2015. július 12., vasárnap

Befejezett sorozataim, avagy sorozatfüggő életmódom legnagyobb sikerei II.

Helló Dearies!

Még januárban elkezdtem összegyűjteni sorozatfüggő életmódom legnagyobb sikereit, a befejezett sorozataimat. Az előző posztban 2012. december 31-ig jutottam - addig 14 sorozatot fejezetben be.
Ezúttal csak egy évet nézek át, ugyanis 2013-ban 16 sorozatnak értem a végére. Igen. Én is ugyanúgy meg vagyok döbbenve. 
De jöjjenek is a 2013. december 31-ig befejezett sorozataim. 


Mielőtt azért belevágnék, gondoltam megnézem, hány sorozatot kezdtem el: 32. Na igen, ez valahol sejthető volt. Mondjuk ebből több olyan is van, amit nem folytattam, vagy később félbehagytam, úgyhogy a valós eredmény: 21. Jó, ez egy fokkal jobb, csak 5-tel több, mint a befejezett sorozataim száma.


15. Richelle Mead: Vámpírakadémia (6 részes)

Olvasás: 2010 - 2013. február 5.
Kedvenc kötet: Mindet ugyanúgy szerettem.
Értékelés: 5/5

Vámpírakadémiával külföldi blogokon találkoztam, ugyanis mindenki imádta, és hatalmas hype-ja volt. Aztán itthon is megjelent az első rész, én pedig kissé bizonytalan voltam - mégis csak 200 oldalas kis könyvecske. Végül aztán hirtelen felindulásból megvettem, és el is olvastam.
Szerelem első olvasásra.
Imádtam, de még mennyire!
Ezután megjelenéskor megvettem az épp aktuális részt, és olvastam is. Aztán jött egy nagy törés a negyedik rész után, mikor is több mint egy évig nem olvastam a sorozatot. Nem azért, mert nem tetszett volna a Véreskü. Egyszerűen csak sosem azt vettem kézbe. Aztán 2013-ban kézbe vettem a folytatást, és azonnal beszippantott újra a sorozat. Utána automatikusan olvastam az utolsó részt is, és egy időre fájdalmas búcsút vettem a sorozattól. A mai napig az egyik kedvenc vámpíros sorozatom.

16. Benina: Bíborhajú (3 részes)

Olvasás: 2012. február 5. - 2013. március 12.
Kedvenc kötet: Boszorka fénye
Értékelés: 3.3/5

Ez csalásnak tűnhet, de nem az. A Bíborhajú eredetileg trilógiának indult, és én be is fejeztem ott, ahol a harmadik rész véget ér. Szépen le van az zárva, és a harmadik részen amúgy is már úgy kellett átszenvednem magam.
A sorozatra egy barátném hívta fel a figyelmemet, aztán láttam, hogy sokan kedvelik, úgyhogy gondoltam, én is adok neki egy esélyt. Az első rész egészen tetszett, 4.5*-ot adtam neki. Csak aztán jött a folytatás, és az egyre növekvő elégedetlenség. Az utolsó rész után döntöttem el, hogy nem olvasok YA-t Beninától (vagy NA-t). A felnőtt sorozatát ugyanis kedveltem - mondjuk annak meg nem jelenik meg folytatása, úgyhogy mondhatni ennyi volt a kapcsolatunk. Oké, valahol reménykedem a folytatásban, de olyan halvány reményeim vannak már.


17. Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi (8 részes)

Olvasás: 2012. március 10. - 2013. március 15.
Kedvenc kötet: Nincs
Értékelés: 4.4/5

Elég sokára ért el az SZJG-láz, és az ötödik kötetre szippantott be úgy igazán. Mondjuk már a korábbi kötetek is a letehetetlen kategóriába tartoztak, még ha nem is tetszettek annyira. Emlékszem, a harmadik részt úgy olvastam, hogy kellett vizsgára készülnöm, és nem bírtam addig tanulni, amíg be nem fejeztem a könyvet. Ja, egy éjszakai tanulást köszönhetek annak a kötetnek. De-de átmentem a vizsgán másnap, ami a csoda kategóriába tartozott! (Mert mindenki más megbukott aznap)
Az ötödik kötet volt az első, amire 5*-ot adtam, a befejezés miatt. Mikor megkérdezte! Egek, az érzelmek!


