2016. augusztus 4., csütörtök

Én és én meg a 25 könyves tény (rólam)

ColourfulFantasy blogján találtam egy tagre, amelyben 25 könyves tényt osztott meg magáról. 
Ez az ötlet felkeltette az én érdeklődésemet is, úgyhogy a mai bejegyzésben megismerhetitek az olvasási szokásaimat, preferenciáimat, stb.




1. Kiskorom óta szeretek olvasni, azonban nagyon ritkán tettem (évi 5-6 könyv max.). Ez a molyos regisztrációm után, 2011-ben, változott, azóta minden évben ~100 regényt fejezek be.

2. Mamám utálja, hogy könyveket veszek, mert szerinte már rengeteg van. Ráadásul náluk is gyakran olvasok, ami csak tovább növeli a könyvek iránti ellenszenvét.

3. Rengeteget változott az ízlésem az elmúlt években. Szépirodalomból tértem át a paranormális YA-ra, onnan a disztópiára, és 2014-ben új szerelmem lett a high fantasy.

4. Annak ellenére, hogy a kedvenc műfajom jelenleg a high fantasy, ez nem látszik annyira az olvasási listámról.

5. Ha már itt tartunk, elég kaotikusnak tűnik az olvasási listám, hiszen mindenfélét olvasok. Azt hiszem úgy vagyok ezzel, mint a zenével. Ott is a rock a kedvenc műfajom, de mindent hallgatok, ami tetszik.

6. Az egyik kedvenc íróm Philip K. Dick, Ennek ellenére a műfajában (sci-fi) nagyon ritkán olvasok. Ennél a műfajnál nagyon válogatós vagyok.

7. Ugyanez a kategória - imádom a történelmet, de a történelmi regényeket ritkán veszem kézbe. Itt inkább az van benne, hogy zavarna a túl nagy pontatlanság.

8. Nagyon sokáig zavart, hogy a blogolvasók/molyok azt hihetik, nem vagyok normális, amiért az olvasmányaim többségére öt csillagot adok. Azóta mindkét platformon tisztáztam, hogy a szöveget érdemes olvasni, a csillagozás inkább az élményt mutatja meg.

9. Bárhova megyek, viszek magammal egy könyvet, mert ki tudja, lehet várnom kell valahol...

10. Elsősorban puhakötéses könyveket olvasok - nagyrészt, mert ezek olcsóbbak, de a könnyű táskába rakni őket is elsődleges szempont. A puhakötésesen belül pedig leginkább azokat szeretem, amiket könnyű kezelni - ki lehet nyitni anélkül, hogy megtörne a gerince; nem koptatom le az aranyozást azzal, hogy olvasom...stb. Erre a legjobb példa az Agave kiadó könyvei.

11. Nagyon ritkán olvasok magyar szerzőktől, aminek egyik oka, hogy nem szeretem a konfrontálódást (annyi, de annyi negatív példát látni). Szerencsére azért vannak fantasztikus magyar írók, akikhez bátran fordulhatok (most eltekintek a klasszikusoktól): Leslie L. Lawrence, Holden Rose, Tavi Kata, Kae Westa, 

12. Annyira bele szoktam feledkezni az olvasásba, hogy észre sem veszem a külvilágot. Ez különösen jó tömegközlekedési eszközökön, mert így nyugodtan tudok olvasni.

13. Általában ülve olvasok.

14. Régebben mindenféle cetlit, vonatjegyet, papírzsepit használtam könyvjelzőnek. Az utóbbi két-három évben rászoktam a rendes könyvjelzőkre. Több kedvencem is van - az egyik, amit barátném hozott Spanyolországból, ill. amiket karácsonyra saját kezűleg csinált nekem. Ez utóbbiakat nem akarom használni, mert túl különlegesek. 

15. Legtöbb barátom szeret olvasni kisebb-nagyobb mértékben. Viszont még mindig keresem azt a
"könyves legjobb barátot", aki high fantasyt szeret olvasni.

16. Imádok könyvtárba járni. Nem számít, hogy itthon is kismillió olvasatlanom van, nekem szükségem van, újabb könyvekre. Ezt a logikámat nem tudom feldolgozni. Viszont a könyvtárból legalább meg tudom szeretni azokat a regényeket, amelyeket nem biztos, hogy birtokolni akarok/nem tudtam még beszerezni.

17. Eleinte nagyon kívülállónak éreztem magam a Blogturné Klubban - nem találtam a helyemet. Szerencsére ez azóta megváltozott, mert nagyon jó a csapat. 

18. Mindenki imádja a Harry Pottert. Én is szeretem, sőt alig vártam, hogy megjelenjenek az új részei. Viszont nem vált számomra a világ legjobb sorozatává, és nincs meg bennem (már) az a hatalmas rajongás, mint a legtöbb olvasóban. Pedig régen fanficet is írtam, de lezártam az egészet, amikor véget ért a sorozat.

19. Életcélom lenullázni a várólistámat, és bár nem vészes, de mivel folyton kerülnek fel rá friss megjelenések/sorozatfolytatások, ez nehezebb, mint elsőre gondoltam. Ugyanakkor néha átfutok rajta, és törlöm, amik már nem érdekelnek. Úgy tervezem, hogy 10 éven belül 200 alá csökkentem a listámat. Ja.... hosszú az út, míg a lista végére érek.

20. Folyton sorozatokba botlom, viszont nem vagyok jó a befejezésükben. Még második részeket olvasok, de utána? Mintha elvágták volna a sorozatot. Emiatt csinálom molyon a sorozatfüggők kihívását, hogy magamat is motiváljam velük.

21. Általában, ha shipelek, olyan szereplőket hozok össze, akik soha az életben nem jönnek össze. Így ugyan keserédes a shipelés, de akkor is annyira élvezem!

22. Úgy érzem, fordítva vagyok bekötve. A nagyon hypes könyvekkel eddig elég sokszor befürödtem, míg a népszerűtlenebbeket többségében imádom.

23. Nem igazán vannak könyves álompasijaim, legfeljebb egy-egy rövid fellángolás, ami igen hamar elmúlik. Bezzeg régen...

24. Ha egy könyvadaptációt akarok nézni, de a könyv is várólistás, addig nem vagyok hajlandó megnézni a filmet, míg nem olvastam a könyvet. Még ha ez évekbe is telik.

25. Szeretek újraolvasni, mert minden egyes újraolvasás más és más élményt nyújt.

Ennyi lett volna az én kis listám.
Nem hittem volna, de sokkal nehezebb volt összeállítani ezt a 25-ös listát, mint elsőre hittem.
Remélem, minél többen kitöltitek ezt a tag-et, ugyanis nagyon szívesen olvasnék a ti 25 könyves tényetekről is! Ezennel mindenkit kihívtam! :)

3 megjegyzés:

  1. HP-vel én is hasonlóan vagyok, sőt. Egyszer olvastam a könyveket, nekem annyi kérem szépen bőven elég is volt. Majd ha hiányzik, újranézem a filmeket. Szeretem meg minden, de számomra sosem volt etalon.

    Könyves pasikat meg én sem találok mostanában. (YA-nál simán lehet, hogy a tudatalattim már dolgozik, mert pedofília :D) Akiket meg szerettem, már nem emlékszem, hogy miért. :D :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már megérte megírni ezt a listát - nem érzem magam egyedül a HP-s dologgal és a könyves crushokkal sem. :D

      Törlés
  2. De jó, örülök, hogy te is megírtad a listád! :)) Szuper volt olvasni. :)

    VálaszTörlés