2020. január 18., szombat

TBR Tag 2020 és egy kis reflexió

Sok minden megváltozott az elmúlt években, így amikor néha visszanézem a korábbi bejegyzéseimet, a nosztalgiázás mellett néha meg is lepődöm néhány akkori szokásaimon. 






BooksandLala csatornáján láttam a minap egy videót, ahol Kayla maga is reflektált korábbi videóira, mégpedig a TBR Tag kitöltésével. A videó nézése közben pedig jött a felismerés: ezt a taget én is kitöltöttem még valamikor régen - történetesen 2017-ben

Úgyhogy arra gondoltam, megnézem és összehasonlítom a 2020-as és 2017-es válaszaimat - változtam-e, és ha igen, miben.

Úgy érzem, a 2017-es év csak elment. Már megvolt az első munkahelyem, de még csak próbáltam megszokni a változást az egyetemi évekhez képest. Ebben az évben kezdtem el a kertészkedéssel foglalkozni, viszont ekkor még talán csak a rózsákkal foglalkoztam jobban. A magánjellegű dolgokat inkább hagyjuk ebből az időszakból.

Olvasást és könyvvásárlást tekintve azt tudom, hogy ebben az évben RENGETEG könyvet vásároltam, és ez az év az oka, hogy olyan magas az olvasatlan könyveim száma (140 könyvet szereztem be). 
Azt hittem, később történt, de ez az az év, amikor a sci-fi iránti rajongásom lángra lobbant John Scalzinak köszönhetően. 
Ebben az évben olvastam Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványát és folytatását is - azaz a kedvenc fantasy sorozatomat, akárcsak A szolgálólány meséjét!
Ebben az évben ismertem meg Cinda Williams Chimat is, aki a kedvenc YA íróm azóta is.
Ebben az évben olvastam el az első Ray Bradbury kötetemet is, a Fahrenheit 451 és más történeteket!

MICSODA év volt ez olvasás terén?! A jelenlegi legnagyobb kedvenceimet ebben az évben ismertem meg - legyen szó íróról vagy regényről! 

De nézzük is magát a TBR Tag-et!

1. Hogyan követed nyomon, hogy mi van a várólistádon?

2017-es énem a Goodreads-t használta.

Én is használom a Goodreadst, de tavaly az a várólista szinte teljesen elvesztette a jelentőségét. Nem teljes, nem szerepel rajta a teljes könyves állományom, inkább csak az angol megjelenések, amik aktuálisan felkeltették az érdeklődésem.
A ténylegesen várólistám a könyvespolcom olvasatlan könyvei - ezek élveznek prioritást.

2. Hogyan döntöd el, hogy mit olvasol el a várólistádról legközelebb?

2017-ben 5 pontból álló szempontlistám volt:

"1. Megnézem az adott hónap friss megjelenéseit - és mindet felrakom listára, ami nem olyan sorozatfolytatás, amivel le vagyok maradva.
2. Felkerül néhány sorozatfolytatás, mert szeretném csökkenteni a sorozataim számát.
3. TBR csökkentős kihívásom gyanánt megnézem, hogy 3 éve az adott hónapban beszerzett könyvek közül miket nem olvastam.
4. Recenzió, BTK-s könyv, ami éppen megérkezik.
5. Amihez épp kedvem támad."

Manapság ez nem igazán van így. Nem nézegetem az angol friss megjelenéseket, hogy telepakoljam a várólistámat. A magyart néha igen, de ott is csak azokat a kiadókat, akiktől a legtöbbet olvasom.

A TBR csökkentős kihívásom 3 év alatt alaposan átalakult, most már évi szinten működik - idén például a 2014-ben beszerzett olvasatlan könyveim várnak elolvasásra.

Recenziós és BTK-s könyvet inkább csak elszórtan olvasok, de ha érkezik egy könyv, az természetesen azonnal a várólistám élére kerül.

Mindettől függetlenül valamilyen szinten még megmaradt, hogy valamilyen szempont alapján választok könyveket, de ez hónapról-hónapra változik. Inkább csak általános céljaim vannak: haladni az éves kihívásaimmal, azaz olvasni a 2019-ben beszerzett könyveimet, olvasni az új beszerzéseket (azok, hasonlóan a recenziókhoz, szintén a várólistám élén várják, hogy elolvassam). Viszont a kedv játssza a legnagyobb szerepet a döntéseimben - és ennek nagyon örülök.


3. Melyik könyv van a legrégebb óta a várólistádon?

2017-ben a Goodreads-es lista alapján írtam Robin Wasserman: The Book of Blood and Shadow-t , ami 2012.03.08-án került fel. (Azóta le is került róla.)

Ha továbbra is a Goodreads-es listát nézem, akkor ezúttal Shannon Messenger: Exile lenne a válasz, ami 2013.03.08-án került fel a listára. (Igen, tényleg 03.08-án. Ez meglepett.)
Viszont, ha a könyves várólistámat nézem, akkor Max Hastings: Fegyverben a világ a válaszom, amit 2014.06.12-én vásároltam meg.

4. Egy könyv, amit nemrég adtál hozzá a várólistádhoz?

2017-ben ez Kim Stanley Robinson: Aurora volt, amit azóta sem olvastam.

A legújabb könyv ezúttal Robert Sheckley: A státuscivilizáció, amire a Sci-fi első bekezdés zónában figyeltem fel, és majd könyvtárból szeretném elolvasni.


5. Egy könyv, amit csak a borítója miatt raktál a várólistádra.
6. Egy könyv a várólistádon, amit nem tervezel elolvasni.

Ezt a két kérdést most összevonom, mert mindkettőre 2017-ben és most is ugyanaz a válasz: Nincs ilyen.

Persze még mindig felkelti az érdeklődésemet egy-egy szép borító, ahogy régen is, de csak azért nem költök rá. Ahhoz ismernem kell a fülszöveget, vagy legalább egy ajánlást olvasni róla.

Emellett a várólistám minden könyvét szeretném olvasni - amit nem, azt egyszerűen leszedem róla. Nincs értelme tartogatnom, és hitegetnem magam.


7. Egy, még kiadásra váró könyv a várólistádról, ami miatt izgatott vagy.

2017-ben 3 könyvet raktam erre a listára, amiből 1-et, Catherynne M. Valente: The Glass Town Game-t még nem olvastam (a polcomon már itt van). Rene Denfeld: The Child Finder hatalmas szerelem volt, ami még mindig elborzaszt, ha rágondolok; Holly Black - Cassandra Clare: Az ezüstmaszk viszont csalódást okozott.

A magyar megjelenések közül nagyon várom a Dűne folytatásait, mert "kissé" függője lettem ennek a világnak. Emellett az Agave könyvek is bejelentett néhány izgalmas címet, amik felkeltették az érdeklődésem:

      

 A külföldi megjelenések közül Ken Liu: The Hidden Girl and Other Stories, Dan Simmons: Omega Canyon és Katherine Addison: The Angel of the Crows megjelenését várom leginkább.


8. Egy könyv a várólistádról, amit mindenki olvasott, kivéve te.

2017-ben ez Rainbow Rowell: Fangirl volt, és igazából ezt azóta sem olvastam el. Pedig olyan lelkesen azt írtam anno, hogy "hamarosan változik a helyzet". Hát, ha a hamarosanba belefér 3 év....

Ettől függetlenül felkerült egy még ismertebb könyv a várólistámra, ami híresebb, mint a Fangirl volt:


Isaac Asimov: Alapítvány-trilógiáját születésnapomra kaptam tavaly októberben, és még mindig alig várom, hogy olvassam! Ha minden jól megy, márciusban fogom olvasni (februárra már megvan a "vaskos könyvem").

9. Egy könyv a várólistádról, amit mindenki ajánl.

2017-ben Greg Keyes volt ez az író, és sajnos még mindig nem olvastam tőle semmit - pedig megvan a teljes Kingdoms of Thorn and Bone sorozata. Úgyhogy továbbra sem változtatok a válaszomon... Greg Keyest volna jó olvasni.


10. Egy könyv a várólistádról, amit nagyon el szeretnél olvasni.

Itt a 7-es kérdésre adott válaszaimat említettem 3 éve, illetve Richard Morgan és Robert Jackson Bennett akkoriban olvasott sorozatait. Azaz, egész jól sikerült teljesítenem ezeket a terveimet.

Idén egyáltalán nem tudok válaszolni a kérdésre. Mindet! Ha lehet, most. Nagyjából olyan a várólistám, hogy minden érdekel rajta (ami a legjobb állapot egyébként).

      

Próbáltam azért párat kiválasztani, így került képbe Brandon Sanderson: Skyward regénye, amit karácsonyra kaptam Nancytől, és gyönyörű.

Mostanában folyamatosan eszembe jut Robin Hobb csodás karaktere, Fitz, és hogy lehet, újra kéne olvasnom a Látnok-trilógiát. Nem állok viszont készen arra, hogy megkínozzam magam újra a sok érzelemmel, így több mint valószínű, hogy hamarosan elolvasom a Ship of Magic-et.

Illetve ott van Andrzej Sapkowski: The Last Wish kötete. Ha már a kollégám is azt kérdezi, hogy olvastam-e a Vajákot, akkor igazán itt az ideje, hogy megtegyem. Amúgy is elég régóta áll a polcomon olvasatlanul.


11. Könyvek száma a várólistádon.

2017-ben a Goodreads várólistám száma 254 volt, idén 169.
A valódi várólistám, azaz az olvasatlan könyveim száma pedig 163.


Ez lett volna a friss TBR Tag posztom. Nagyon kíváncsi lennék, bűntársam, Nancy, várólistával kapcsolatos véleménye miként változott. :)

2 megjegyzés:

  1. Jó volt, hogy így összevetetted a két évet! :) 2017-ben én is kitöltöttem a te példádra, szóval lehet, hogy megcsinálom én is hasonlóképp, újra. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az annyira jó lenne! Kíváncsi lennék, változott-e valami, s ha igen, mennyire. :)

      Törlés