2019. január 25., péntek

Hétvégi Olvasónapló (170) Repül az idő?

A hétvégi olvasónapló egy hetente jelentkező rovat, amelyben az elmúlt heti olvasmányaimat összegzem, valamint megosztom a következő heti terveimet. Emellett simán szövegelek mindenről benne.





Olyan furcsa volt ez a hét. Szerdával bezárólag úgy éreztem, mintha vánszorognának a napok. Nem telt az idő, minden összefolyt. Aztán a csütörtök és péntek mintha elrepült volna. Úgyhogy most össze vagyok zavarodva. Nem értem, hogy lehet máris péntek, amikor az előző napok olyan lassan adták meg magukat. 

Mondjuk tény, hogy nem vagyok a helyzet magaslatán. Egyre többen betegek, és tartok attól, hogy én is elkapok, hiszen még csak mostanra épültem fel az előzőből, s az immunrendszerem még nem állt helyre. Mindenesetre vigyázok magamra. :) 

A héten leadtam az első könyves rendelésemet, illetve megkaptam az első könyveimet! A két megrendelt könyv a következők:
- Cinda Williams Chima: Deathcaster (előrendelés, március 5-én várható a megjelenése. És sorozatzáró!)
- N. K. Jemisin: How Long 'Til Black Future Month? (mert több Jemisinre van szükségem, s attól tartok, itthon nem fog több kötete megjelenni. Holott megérdemelné.)

Az első megérkezett könyvek pedig a Maxim kiadónak köszönhetően kerültek hozzám. Tavaly két Maxim kiadós blogturnén is részt vettem; ezek a regények érkeztek meg hozzám. (Karolina és a krakkói babakészítő, Vér és csont gyermekei) Mindkét könyv gyönyörű szép, nem győzök betelni velük! Ráadásul a kiadó továbbra is élen jár, ha endpaper design-ról van szó.

A héten olvastam



Megvolt az idei év első csalódása, mégpedig a Liesl & Po-nak köszönhetően. Annyira nem adott semmit a könyv, hogy utólag úgy gondolom, hogy értelmetlen volt elolvasnom. A mondanivaló hangsúlytalan, a karakterek egysíkúak és feledhetők, a történet pedig bohókás (a szó negatív értelmében). 

Eredetileg pedig nagyon jó ötletnek tűnt a könyv. Egy társadalomtól elzárt lány és egy helyét nem találó szellemfiú barátságának története. Csak épp hiába hangsúlyozta a fülszöveg is a szereplők magányosságát, a regényben talán egy-két alkalommal került megemlítésre - és még akkor is csak mellékes megjegyzésként. Így nem is alakult ki bennem érzelmi kötődés. 
Valószínűleg hamar el fogom felejteni a könyvet. 

Aktuális olvasmány



Naomi Novik: Ezüstfonás
Haladás: 292. oldal (+292 oldal)

Elkezdtem január utolsó tbr-on lévő olvasmányát is, és szerelembe este azonnal!
Egyébként számítottam rá, hogy Naomi Novik ismételten el fog bűvölni, és így is lett. Az írásmódja, a karakterek, az orosz mitológiai elemek, az üzenet, a történet! A könyv mindegyik eleme olyan szépen kidolgozott; örömmel tölt el, hogy olvashatom.

Az Ezüstfonás három nő történetét mutatja be: a zsidó pénzbeszedő lányáét, aki az ezüstöt arannyá tudja változtatni; az őket szolgáló nőét, aki kénytelen szembenézni bántalmazó apjával; és a herceg lányáét, akit a herceg a cárhoz akar hozzáadni. A szereplő mindegyike kénytelen szembenézni a saját démonával, s saját maga boldogulni a télbe fordult világban. 

Itt kell megjegyeznem, hogy én akarok egy kis romantikát ebbe a könyvbe! Tudom, nagyon jó így nélküle, és mindig azért sírok, hogy nincs, de annyira-annyira el tudnék képzelni egy kósza romantikus szálat (csak nem a cárnál). Mindenesetre nagyon izgatott vagyok, hogy mi fog egyáltalán történni, és mi lesz a végkimenetele a könyvnek. Továbbra sincs ötletem.

Ó! Amúgy nagyon ajánlom a könyvet a mostani időszakra. Igazi téli olvasmány!

Tervek


Mielőtt megosztanám a terveimet, el kell mondanom, hogy meglepően jól megy ez az "egyszerre egy könyv" téma. Sosem voltam jó abban, hogy hosszú távon egyszerre csak egy könyvet olvassak, ezért is érzem meglepettnek magam. Biztosan lesznek alkalmak, mikor több könyvet olvasok majd egyszerre (pl. az 1000+ oldalas regényeimet nem tudom magammal vinni), de igyekszem nem túllépni a határaimat. 

Jövő hétre nem igazán vannak terveim, hiszen az Ezüstfonással végére érek a januári listámnak. Ahogy múlt héten is terveztem, valószínűleg a könyvtári könyveimnek állok neki. 


Még nem tudtam dönteni, hogy Jesmyn Ward vagy Christelle Dabos könyvével kezdjek - majd meglátom, melyikhez lesz hangulatom Naomi Novik után. Előfordulhat, hogy végül teljesen mást választok. Mindenesetre az a könyvem lesz február első olvasmánya már. Nem hiszem, hogy befejeznék mást januárban.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése