2019. november 2., szombat

Leltár (75) 2019. október

A Leltár minden hónap elején jelentkező rovat, amelyben megemlékezem az előző havi történésekről, számot vetek az olvasmányaimról, ill. tervezgetek. Ez utóbbit kissé naivan.






Felettébb gyorsan elmúlt az október, amihez nagyban hozzájárult, hogy szinte minden egyes nap történt valami. A hónap elején már sikerült lebetegednem, de annyira, hogy nem volt hangom. Sajnos hiába "gyógyultam meg", még mindig elég erőtlen a hangom, sőt, ha kiabálnék, hamar fulladási rohamot kapok. Borzalom. 

Megvolt a szülinapom is, amit családi és baráti körben is megünnepeltem. :) Az iskolában a diákjaim nagyon aranyosak voltak: a saját osztályom telerajzolta a táblát és felírta, hogy Boldog szülinapot és Happy birthday. Egy másik osztályom pedig elénekelte az "ez a nap más, mint a többi..." kezdetű szülinapi dalt. Nem remegett utána percekig a kezem a meghatottságtól, dehogy.

Na de, térjünk is rá, mi mindent olvastam!

Októberben olvastam


Októberre nem voltak ambiciózus terveim, mivel valahogy éreztem, hogy úgysem tudnék sokat olvasni - pláne, hogy reggel sötétben mentem munkába, azaz a buszon sem volt lehetőségem olvasni.
Ennek ellenére sikerült két féltéglát befejeznem (mindkettő idei beszerzés volt).

Először a szeptemberben elkezdett R. F. Kuang: Mákháborújának értem a végére még valamikor a hónap elején. Még tartozom egy hosszabb véleménnyel róla, egyelőre viszont annyit, hogy ez a könyv megadott mindent, amire akkor vágytam: egy jófajta fantasyt, ami könnyen olvastatja magát, és sötét hangulatot áraszt.
Amúgy ahhoz képest, hogy ez nem YA, nekem végig az volt az érzésem, hogy mature YA-t (érettebb YA) olvasok. Mint például Erika Johansen: Tear királynője sorozata.
Mindenesetre a hype miatti félelmem alaptalannak bizonyult, sokkal pozitívabb élmény lett, mint eredetileg számítottam rá. A folytatás megjelenését pedig alig várom!

A másik olvasmányom Robert McCammon: Egy fiú élete lett, ami leírhatatlanul fantasztikus élmény volt! Emlékszem, a fülszöveg + borító hatására rendeltem elő még év elején, de valahogy sosem érkezett el a megfelelő időpont. Egy újabb ideális őszi olvasmány, egy kiválóan megírt óda a gyermekkorhoz és annak minden mágiájához.
Nem tudom egyébként miért, de azt gondoltam, hogy ez egy horror fantasy beütéssel. Valójában azonban egy szépirodalmi remekmű egy kisfiúról, akinek a felnövés sokszor ijesztő, néha fájdalommal teli útján kell végigmenjen.
Az író nagyon sok társadalmi témát előhozott: a fogyasztói társadalom elterjedését, a rasszizmust, a vallási fanatizmust, stb.
Rengeteg érzelmet váltott ki belőlem, és betonbiztos helye lesz az év végi Top 10 legjobb regény listáján.

Aktuális olvasmány


Ugyan még csak 2-a van, de megjött az olvasási kedv, és máris befejeztem az egyik aktuális olvasmányomat. Így jelenleg egy maradt.


Karen Marie Moning: Faefever
Haladás: 68. oldal (+68 oldal)

Valami könnyedebbre vágytam az Egy fiú élete után, így esett a választásom a Fever sorozat 3. részére. Ezt is olvastam már korábban magyarul, de elég sokat felejtettem a történetet illetőleg (csak a végére emlékszem).
Az akkori értékelésem alapján ez volt a kedvenc kötetem a három rész közül, és alig vártam, hogy folytathassam a sorozatot. Egyelőre kicsit nehezebben hangolódom rá a könyvre, zavar, hogy Mac képtelen a kommunikációra, inkább a saját fikciója alapján keveri magát bajba. (Mert úgyis baj lesz ebből az egészből.)
Ettől függetlenül nagyon olvastatja magát ez a rész is, és biztos, hogy megint teljesen magával fog ragadni idővel.

Tervek


      

Mivel októberben csupán két könyvet olvastam, ezért háromnál több könyvet nem akartam választani novemberre (hiába csak 400+ oldalas mindegyik).

Dominic Dulley: Repeszholdat határozottan a beleolvasója miatt választottam. Eddig is birizgálta a fantáziámat, de Andy Weir: Artemis után kicsit bizonytalan voltam, hogy akarok-e egy arra emlékeztető könyvet olvasni. Viszont ahogy olvastam a beleolvasót, azt vettem észre, hogy képtelen vagyok elszakadni tőle, s utálam, amikor elértem a végére. Tudnom kell, mi fog itt történni!

Romsics Ignác: Magyar rebellisek elég egyértelmű választás számomra. Nem nagyon olvastam szakirodalmat mostanában, s szeretném pótolni a hiányosságaimat. Romsics Ignácra emellett nagyon felnézek, így "muszáj" volt az ő új művét választanom.

Lőrinczy Judit: Ingókövek az utolsó 2013-ban megszerzett regényem, amit még nem olvastam. Azon túl, hogy II. világháború idején játszódó mű, semmit nem tudok. Majd kiderül olvasás közben minden titok. 

2 megjegyzés:

  1. Jobbulást neked!
    Az Ingókövek nálam is várólistás, azért vettem meg tavaly-tavaly előtt, mert magyar és olcsó volt nagyon, de fogalmam sincs, zsánerem-e :/ Meglátjuk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!
      Az Ingóköveket kész rejtély övezi. Már csak amiatt is kíváncsi vagyok, hogy mi is lesz ez! 6 éve még volt ötletem, ha megvettem, ez éltet jelenleg. :)

      Törlés