18. Cynthia Hand: Angyalsors (3 részes + 1 novella)

Olvasás: 2012. március 15. - 2013. március 23.
Kedvenc rész: Angyalsors
Értékelés: 3.25/5
Blog: Cynthia Hand: Angyalsors
Cynthia Hand: Angyalfény + Angyalnyár
Cynthia Hand: Angyalvágy

Ismét egy sorozat, amit a hype miatt kezdtem el, és ismét egy sorozat, amit keserű szájízzel fejeztem be. Egész jól indult a sorozat, az első részre 4.5*-ot adtam. Aztán jött a lejtő, a kényszerű szerelmi háromszög a logikátlanság és a kiszámíthatóság. Kb. minden, amit szerettem az első részben a múlt homályába veszett, és itt maradtam egy MM sorozattal. Az utolsó részt már hangoskönyvben hallgattam meg, hogy el bírjam viselni.


19. Claudia Gray: Evernight (5 részes)

Olvasás: 2009 - 2013. április 21.
Kedvenc rész: Evernight
Értékelés: 3.6/5
Blog: Claudia Gray: Afterlife - Az életem is túl

 A Twilight sorozat befejezése után szükségem volt valami vámpírosra, és KMK ezt a könyvet ajánlotta. Emlékszem, érettségikor vettem meg szakadó esőben. Az első részt kétszer el is olvastam, a másodikra is öt csillagot adtam. Az igazi fordulópont a negyedik rész volt, amire csak két csillagot adtam. És jött a Balthazar, aminél reménykedtem, hiszen ő volt a kedvenc szereplőm. VOLT. Borzalmas volt, így örültem, hogy befejeztem a sorozatot.


20. Jackie Morse Kessler: Riders of the Apocalypse (4 részes)

Olvasás: 2012. február 14. - 2013. május 30.
Kedvenc rész: Rage
Értékelés: 5/5
Blog: Jackie Morse Kessler: Hunger
Jackie Morse Kessler: Rage
Jackie Morse Kessler: Loss
Jackie Morse Kessler: Breath

Gigusz rajongása keltette fel a figyelmemet a sorozat iránt, és hamarosan már olvastam is. Emlékszem, az első rész még nem volt akkora kedvenc, de a második már tökéletes volt! Ráadásul a shipem, a gyönyörű shipem! Még rémlik, hogy a negyedik részt a vonatpótló buszon olvastam, és majdnem sírva fakadtam. Ja, volt benne pár szívszaggató jelenet.
Azóta már eladtam a könyveket Nancynek, mert nem hiszem, hogy újraolvasom őket. Azért most megfordult a fejemben, hogy nem lenne rossz ötlet, de a Breath-et nem lennék képes újra végigolvasni, úgyhogy mindegy is.

21. Maryrose Wood: Méregnaplók (2 részes)

Olvasás: 2012. március 2. - 2013. június 19.
Kedvenc rész: Éjmély
Értékelés: 5/5

Elvileg van a sorozatnak folytatása, de már nem ez az írónő írta, és nem is ennek a könyvnek az eseményeit követi, hanem egyféle felnőtt "szexis" novelláskötet. Nem, azt a jelzőt nem én találtam ki, így reklámozták. Mikor anno elkezdtem olvasni a sorozatot, nem sokra számítottam. De jó ég, micsoda rejtett kincset találtam, különösen a második résszel! Habár igen csöpögősen indult az a kötet, de ami utána volt. Úúúú, az egyik kedvenc alulértékelt sorozatommá tette ezt. Úgy gondolom, mindenkinek meg kellene ismerkednie Oleanderrel, a mérgek hercegével! Nekem meg újra kéne olvasnom ezt a két részt, mivel nemrég megkaptam (szolid egy éve, de akkor is).


22. Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna (2 részes)

Olvasás: 2011. szeptember 2. - 2013. június 22.
Kedvenc rész: Vérbe öltözött Anna
Értékelés: 4.75/5
Blog: Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna

A Vérbe öltözött Annát még angolul olvastam, mikor megjelent, és óriási szerelem volt! Úgyhogy mikor megjelent magyarul, azonnal újraolvastam. Csak dicsérni tudom az első részt, mert csodálatos és kissé horroros. A szereplőgárda pedig perfekt. A második résszel sajnos már voltak gondjaim, és bár 4.5*-ot kapott, kissé csalódásnak éltem meg a könyv nagy részét. A végét viszont imádtam! Jóságos ég, micsoda befejezést írt az írónő!


23. Andrea Cremer: Nightshade (3 részes)

Olvasás: 2012. május 7. - 2013. január 26.
Kedvenc rész: Nincs kiemelkedő
Értékelés: 4.5/5

Sokat hallottam erről a sorozatról, úgyhogy úgy gondoltam, jó lenne elolvasni. Sajnos nem volt annyira maradandó élmény, mint gondoltam, pl. fogalmam sincs, hogy a második rész miről szól? És miként jutunk el a harmadik rész végkifejletéig? És miért történik úgy általánosságban minden? Csak az első rész eleje, és az utolsó rész nagy csavarja, ami megmaradt.


 24. Lauren Kate: Fallen (4 részes)

Olvasás: 2011. október 6. - 2013. augusztus 2.
Kedvenc rész: Fallen
Értékelés: 2.25/5
Blog: Lauren Kate: Passion - Végzet
Lauren Kate: Rapture - Boldogság

Hát nem gyönyörű az első rész borítója? Én is így gondoltam, és pontosan ezért kölcsönöztem ki a könyvtárból anno. És képzeljétek, még tetszett is (4.5*). Aztán kölcsönkaptam Nancytől a második részt... és kínzás! Emlékszem, amikor Székesfehérvárra utaztam, inkább néztem ki az ablakon, csak ne kelljen azt olvasni. A maradék két részt ezután már hangoskönyvben hallgattam meg, mert attól tartottam, nem bírnám ki másként. Tényleg, a harmadik részt akkor kezdtem el hallgatni, mikor jöttem haza Könyvfesztiválról, a késések miatt lekéstem a csatlakozást, és várnom kellett, hogy valaki eljöjjön értem, mert utolsó vonat volt, ami elment ilyen szépen. Hm. Mondjuk az egész hangulatos volt - bár maga a történet felért egy kínzással. 


25. Lauren Oliver: Delírium (3 részes)

Olvasás: 2013. július 22. - 2013. augusztus 7.
Kedvenc rész: Delírium és Requiem (ritka eset vagyok, igen)
Értékelés: 5/5

Maratoni olvasás következő felvonása. Még 2011-ben karácsonyra kaptam meg a Delíriumot, a második részt pedig hirtelen felindulásból vettem meg nem sokkal megjelenés után. Úgyhogy volt mit olvasnom nyaraláskor (igen, ilyenkor történnek a maratonozásaim). A harmadik rész viszont nem volt meg, úgyhogy hangoskönyvben hallgattam meg. Azóta persze beszereztem azt is, így teljes a trilógiám. Nekem nagyon tetszett mindegyik rész, bár Lena kissé bosszantott néha. De mindegyik részre jó emlékként gondolok vissza, és biztos, hogy valamikor újra fogom olvasni őket.

26. Tonya Hurley: Szellemlány (3 részes)

Olvasás: 2012. október 23. - 2013. augusztus 16.
Kedvenc rész: Lovesick második fele.
Értékelés: 4.8/5

Ismét Gigusz inspirálta sorozatolvasás. Már párszor szemezgettem vele korábban, de sosem vettem rá magam, hogy ténylegesen kikölcsönözzem a könyvtárból.
Nagyon gyönyörű kiadás lett, imádom.
Maga a sorozat is jó volt, bár bevallom, szintén kevés dologra emlékszem belőle. Az 1-2. részt szerintem újraolvasom, mert a harmadik még tisztán él bennem, de az a kettő, amitől ilyen hiányos a tudásom.

27. Kelley Armstrong: Darkness Rising (3 részes)

Olvasás: 2013. július 30. - 2013. szeptember 30.
Kedvenc rész: The Rising
Értékelés: 5/5
Blog: Kelley Armstrong: The Gathering
Kelley Armstrong: The Calling

Szívszerelmem sorozat! Hihetetlen, de nekem a Darkness Rising sorozat jobban tetszett, mint a Darkest Powers. Mindegyik részét imádtam, egyszerűen fantasztikus volt az egész! Már a The Rising befejezése óta tervezgetem, hogy újra kellene olvasni. Remélem, előbb-utóbb sorra kerül. Egyébként ezt a sorozatot is maratonoztam, csak a harmadik részt nem sikerült gyorsan befejezni (nem is akartam, annyira nem akartam, hogy véget érjen).
 

28. Ally Condie: Matched (3 részes)

Olvasás: 2011. november 1. - 2013. október 13.
Kedvenc rész: Matched
Értékelés: 4/5

Pozitív kritikák hada győzött meg, hogy nekem is olvasnom kell Ally Condie sorozatát. Emlékszem, egy őszi napon sétáltam be az Alexandrába, és hirtelen felindulásból ezt a könyvet hoztam el (régi szép idők). Tetszett is, sőt a folytatása is, amit kb. megjelenéskor azonnal olvastam. Aztán jött a harmadik rész, amivel két hónapon keresztül szenvedtem, mert sehogy sem akart véget érni már. Teljesen tönkretette a sorozatot számomra, úgyhogy nem is érzem a szükségét, hogy újraolvassam. Szegény Matchedet is eladtam azóta.

29. Becca Fitzpatrick: Csitt, Csitt (4 részes)

Olvasás: 2011 - 2013. október 31.
Kedvenc rész: Csitt, Csitt
Értékelés: 3.3/5
Blog: Becca Fitzpatrick: Silence - Vihar előtt
Becca Fitzpatrick: Finale - Végjáték

Odanézzenek, de gyönyörű borító! De még mennyire szerettem az első részt emellé! Amúgy kölcsönkönyvként olvastam nyaraláson, és igen, nagy szerelem volt. A második résszel, amit utána szinte azonnal olvastam, már kissé több problémám volt, de így is kedveltem. Csak az ezt követő részek érték el, hogy ne maradjon a kedvenc sorozataim között a Csitt, Csitt. Pedig annyira szerettem az első részét, és annyira nem az utolsó kettőt. Nagyon szomorkodom emiatt a mai napig.
 

30. Victoria Schwab: Az archívum (2 részes)

Olvasás: 2012. december 7. - 2013. december 30.
Kedvenc rész: Az archívum
Értékelés: 5/5
Blog: Victoria Schwab: Az Archívum

Wes.
Oké, ennél többet is kéne írnom. Egyik legnagyobb szerelmem sorozat volt Az archívum - mondjuk még előfordulhat, hogy lesz egy része, de ki tudja biztosra. Mindenesetre az első rész az egyik legjobb olvasásélményem volt 2012-ben. A második rész is nagyon jól sikerült, de az elsőt nem sikerült felülmúlnia. Amúgy olyan hipsternek érzem magam, hogy még a hype előtt olvashattam, és úgy láthattam mások örömködését, hogy igen, tudom, mit érzel. :) Természetesen szeretném minél előbb újraolvasni is, és olvastatni mindenkivel, akivel csak lehet!

Ezek lettek volna a 2013-ban befejezett sorozataim. Jó pár rossz sorozatnak értem a végére - és sajnos jó pár olyan volt ezek közt, ami kiválóan indult, úgyhogy kissé elszomorító. Ugyanakkor néhány kedvenc sorozatomat is befejeztem, úgyhogy nem lett azért annyira negatív ez az év sorozatminőségileg.

1 megjegyzés:

  1. Na ha én ennyi sorozatot be tudnék fejezni egy év alatt... :D Kezdem úgy érezni, hogy csak újakat és újakat kezdek el, de befejezni.... ah...
    Viszont jó kis poszt lett, gyorsan elolvastam az első részét is ennek, az is érdekes lett.

    VálaszTörlés