. (Korábban kimenni mazochizmus lett volna)
✩ Ettem egy nagyon finom karamellafagyis kürtös kalácsot.
✩ A nyár végét szintén fagyizással ünnepeltem, mert miért ne? Tejszínes nutellás mogyorós és áfonyás rizsestortás fagyit ettem.


Augusztusban olvastam


Az év nyolcadik hónapjában összesen 7 könyvet fejeztem be, amiből 6 tervezett volt, 1 pedig hirtelen felindulásból történt meg.

A hónapot Rick Riordan: The Hidden Oracle könyvével kezdtem, ami őszintén szólva kissé csalódást okozott. Továbbra sem érzem azt, hogy Riordan meg tudna újulni. Nem mondom, hogy fel kéne forgatnia mindent, de már kezdem unni, hogy 14. alkalommal ugyanott vagyunk, mint eddig. Azt hiszem, ideje lesz egy kis szünetet tartanom az íróval, idén már nem szeretnék olvasni tőle semmit.

Szerencsére a következő olvasmányom kárpótolt mindenért. Philip K. Dick: Jones kezében a világot ahogy megérkezett, el is kezdtem olvasni. Elmondhatatlanul imádtam az első pillanattól kezdve, s gondolom, nem meglepő, hogy ez lett a hónapban a kedvenc olvasmányom is. A kérdésfelvetések, a történet, minden egyszerűen fantasztikus volt! Nagyon ajánlom, s úgy örülök, hogy megjelenhetett itthon ez a regénye is.

Itt már lelassult az olvasásom, ugyanis a következő három könyvemet már a 20-i hétvégén fejeztem be (de azokat egymás utáni napokon).
Először is Erika Johansen: Tear végzete került sorra, aminek a befejezése meglepetést okozott, és bár úgy gondolom, hogy ez a sorozat legerősebb darabja, a végével kapcsolatban még mindig nem tudom, miként érezzek. 

Második nap Marissa Meyer: Cress könyvével telt, ami igazán pozitív meglepetést okozott! Két éve olvastam a Scarletet, ami után nem igazán volt kedvem folytatni a sorozatot. Sőt, igazából azt gondoltam, hogy a Cress sem fogja felkelteni az érdeklődésem már. Szerencsére egyáltalán nem így lett, nagyon olvastatta magát, Cress pedig az egyik kedvenc szereplőm lett azonnal. Még Kai és Cinder párosánál is jobban érdekel a sorsa - mondjuk ez azért, mert Cinderéket olyan mellékvágányon kezelte az írónő, ennél sokkal nagyobb dologra számítottam. 
Azért maga a könyv nem hibátlan, a történetben igen komoly hibák és logikai hiányosságok találhatók, de ezt a szereplők elfeledtették velem.

Harmadik nap Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána befejezésével telt. Nem is tudom, miként lehetne összefoglalni az érzéseimet a regény iránt. Mármint utólag, ismerve minden egyes lapot, tudom értékelni az egészet, viszont olvasás közben maga az olvasási élményem nem volt valami kiemelkedő - oké, unatkoztam, túlírtnak találtam, minden csak lógott a levegőben, stb. Nem tudom, tényleg nem tudom, miként értékeljem ezt a könyvet. Ha az egészet nézem, jó volt. 

A hónap végén még két könyvet fejeztem be. Először is, folytatva a "Tudjam le a '12-t" kihívásomra elolvastam Jeaniene Frost: Up from the Grave könyvét, amivel végére értem a Night Huntress sorozatnak is. Nem ez lett a kedvenc kötetem, akadt benne pár problematikus elem, amit nem szerettem. De örültem a lezárásnak, szép emlékként marad meg bennem ez a sorozat.

Az utolsó olvasmányom ismét egy Philip K. Dick könyv, a The Cosmic Puppets lett. Nagyon izgalmas alapkoncepciójú kisregény ez, ráadásul sokkal akciódúsabb a későbbi regényeinél. Egyedül a befejezése nem tartogatott nagy izgalmakat. 

Aktuális olvasmányok




Margaret Atwood: Guvat és Gazella
Haladás: 133. oldal (+8 oldal)

Nem sokat haladtam Atwood könyvével, de ez mindegyik mostani olvasmányomra igaz lesz. Igazából ehhez a regényhez nem voltam megfelelő hangulatban, de úgy érzem, hogy most kedvem lett hozzá!

Anthony Ryan: A láng légiója
Haladás: 80. oldal (+43 oldal)

IMÁDOM Anthony Ryant és ezt az egész sorozatot! A Hollóárnyék-trilógiát is szerettem, de ez abszolút felülmúlja azt! Eskü, nem csak a sárkányok miatt! A történet nagyon izgalmas, a veszély állandó, a szereplők meg folyamatosan kihívásokkal találják szembe magukat!
Azt sajnálom csak, hogy nem tudom minden nap magammal vinni, mert sok helyet foglal el. De akkor is, egyszer a végére érek majd. 

N. K. Jemisin: Az ötödik évszak
Haladás: 25. oldal (+25 oldal)

Nem hittem volna, hogy ilyen intenzív élmény lesz az egyik kedvenc könyvem újraolvasása. Viszont ahogy elkezdtem Az ötödik évszakot, egyből el is ért az extázis élmény! Jemisin fantasztikusan ír. Nem lírai a szó klasszikus értelmében, de minden szónak jelentése van nála.
Nem véletlen, hogy 2016-ban az egyik kedvenc olvasmányom lett. 

Tervek


Szeptemberre eredetileg több könyvvel indultam, de rájöttem, hogy jobban járok, ha nem rakok rá millió kötetet - hogy legyen valami sikerélményem is. :)


      


Igen, még mindig én vagyok az! Illetve íme egy kis bepillantás az augusztusi beszerzéseimbe. Oké, nézzük sorba a jelöltjeimet.

Leslie L. Lawrence: Csöd könyve azért került fel a mostani tbr-ra, mert az a legrégebbi könyvem, amit még olvasni akarok. 2011 nyarán vettem a fonyódi piacon, és azóta is olvasásra vár. Leslie L. Lawrence régen a kedvenc szerzőm volt, s minden könyvét olvasni akartam - akárhányszor könyvtárba mentem, hoztam ki tőle valamit. Mondjuk édesanyám tehet erről, ugyanis 2003-ban a Siva újra táncol regényét kaptam karácsonyra (amit dedikáltattam is azóta!), és egyből beleszerettem.

A következő két jelöltet augusztusban vettem az antikvárium.hu honlapján. Nevil Shute-tól Az utolsó part az idei évem egyik legnagyobb szerelme volt, úgyhogy kíváncsi voltam az író másik itthon is megjelent regényére, Az örökségre. Igazából semmit nem tudok róla.

Truman Capote: Hidegvérrel regénye nem tudom pontosan, miként került fel várólistára. Talán egy külföldi booktuber ajánlotta, ahogy Shute-t is. Mindenesetre nagyon megtetszett a leírás, s úgy megörültem, hogy itthon is megjelent. Ami mondjuk meglepett, hogy még sosem hallottam erről korábban, pedig úgy tűnik, elég ismert. Legalább most már én is megismerem.

Az utolsó jelöltem 2018-as megjelenés, és nemrég érkezett meg. Paul Tremblay: The Cabin at the End of the World regényénél ismét nem tudom, miről szól, de 2016-ban a Szellemek a fejben az egyik kedvenc olvasmányommá vált. Egyébként azt nagyon ajánlom, elgondolkodtató regény volt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése