2016. január 12., kedd

Népszerűtlen könyves vélemények

Mennyiszer láttam én ezt a tag-et a Booktube-os figyeltjeimnél. 
Aztán Ryanito úgy döntött, hogy ő is kitölti, sőt engem is kihívott, hogy csináljam meg.
Mintha nekem lenne népszerűtlen vagy felháborító véleményem... ;)




1. Egy népszerű könyv vagy sorozat, ami neked nem tetszett.

 Ó, hellóka! Nos, ehhez a kategóriához Sarah J. Maas: Üvegtrón könyvét választom. Persze nem mondanám, hogy nem tetszett, hiszen 4*-ot adtam rá? De egyszerűen annyira nulla szinten érdekel a folytatása, hogy félbehagytam. Gondolkodtam rajta majdnem egy évet, de rájöttem, hogy hiába imádom a YA fantasyt, egyszerűen csak nem nekem készült ez a könyv.

2. Egy népszerű könyv vagy sorozat, amit mások nem bírnak, neked viszont bejött.

Tudni kell rólam, hogy habár általában látom, milyen hibái vannak egy-egy könyvnek, nem mindig foglalkozom velük. Ennek különböző okai lehetnek - leginkább, hogy maga az olvasási élmény mégis jó (ld. Az Elit). A választott sorozatom esetében viszont az olvasási élmény mellett az is szerepet játszik, hogy az volt az első vámpíros - bentlakásos iskolás sorozatom. És nem, nem a Vámpírakadémiára gondolok, hanem P. C. Cast + Kristin Cast: Az Éjszaka Háza sorozatra, aminek eddig 10 részét olvastam, és még 2 maradt.

3. Egy szerelmi háromszög, ahol a főszereplő nem azzal a karakterrel jött össze, akinek te szurkoltál; vagy egy OTP (one true pairing), ami szerinted pocsék.

Ó, folyót lehetne rekeszteni ezzel a kategóriával, de inkább visszamegyek a legelső olyan élményemhez, ahol elégedetlen voltam a végkimenetellel - ez pedig J. K. Rowling: Harry Potter sorozata, ahol Harry Ginny-vel jött össze. Ne tudjátok meg, mennyire nem látok semmi kémiát a két szereplő között, és őszintén szólva nem is tudom, miként alakultak ki ezek az érzelmek bennük. Mert Ron/Hermione esetében egyértelmű volt, de náluk úgy érzem, hogy "csak úgy" összejöttek. Sajnálom, egyszerűen nem kedvelem ezt a párost, fú, nagyon nem!

4. Egy népszerű műfaj, amit te nagyon ritkán olvasol.

Kortárs romantikust szinte egyáltalán nem olvasok. Nem is érzem magam a célközönségnek, de amúgy sem vonzanak ezek a könyvek. A másik ilyen a NA realista könyvek, amelyek kb. nekem készültek, de eddig alig találtam olyat, ami valóban felkeltené az érdeklődésemet. Pedig egyre nyitottabb vagyok a kategória felé.

5. Egy népszerű vagy közkedvelt karakter, akitől te a falra mászol.

Nem szeretnék ismétlést, mert Ginnyt sajnos nem kedvelem. Hmm... legyen Anna Todd Wendy Higgins: Sweet trilógiájából. Nem éreztem benne túl sok erőt, inkább nyűglődött a nagy szerelme miatt, és néha már túl sok volt belőle.

6. Egy népszerű író, akit te az istenért sem tudsz megszeretni.

Simone Elkeles - végigolvastam a Tökéletes kémia sorozatát, de az bőven elég is volt. Habár olvastatta magát mindegyik rész, semmi különlegeset nem éreztem olvasás közben, úgyhogy inkább búcsút mondtam az írónőnek.

7. Egy népszerű könyves toposz, ami már a könyöködön jön ki. (pl. elveszett hercegnő, korrupt szerető, szerelmi háromszögek, stb.)

Van pár, az biztos. A szerelmi háromszög szinte már annyira megszokott a könyvekben, hogy az a furcsa, amikor nincs. Komolyan, alaposan meg tudok lepődni rajta (és nagyon értékelem is). Nem hiszem, hogy lenne olyan, amiből nagyon elegem van... vagyis. Minden toposzt utálok, ha rosszul van megírva. Ha nem lehet élvezni, akkor mondjuk már alapból baj van, de a toposz csak még tovább ront a helyzeten.

8. Egy népszerű sorozat, ami téged egyáltalán nem érdekel.

Kezdem úgy érezni, hogy George R. R. Martin: Trónok harca. Pedig high fantasy, így igazán a komfortzónámban van, de eddig kétszer próbálkoztam, és egyszer se jutottam egy fejezetnél tovább. Most ismét nálam van, de most is úgy érzem, hogy ennek nem lesz jó vége.

9. A mondás úgy tartja, „a könyv mindig jobb, mint a film”, de melyik filmet vagy tévésorozatot kedveled jobban, mint a könyvváltozatát?

Azon gondolkodom, hogy mikor fognak a HP rajongók megölni... nekem ugyanis első olvasásra nem annyira tetszett a Harry Potter és a Félvér herceg, viszont a film egész jó volt. Úgyhogy ennél a könyvnél érzem úgy.
Ha sorozatot is nézhetünk, akkor egyértelműen a Vámpírnaplók (már ameddig láttam), mert a regények ott kritikán aluliak (és most csak az eredeti négyről beszélek).


Nos, ez lett volna a népszerűtlen könyves vélemény tag. Bevallom, most hirtelen nem tudom, kik töltötték ki, úgyhogy nem jelölnék senkit. Viszont, ha úgy érzed, hogy te is válaszolnál a kérdésekre, máris jelölve vagy. ;)

8 megjegyzés:

  1. Juuj én az Éjszaka háza sorozatot a 3.részig bírtam.
    Egyébként én is sokszor vagyok úgy egy könyvvel,hogy látom a hibáit,de annak ellenére beleszeretek. Nem baj, ezért jó, hogy mindenki másképp látja a dolgokat :-)

    VálaszTörlés
  2. A hármas és nyolcas pontban tökéletesen egyetértek/velem is így van :D

    VálaszTörlés
  3. Lorelei: Szerintem ez főleg az olvasási élményen múlik, úgy érzem. Amúgy megértem, miért hagytad abba annál a résznél, az tényleg borzalmas volt... :D

    VálaszTörlés
  4. Én kitöltöttem, és tovább is adom, köszi! Nagyon jó kis tag! :)
    Van több közös pontunk egyébként! Harry-Ginny, szerelmi háromszög, NA. :)

    VálaszTörlés
  5. Akkor meg is lesem. *-* Egyébként azt hittem, HarryGinny-vel én vagyok csak így. Olyan jó, hogy nem vagyok egyedül. :D

    VálaszTörlés
  6. Én is kitöltöttem, jó kérdések voltak. Volt amire nem is tudtam válaszolni ;)

    VálaszTörlés
  7. Némelyikre tényleg nehéz, de legalább van benne egy kis kihívás. :)

    VálaszTörlés