2019. július 1., hétfő

Leltár (71) 2019. június

A Leltár minden hónap elején jelentkező rovat, amelyben megemlékezem az előző havi történésekről, számot vetek az olvasmányaimról, ill. tervezgetek. Ez utóbbit kissé naivan.






Júniusban olvastam


Már-már trendnek számít nálam, hogy 8 könyvet olvassak el. Viszont ezúttal mindegyik saját könyvem volt, azaz igencsak hozzájárultam az olvasatlan könyveim számának csökkentéséhez.
Emellett pár kihívásomban is sikerült előrébb lépnem.

A hónapot Margaret Atwood: Az özönvíz éve regényével indítottam, ami remek kezdés volt. Ahogy a bejegyzésben is írtam, Margaret Atwood kivételes írói képességgel rendelkezik, ami minden regényét az öt csillagos zónába röpíti. Csak ajánlani tudom ezt a sorozatot, a gyönyörű külső tökéletesen tükrözi a benne rejlő tartalmat.

Ezután következett Dan Wells: The Hollow City (itthon Szellemváros címen jelent meg), ami okés volt? Nagyon tetszett a mentális betegség elem; a paranoia és megszállottság, ami a főszereplőt jellemezte. Viszont nekem túl sok volt, hogy bekerült egy sci-fi szál is, mert ezzel elvette az egész súlyát. És nem ez volt az egyetlen regény, aminél így éreztem.

Ugyanígy jártam a következő olvasmányomnál is, Nova Ren Suma: The Walls Around Us-szal. Ismét egy nagy kedvelt szerző, aki nem okozott még csalódást - legalábbis idáig. Ez a könyve fantasztikus lehetett volt, ha megmarad a realitás talaján. Az írónő azonban úgy döntött, hogy egy összezavaró misztikus szálnak köszönhetően olyan irányba viszi el a történetet, amire nem lett volna szükség. Hatalmas csalódás volt, el is tüntettem a könyvespolcomról a regényt. 

Valami könnyedre vágytam ezek után, így John Scalzi: Pusztító tűz regényét vettem a kezembe. Az író pedig hozta a formáját, s egy szórakoztató, pörgős könyvhöz volt szerencsém. A legjobb része számomra mindenképp a karakterek voltak, közülük is főleg Kiva, aki az egyik kedvenc szereplőm lett. Azért nagyon szeretném, ha a történet kicsit komplexebb lenne, hogy újra öt csillagot adhassak Scalzinak.

Dante Aleghieri: Isteni színjátéka igen izgalmas események közt került olvasásra. Ezt a könyvet vittem ugyanis magammal a Three Days Grace koncertre. Persze meg is érdemelte, hiszen egy nagyon összetett világú remekmű. Olvasás közben sokat gondolkodtam azon, hogy milyen izgalmas lehetett volna ezt a mű elkészültekor olvasni.

Kisebb kihagyás után újabb antológiába kezdtem, Ken Liu (szerk.): Láthatatlan bolygók kötetébe, amelyben tehetséges kínai szerzők (el)ismertebb művei kerültek bemutatásra. Habár annyira nem szerettem meg, mint A papírseregletet, de több emlékezetes novellát is meg olvashattam.

Tavalyelőtt ismerkedtem meg a kedvenc YA szerzőmmel, Cinda Williams Chima-val, akitől végre újra olvastam, mégpedig a Shadowcastert. Elmondani nem tudom, mennyire csalódott vagyok, amiért itthon nem sikerült megtalálni a közönségét az írónőnek, pedig egyszerűen csodálatos íróról van szó! A Lángvető második része pedig csak még magasabbra helyezte a lécet. A főszereplő nagyon erős, komoly karakter, akit nem lehet nem kedvelni. Ismét van romantikus szál, de annyira angsty slow burn románc van benne, imádom!

Az utolsó olvasmányom pedig egy újraolvasás volt. Neil Gaiman: Sandman - az álmok fejedelme 1. kötete június 28-án érkezett meg, s első dolgom volt, hogy elkezdjem olvasni. Ismételten letaglózott az élmény, amit ennek a képregénynek az olvasása jelentett, s annyira boldog vagyok, amiért ismét megjelenhetett idehaza! És végre, végre itt van a polcomon, s bármikor újraolvashatom (amit meg is fogok majd tenni vagy milliószor).

Aktuális olvasmányok




Ursula K. Le Guin: The Books of Earthsea
Haladás: 274. oldal (+3 oldal)

Komoly haladást értem el júniusban, mi? Sajnos nem volt hangulatom most elmerülni az írónő mágikus világában, de remélem, júliusban több időm lesz Sparrowhawkkal és társaival.

Cinda Williams Chima: Stormcaster
Haladás: 105. oldal (+105 oldal)

Ismét bekerültem a Cinda Williams Chima örvénybe, azaz nem tudom letenni a könyveit. Stormcaster pedig megtesz mindent, hogy még inkább magához bilincseljen. Ismét új főszereplővel ismerkedünk meg (ő látható a borítón), egy viharvetővel. Evan olyan karakter, akit legszívesebben egy puha takaróba bújtatnál, s addig ölelgetnéd, míg el nem múlik minden fájdalma.
Egyelőre nem sokat tudok mondani a cselekményről, mert most kezd kibontakozni a fő cselekményszál.

Tervek


Júliusban mindig sokat olvasok, így ezúttal 10 új könyvet helyeztem a TBR listám élére. S igen, ismét csak saját könyvek szerepelnek itt.

I. Sorozatzárók




Már pedzegettem, hogy elég sok sorozatzáró kötetet fogok a közeljövőben olvasni. A közeljövő megérkezett. Júliusra sikerült 5 sorozatzáró kötetet is beterveznem:
* Margaret Atwood: MaddAddam - két kedvenc szereplőmmel a középpontban.
* Catherynne M. Valente: The Girl Who Raced Fairyland All the Way Home - nem tudom, készen állok-e erre. Nem tudom.
* Laini Taylor: Dreams of Gods & Monsters - tavaly olvastam a 2. részét, idén következhet a befejezés.
* Mark Lawrence: Tövisek császára - elég ideig halogattam. Itt az ideje befejezni ezt a sorozatot is.
* Cinda Williams Chima: Deathcaster - sajnos ez a sorozat vége. :(


II. Új sorozat, sorozatfolytatás, önálló kötetek





A Sandmannel együtt érkezett a Adrian Tchaikovsky: Hadállat könyve, ami miatt nagyon izgatott vagyok. Úgy érzem, ki fogok lépni a komfortzónámból ezzel a regénnyel.
Az utolsó meglévő John Steinbeck regényem, az Édentől keletre, is sorra kerül. Tavaly nyáron is olvastam tőle, így megőrzöm eme jó szokásom, s idén is fogok.
Szintén múlt héten érkezett Stanislaw Lem: Pirx pilóta kalandjai, s nem is kérdés, hogy olvasni akarom még ebben a hónapban. Az Úr hangja és a Solaris is maradandó élmény volt, így magasak az elvárások ezzel szemben is.
Cassandra Clare: Árnyak ura kicsit kakukktojás, hiszen elég rég olvastam az írónőtől. Kicsit félek is, hogy nem lesz ugyanaz az élmény, de bizakodom, hogy a fangirl énem magához tér.
Végezetül pedig az ehavi Agave könyvek regényem. Nagyon sokáig gondolkodtam, hogy Dan Simmonstól az Íliont vagy a Hyperiont olvassam. Végül csak azért nyert ez, mert ennek már itt a folytatása is. Taktika.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése